Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedpraktika_2010_metod.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
901.12 Кб
Скачать

Словянський державний педагогічний університет

ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

СЕРІЯ: ВИКЛАДАЧІ СДПУ – учням, студентам, вчителям...

ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА СТУДЕНТІВ

Слов’янськ – 2010

УДК 378

ББК П 74

Педагогічна практика студентів: Навчальний посібник для студентів фізико-математичних спеціальностей педагогічних вузів [текст] / уклад. Н. І. Труш, Б. Б. Беседін, Р. В. Олійник, В. М. Рибєнцев, О. М. Сипченко, В. П. Саврасов, В. В. Волков; за ред. В. І. Сипченка. – Слов’янськ, 2010. – 65с.

Рецензенти:

М.Б.Євтух – академік АПН України, доктор педагогічних наук, професор

В.В. Стешенко – доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри педагогіки і методики технологічної підготовки

Посібник рекомендовано до друку Вченою радою Слов’янського державного педагогічного університету (протокол № 4 від 14.12.2010р.).

Зміст

Передмова……………………………………………………………………… ….4

Організація і керівництво практикою………………………………………… …5

Права та обов’язки студентів при проходженні практики……….…………… ..6

Підведення підсумків педагогічної практики…………………………………… 7

Навчальна педагогічна практика ……………………….................... ....................9

Педагогічна практика у позашкільних виховних закладах ……………………15

Виробнича практика (IV курс)……………………………………………………17

Виробнича практика (V курс)……………………………………………………..20

Магістерська педагогічна практика………………………………………………23

Додатки ……………………………………………………………………… …..28

Список рекомендованої літератури …………………………………………… .66

Передмова

Професійно-педагогічна підготовка майбутніх учителів – це складний, багатогранний і тривалий процес, який здійснюється протягом усього періоду навчання студентів в педагогічному вузі. Однією з основних форм професійного становлення майбутнього вчителя є педагогічна практика, яка дозволяє синтезувати теоретичні знання та практичний досвід. Педагогічна практика виступає органічною складовою єдиного навчально-виховного процесу, психолого-педагогічної та методичної підготовки майбутнього вчителя, пов'язуючи теоретичне навчання студента у вузі з його майбутньою самостійною роботою в школі. Створюючи умови, максимально наближені до реальних умов самостійної педагогічної діяльності у школі, педагогічна практика реалізує сприятливі передумови для формування основ професійної майстерності вчителя.

У процесі педагогічної практики є можливість певною мірою осмислити педагогічні явища і факти, закономірності і принципи навчання і виховання, оволодіти професійними уміннями, досвідом практичної діяльності. Крім того, перехід суспільства на ринкові відносини вимагає формування у студентів педагогічних університетів таких особистісних і професійних якостей, які б дозволили їм без особливих внутрішніх бар'єрів почати трудовий шлях у постійно змінюваних умовах діяльності сучасної школи.

Педагогічна практика створює реальні можливості для формування готовності студентів до проведення навчально-виховної роботи з школярами, потреби здобувати і застосовувати нові теоретичні і методичні знання й одночасно засвоювати передовий педагогічний досвід.

В процесі практики закріплюються й поглиблюються теоретичні знання, що були набуті у вищому навчальному закладі, виробляються професійні вміння й навички, розвиваються творчі здібності, педагогічне мислення, інтенсифікується процес формування професійних особистісних якостей. Важливого значення набуває розвиток комунікативної культури майбутніх вчителів, формування навичок педагогічної взаємодії та співробітництва.

Метою неперервної педагогічної практики є оволодіння студентами сучасними методами і формами організації навчально-виховного процесу в середніх навчальних закладах різних типів (для спеціалістів) та вищих навчальних закладах різних рівнів акредитації (для магістрів), формування у них на базі одержаних в університеті знань професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних для професійної діяльності умовах, виховання потреби систематично поповнювати свої знання та творчо застосовувати їх у практичній діяльності.

Організація і керівництво практикою

Відповідальність за організацію практики та контроль за її проведенням покладається на керівників вищих навчальних закладів. Загальну організацію практики та контроль за її проведенням здійснює завідувач відділу практики навчального закладу та керівник практики факультету.

Навчально-методичне керівництво і виконання програм практики забезпечують відповідні фахові кафедри, кафедри педагогіки та психології.

До керівництва педагогічною практикою студентів залучаються провідні, найбільш кваліфіковані викладачі фахових кафедр, керівники навчальних закладів та наукових установ (директор, заступник директора, завідувач кафедри та відділу).

Керівник практики факультету виконує наступні функції:

  • здійснює загальне керівництво; розподіляє бази практики, студентів по базах практики;

  • проводить спільно з відповідними кафедрами установчі та підсумкові конференції з педагогічної практики та методичні семінари з керівниками практики відповідних фахових кафедр і кафедр педагогіки та психології;

  • проводить інструктивно-методичні наради з керівниками, педагогами та вчителями, які залучені до керівництва педагогічною практикою від бази практики;

  • контролює діяльність керівників практик від фахових кафедр;

  • готує звіт про підсумки педагогічної практики по факультету.

Керівник практики фахової кафедри (груповий методист) забезпечує проведення всіх організаційних заходів перед початком практики:

  • інструктаж для студентів про порядок проходження практики;

  • надання студентам необхідних документів (направлення, програми, календарний план, індивідуальні завдання, методичні рекомендації, інші методичні матеріали);

  • інформує студентів про систему звітності з практики (подання письмового звіту, виконання кваліфікаційної роботи, виконання індивідуального завдання, доповідь, повідомлення, виступ на конференції тощо);

  • спільно з керівником практики від бази практики контролює її проходження студентами відповідно до програми (ведення табеля відвідування, щоденника, виконання студентами правил внутрішнього розпорядку навчального закладу, в якому вони проходять практику тощо);

  • бере участь у роботі комісії з прийому заліку з практики, яку очолює завідувач відповідної фахової кафедри;

  • складає письмовий звіт про проведення практики із зауваженнями та пропозиціями щодо її удосконалення, який подається керівнику практики факультету.

Обов’язки безпосередніх керівників, які призначені наказом бази практики (навчального закладу), визначаються в договорі про практику.

В ньому, зокрема, передбачається:

  • підготовка характеристики на кожного студента;

  • облік виходів студентів на практику;

  • інформування вищого навчального закладу про перебіг практики тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]