Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedpraktika_2010_metod.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
901.12 Кб
Скачать

III Психологічні фактори

  • розвиток логічного мислення учнів, інтелектуальних навичок: порівняння, аналізу, синтезу, індукції, дедукції, узагальнення, систематизації;

  • інтерес учнів до предмету, пізнавальної діяльності;

  • рівень сформованості потреби вчитися;

  • психологічний клімат (взаємини вчитель–учні);

  • особливості педагогічного впливу вчителя (повага до учнів, такт, вимогливість, спостережливість тощо);

  • емоційність вчителя та учнів;

  • засоби підтримання уваги учнів.

IV Санітарно-гігієнічні та матеріально-технічні умови.

V Висновки Орієнтовна схема №2 психолого-педагогічного аналізу уроку

  1. Аналіз діяльності школярів.

  1. Напрямок пізнавальної діяльності: в якій мірі пізнавання школярів підпорядковане учбовому завданню, чи стійко зберігається увага школярів, чи швидко переключалось з однієї діяльності на другу.

  2. Співвідношення внутрішнього і зовнішнього в діяльності учнів: які спостерігались зовнішні прояви розумової діяльності (швидке і вірне висловлення, правильна дія, помилкова з паузами відповідь, очікування підказки і ін.).

  3. Співвідношення самостійності і наслідування в діяльності школярів: чи мали місце виконання завдання за зразком, шляхом простого копіювання; наскільки це було виправданим і доцільним? Відмітити випадки самостійного знаходження розв’язання

  4. Співвідношення конкретного і узагальненого в розумовій діяльності учнів: відмітити факти оперування конкретним змістом, випадки використання узагальненого змісту.

  5. Використання учнями засобів, прийомів розумової діяльності: установити і назвати розумові дії, якими володіють учні, які розумові дії учні використовують частіше, які – рідше; який рівень усвідомлення дій, що виконуються.

  6. Відношення учнів до предмету знань: в які моменти уроку найбільш яскраво були виражені емоції, з чим це пов’язано?

  7. Дієвість емоцій: відмітити випадки впливу позитивних емоцій на пізнавальну активність школярів, відмітити випадки впливу негативних емоцій на пасивність учнів.

  8. Стійкість і динамічність відношень: чи однакове відношення учнів до роботи, якщо воно змінювалось, то з чим це пов’язано?

  9. Співвідношення інтелектуального та емоційного в навчальній діяльності дітей: відмітити випадки учбової роботи без видимого емоційного відношення, відмітити випадки, коли емоції змінювали пошук рішення завдання.

  1. Аналіз діяльності вчителя

  1. Інформаційна функція вчителя: характеристика подачі інформації (точність, логічність, вміння виділити головне, доступність, опора на попередній досвід учнів, зв’язок з іншими предметами, з практикою), вміння прогнозувати засвоєння інформації учнями.

  2. Перцептивна функція вчителя: вміння сприймати психічний стан учнів, за зовнішніми фактами поведінки бачити особистість школяра.

  3. Комунікативна функція: стиль спілкування, педагогічний такт, характеристика мови, експресивні якості, вміння встановлювати контакти з класом.

  4. Організаторська функція: організація вчителем власної діяльності, організація індивідуальної і колективної діяльності школярів, підтримка дисципліни і порядку на уроці.

  5. Розвиваюча функція: робота по розвитку, формуванню прийомів та засобів розумової діяльності учнів, робота по формуванню особистості школярів, колективу і колективістських відношень.

  6. Функція контролю: засоби контролю засвоєння інформації учнями, об’єктивність оцінок, що дає вчитель, своєчасність оцінок, різноманітність форм оцінок, особливості самоконтролю вчителя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]