Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GPU_2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
263.68 Кб
Скачать

1.7. Законність відкриття рахунків за кордоном

Відповідно до статті 5 Декрету КМУ від 19.02.1993 № 15-93. «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» для відкриття резидентами України рахунків за кордоном необхідно одержати індивідуальну ліцензію Національного банку України. Національний банк України видає індивідуальні та генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, які підпадають під режим ліцензування.

Для здійснення контролю за рухом коштів на рахунках юридичних осіб - резидентів України за межами України Національний банк України надсилає копію ліцензії на адресу регіонального управління Національного банку України та податкового органу за місцем знаходження юридичної особи - резидента України.

У зазначених контролюючих органах прокурор може витребувати відомості щодо юридичних осіб, які мають такі ліцензії.

Покарання за незаконне (без отримання індивідуальної ліцензії НБУ) відкриття або використання за межами України валютних рахунків передбачено статтею 208 Кримінального кодексу України. В підпункті «д» пункту 4 статті 5 Декрету КМУ «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» вказані випадки, коли одержання індивідуальної ліцензії не потрібне:

1) відкриття фізичними особами - резидентами рахунків в іноземній валюті за межами України на час їх перебування за кордоном, підстави перебування значення не мають (відрядження, праця, навчання, стажування, туристична поїздка, відпочинок, перебування на запрошення тощо). Проте таке перебування за кордоном повинно бути легальним, тобто на законних підставах;

2) відкриття кореспондентських рахунків уповноваженими банками;

3) відкриття рахунків дипломатичними, консульськими, торговельними та іншими офіційними представниками України за кордоном, які мають імунітет, дипломатичні привілеї, а також філії і представництва підприємств і організацій України за кордоном, що не здійснюють підприємницької діяльності.

1.8. Декларування валютних цінностей, що знаходяться за межами України

Особливо актуальним є питання щодо повернення в Україну валютних цінностей, які незаконно перебувають за її межами, в т.ч. і внаслідок порушення строків розрахунків за зовнішньоекономічними угодами.

Указ Президента України «Про невідкладні заходи щодо повернення в Україну валютних цінностей, що незаконно знаходяться за її межами» від 18.06.1994 зобов'язує суб'єктів підприємницької діяльності декларувати належні їм валютні цінності, які знаходяться за межами України, в т.ч. одержані в результаті підприємницької діяльності за межами України. Форма декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України від 25.12.1995 № 207 Наказом передбачено, що обов'язкове декларування здійснюється усіма суб'єктами підприємницької діяльності в регіональних відділеннях НБУ та державних податкових адміністраціях за місцем знаходження суб'єктів підприємницької діяльності. Про проведення декларування регіональними відділеннями НБУ та державними податковими адміністраціями суб'єктам підприємницької діяльності видається довідка, яка є підставою для митного оформлення експортно-імпортних вантажів, здійснення банківських операцій з валютними цінностями, а також здійснення інших видів зовнішньоекономічної діяльності (п.п.4,5 наказу).

Згідно із Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», постанови КМУ від 28.02.2000 № 419 «Про затвердження Порядку подання фінансової звітності» для всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми і форми власності, а також для представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності, встановлено єдині строки подання квартальної фінансової звітності, а саме: не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річної — не пізніше 20 лютого наступного за звітним роком.

Крім того, зазначеним наказом Міністерства фінансів України від 25.12.1995 №207 та спільним листом Державної податкової адміністрації України від 29.03.2001 № 4137/7/22-2116 і Державної митної служби України від 20.03.2001 № 11/3-16-2171 також визначаються терміни, в які суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності для митного оформлення вантажів мають подати довідку за звітний період про декларування валютних цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України і знаходяться за її межами, а у разі відсутності валютних цінностей за межами України - довідку про їх відсутність за встановленою формою.

Відповідно до статті 16 Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» за невиконання резидентами вимог щодо декларування валютних цінностей та іншого майна стягується штраф у сумі, що встановлюється Національним банком України. Розмір фінансових санкцій за невиконання резидентами цих вимог встановлено пунктом 2.7 Положення про валютний контроль, затвердженого постановою правління Національного банку України від 8 лютого 2000 року №49.

У зв'язку з цим слід з'ясувати, як відділення НБУ та органи державної податкової служби здійснюють контроль за своєчасним поданням суб'єктами підприємницької діяльності декларацій про валютні цінності, прибутки та майно, яке перебуває за межами України, чи перевіряють достовірність вказаних в них відомостей, та чи вживають до порушників заходи, передбачені ст. 16 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 «Про систему валютного регулювання та валютного контролю», Положенням про валютний контроль, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 08.02.2000 №49.

Неподання або несвоєчасне подання резидентами України декларації (за відсутності валютних цінностей та майна за межами України) не тягне за собою застосування фінансових санкцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]