Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
91.14 Кб
Скачать
  1. Природно–ресурсний потенціал України

Важко не погодитися, що наша країна має значний ПРП, сприятливі кліматичні умови як для проживання, так і для господарської діяльності. До природних ресурсів України зараховуються земельні, кліматичні, рекреаційні ресурси, рослинний та тваринний світ, ресурси Чорного та Азовського морів, корисні копалини, внутрішні води тощо.

Головними складовими ПРП називають земельні мінерально-сировинні та рекреаційні ресурси. Найбільшим природним багатством України є земля. (Пригадайте особливості цього економічного ресурсу).

Площа сільськогосподарських угідь на 1 січня 2011р. становила 36,5 млн. га (61% території України), з яких 30,9 млн. га – площа ріллі. На жаль, наявна доволі стійка тенденція деградації земельних ресурсів (подумайте, з яких причин).

Мінерально-сировинні ресурси.

Україна посідає І місце в Європі за запасами:

  • марганцевої руди (понад 43% світових запасів),

  • самородної сірки.

ІІ місце в Європі за:

  • площею орних земель,

  • запасами залізної руди.

Вона також є однією з перших країн за запасами кам'яного вугілля, калійної і кам'яної солей. Значними є запаси каолінів, графіту, титану, цирконію, урану, літію, вогнетривких глин.

Водночас недостатніми є запаси нафти та газу – вони забезпечують потреби економіки відповідно на 10 і 20%. Сучасні потреби України у нафті становлять приблизно 40 - 50 млн. т, а власні родовища дають до 4 млн. т на рік.

Найбільші запаси нафти й природного газу зосереджені на Прикарпатті, у Дніпровсько-Донецькому районі та Причорномор'ї.

Родовища нафти: Чернігівська, Сумська, Полтавська області, Прикарпаття.

Родовища газу: Харківська, Дніпропетровська, Полтавська та Сумська області, Прикарпаття.

У Причорномор'ї та Приазов'ї родовища нафти та природного газу відкриті й експлуатуються на шельфі Чорного моря. Родовища природного газу є на шельфі Азовського моря.

Серед паливних ресурсів переважають тверді види палива. Кам'яне вугілля видобувається у Донбасі та Львівсько-Волинському басейні. В Донбасі зосереджено 98% кам'яного вугілля України.

В Україні відомо 3118 родовищ торфу з геологічними запасами 2,2 млрд. т, що зосереджені переважно у Поліссі: у Волинській, Рівненській, Житомирській областях.

За запасами водних ресурсів у розрахунку на одиницю площі та на одного жителя Україна посідає одне з останніх місць у Європі. До того ж вони розподілені вкрай нерівномірно – найгірше забезпечені водою південні області.

Щодо площ лісу, то Україну можна назвати малолісною та навіть лісодефіцитною країною, вона задовольняє 25% своїх потреб у деревині. Найбільші лісові масиві сконцентровані у Поліссі та Українських Карпатах.

Природокліматичні умови забезпечили для України потужний рекреаційний потенціал, хоча реалізується він недостатньо.

Геополітичний потенціал України вважається доволі вдалим (перетин осей Схід-Захід, Північ-Південь, можливість відігравати важливу роль у взаємодії континентальної та морської, християнської та мусульманської цивілізації). Географічне розташування України обумовлює наявність великої кількості транзитних потоків та відповідно – транспортної інфраструктури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]