Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Колоквіум.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
75.97 Кб
Скачать

Причини:

  1. Була викликана необхідністю виправити наслідки церковного розколу між Римським Престолом та Константинопольським Патріархатом, який відбувся у 1054.

  2. Кризовий стан православної церкви в України: занепад церковної дисципліни, непорозуміння між церковними братствами та ієрархією, зазіхання новоствореного (1589) Московського Патріархату, непродумані кроки Константинопольського та інших східних патріархів.

  3. Необхідність протистояти подальшій латинізації та полонізації української світської еліти, а також спроба зрівняння в правах православного духовенства з католицьким.

  4. Традиційне прагнення католицької церкви поширити свій вплив на Східну Європу

  5. Сподівання православних єпископів не лише подолати кризу православної церкви, але й позбутися впливу православних братств.

  1. Що такс братства?

Братства – це релігійні та культурно-просвітницькі організації українських міщан, які діяли при церковних парафіях в Україні в XV-XVII ст.

  1. З яких причин було створено реєстр та який його статус?

Причини створення: 1) прагнення польського уряду залучити козаків на державну службу, використовуючи їх для захисту своїх південних кордонів; 2) спроба встановити контроль над козаками, таким чином нейтралізувати вплив на українське суспільство та уникнути загострень з Туреччиною та Кримським Ханством.

1572 р. – Сигізмунд Август прийняв на службу 300 козаків, яких було внесено до спеціального реєстру.

  1. Які події відбулись у 1591 - 1593 pp.?

1591-1593 рр. – козацьке повстання, яке очолив гетьман реєстрового козацтва Криштоф Косинський, невдоволений тим, що білоцерківський староста Острозький захопив його землі, отримані ввід короля на службі.

  1. Під час якого повстання відбулась битва під П’яткою?

Під час повстання Криштофа Косинського. У ході кровопролитних боїв з польськими військами в січні 1593 р. під містечком П’ятка (тепер село Чуднівського району Житомирської області) та в травні поблизу Черкас загони повстанців були розбиті і повстання зазнало поразки. Сам Косинський загинув в одному з боїв (за іншими даними, підступно вбитий під час переговорів з черкаським старостою князем О. Вишневецьким).

  1. Хто був гетьманом реєстрового козацтва під час повстання С. Наливайка?

мабуть Григорій лобода

  1. 3 якою подією пов’язане урочище Солониця?

У квітні 1596 р. поблизу м. Біла Церква відбулася битва між повстанцями та каральними військом на чолі зі Станіславом Жолкевсським. Повстанці зазнали втрат і остаточно були знищені в травні 1596 р. в урочищах Солониця поблизу Лубен. Наливайка видали самі ж повстанці, його було страчено у Варшаві.

  1. Які роки гетьманування П. Сагайдачного? Коли та між якими державами було заключено Деулінськс перемир’я?

На гетьманство Петра Сагайдачного обирали кілька разів:

  1. 1605-1610 рр.

  2. 1614-1622 рр.

Петро Сагайдачний допоміг польському королевичу Владиславу в його спробі здобути корону Московського царства. На початку літа 1618 р. він повів 20-тисячне козацьке військо на Москву. Внаслідок походу 1 грудня 1618 р. в с. Деуліні було підписано мирну угоду між Московським царством і Річчю Посполитою. За угодою перемир’я між двома державами укладався на 14,5 років, а також Польща отримала Смоленщину та Чернігово-Сіверщину.

  1. Коли відбулися Хотинська війна та Цецорська битва?

Хотинська війна (1620-1621) – війна, розв’язана Османською імперією проти Речі Посполитої з метою загарбання українських і польських земель. Завершилась поразкою турецького війська.

1621 р. – битва під Хотином, поразка турків. Було укладено хотинський мир, за умовами якого: 1) припинялася польсько-турецька війна і встановлювався кордон по р. Дністер; 2) Кримське ханство і Туреччина зобов'язувались не нападати на українські та польські землі; 3) Польща віддавала васалу турецького султана – Молдовському князівству Хотин і зобов'язувалася заборонити козакам судноплавство по Дніпру й не допускати походів запорожців на кримські й турецькі володіння; 4) умови Хотинського миру викликали невдоволення серед українського козацтва і спричинили наростання нової хвилі національно-визвольної боротьби в Україні.

Цецорська битва відбулася 1620 року під час польсько-турецької війни 1620-1621 рр., яку почала Туреччина з метою припинити піратські походи запорізьких козаків на міста узбережжя Чорного моря.

  1. У якому році відбулося відновлення православної ієрархії у XVII ст.? Яка роль козацтва у цих подіях?

Гетьман Петро Сагайдачний підтримував православну церкву і став ініціатором відновлення вищої ієрархії православної церкви в 1620 р. Перед тим, було перенесено осередки козацтва до Києва і разом з «усім Військом Запорізьким» гетьман у 1615 р. записався до Київського православного братства.

1620 р. – силами гетьмана Сагайдачного було висвячено нового митрополита Іова Борецького та єпископів для Української православної церкви. Для цього було запрошено єрусалимського патріарха Феофана, який повертався з Москви.

  1. Коли та ким була підписана Куруківська угода?

1625 р. – повстання козаків на чолі з Марком Жмайлом. У вересні Станіслав Конецпольський із 30-тисячним військом рушив на Подніпров’я. Однак вже поблизу Канева польське військо перейшло у захист, а біля Курукового озера (поблизу Кременчука) зазнало відчутних втрат. Укладення Куруківської угоди – мирна угода, підписана 26 жовтня 1625 р. в урочищі Ведмежа Лоза біля Куруковога озера коронним польським гетьманом С. Конецпольським і козацькою старшиною, очолюваною гетьманом Михайло Дорошенко (обрали замість Жмайла), якою завершився польсько-козацький конфлікт 1625 р.