Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1_ФРЗЕД_2012.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
200.19 Кб
Скачать

7. Реєстрація та облік суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності в Україні

Реєстрація та облік суб'єктів ЗЕД є однією з основних складових частин на яких побудовано систему державного контролю за діяльністю суб'єктів господарювання. Облік суб’єктів ЗЕД здійснюють митні органи України. Постановка суб'єктів ЗЕД на облік в митних органах є необхідною умовою для формування статистики зовнішньої торгівлі України та функціонування систем державного контролю у сфері зовнішньоекономічної діяльності, а також є значним спрощенням процедури митного оформлення товарів для суб'єктів ЗЕД.

Порядок ведення обліку суб’єктів ЗЕД в митних органах затверджено наказом Державного митного комітету України від 31 травня 1996 року № 237 "Про затвердження Порядку ведення обліку суб’єктів ЗЕД в митних органах" запроваджено обов’язкове ведення обліку суб’єктів ЗЕД митними органами.

Обліку в митному органі підлягають суб'єкти ЗЕД, які знаходяться в зоні діяльності цього митного органу незалежно від форми власності. Суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності при необхідності здійснювати митне оформлення будь-яких вантажів до моменту здійснення митного оформлення повинен звернутись до митного органу (вантажного відділу або митного поста) за місцем своєї державної реєстрації і стати на облік. Відсутність облікової картки суб'єкта ЗЕД є підставою для відмови у митному оформленні вантажів.

Митні органи забезпечують:

  • ведення обліку суб'єктів ЗЕД, які здійснюють переміщення товарів через митний кордон України;

  • надання Державній службі статистики України та Державній податковій службі Україні інформації про цей облік.

Для ведення обліку суб'єкту ЗЕД, або за його дорученням, митному брокеру потрібно подати в митницю оригінали та завірені копії документів згідно з переліком, викладеним в наказі ДМКУ від 31.05.96. № 237.

Перелік документів, що подаються суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності до митних органів України при обліку:

  1. Установчі документи:

  • рішення власника майна або уповноваженого ним органу про створення суб'єкта ЗЕД. Якщо власників або уповноважених ними органів два і більше, такими рішеннями є установчий договір;

  • статут підприємства (якщо відповідно до законодавства це необхідно для створюваної організаційної форми суб'єкта підприємництва), (реєструється в органах виконавчої влади).

  1. Свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності у виконавчому комітеті міської, районної в місті Ради або в районній, міській міст Києва і Севастополя державній адміністрації за його місцезнаходженням (місцем проживання); свідоцтво про реєстрацію представництва іноземного суб'єкта господарської діяльності в Україні.

  2. Довідку органів статистики про занесення суб'єктів підприємницької діяльності - юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) та присвоєння кодів території – КОАТУУ (Класифікатором об'єктів адміністративно-територіального устрою України), форми власності – ЗКФВ (Загальний класифікатор форм власності).

  3. Довідку уповноваженого банку про наявність гривневого та (або) валютного рахунків, прізвище, ім'я, по батькові головного бухгалтера підприємства, №№ телефонів.

  4. Наказ по підприємству про призначення відповідальних працівників за роботу з митницею, їх прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані, зразки підписів, зразок печатки, яка використовується при оформленні документів в митних органах.

Крім зазначених документів суб’єкт ЗЕД подає два примірники облікової картки.

Після подання декларантом зазначених документів та їх копій, завірених нотаріально в відділ митного оформлення на інспектора митного органу покладаються наступні повноваження:

  • відповідальність за облік;

  • звіряє копії з оригіналами поданих документів;

  • завіряє обидва примірники "Облікової картки суб'єкта ЗЕД" особистою номерною печаткою, після чого один примірник картки залишає в справах митниці разом з копіями поданих на облік документів, а другий - видає на руки заявникові, як свідоцтво про облік в митних органах.

Оригінали документів повертаються суб'єкту зовнішньоекономічної діяльності.

  • Вноситься інформація до ЄАІС ДМСУ.

  • Присвоює картці обліку порядковий номер.

Обліковий номер, будується за схемою: код митного органу (5 цифр)/порядковий номер вантажного відділу (1 цифра) /останні дві цифри року обліку в митному органі/ порядковий номер облікової картки (5 цифр), наприклад:

40300/2/11/00001

Нумерація здійснюється в хронологічному порядку по мірі подання суб'єктами ЗЕД документів на облік за принципом наростання номерів протягом року

Облікова картка учасника ЗЕД обліковується в окремому журналі, який має такі графи: номер за порядком, номер облікової картки, дата обліку, назва підприємства, прізвище, ім'я, по батькові інспектора, що ставив на облік підприємство, його підпис. За необхідністю до журналу може вноситись й інша інформація.

Засобами електронно-обчислювальної техніки відомості про суб'єкта ЗЕД вносяться до електронної бази даних за допомогою спеціальної комп'ютерної програми. При внесенні змін до облікової картки суб'єкта ЗЕД ці зміни вносяться і до загальної інформаційної бази даних. Попередня інформація при цьому зберігається.

Відповідальнсть за інформацію в обліковій картці:

  • Відповідальність за достовірність заявлених в обліковій картці відомостей несе керівник підприємства, на яке оформлена картка.

  • Відповідальність за наявність вказаних у обліковій картці відомостей несе інспектор митниці, що здійснює облік.

Учаснику ЗЕД може бути відмовлено в обліку, якщо до митного органу подано не повний комплект документів або вони містять недостовірні дані. При митному оформленні суб'єкта ЗЕД в митниці не за місцем обліку подається завірена митницею (де зареєстрований суб'єкт ЗЕД) копія облікової картки суб'єкта ЗЕД без додаткового подання зазначених в ній документів.

Вимоги до облікової картки:

  • Облікова картка повинна бути заповнена з використанням комп'ютера.

  • Картки, заповнені від руки або з виправленнями, до обліку не приймаються.

Дана обставина свідчить про те, що митниці, які займаються переміщенням товарів, що відносяться до компетенції РЕМ повинні мати подвійну акредитацію(облік).