Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия metodychni_rekomendaciji Шишкін.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

2. Обрання та затвердження теми

2.1. Надзвичайно важливим етапом наукової роботи є обрання та затвердження теми дослідження. Слід сказати, що від вдалого вибору теми залежить якість і ефективність майбутньої наукової праці. Суттєвий вплив на це мають такі аспекти як широта і масштабність тематики, котрі, в свою чергу, залежать від об’єктивних і суб’єктивних факторів. Насамперед широта наукового дослідження пов’язана з чинниками, які не залежать від волі дослідника, процесу розвитку людського суспільства і соціального замовлення, що зумовлює вибір конкретної теми. Крім того, на масштабність тематики та й на ефективність і результативність дослідження впливає наявність фактичного матеріалу, який міститься в джерелах та науковій літературі. Обмеженість джерельної бази негативно позначається на результатах наукової праці.

Суб’єктивні фактори залежать як від середовища в якому перебуває дослідник, так і від його індивідуальних якостей: віку, досвіду, належності до певної наукової школи, спеціалізації, особливості дослідницьких нахилів, працездатності, відданості обраній тематиці, старанності тощо. Варто зауважити, що тема наукового дослідження не повинна бути ”заширока“ або ”завузька“, адже в першому випадку студент просто ”втопиться“ у величезній масі інформації, в другому - не зможе повністю досягти поставленої мети і виконати дослідницькі завдання по причині її недостатності.

2.2. Назва наукової роботи повинна бути лаконічною і, водночас, відповідати обраній спеціалізації та суті наукової проблеми, а також вказувати на мету дослідження. В разі необхідності, для більшої конкретизації обраної теми, варто додати невеликий підзаголовок (4-6 слів). На приклад: ”Польща на шляху до ЄС: особливості реформування правової системи країни.“ У роботі потрібно уникати назв, що починаються зі слів ”Дослідження питання...“, ”Вивчення деяких шляхів...“, ”Деякі питання..“, ”До проблеми...“ тощо, в яких не відбито в достатній мірі суть проблеми.

2.3. Теми наукових робіт складаються провідними науково-педагогічними працівниками кафедри. Тематика робіт затверджується на засіданні кафедри на початку навчального року, не пізніше 1-го жовтня. Студентам надається право вільного вибору теми з переліку запропонованого кафедрою або запропонувати свою тему. Обираючи тему роботи, студент повинен зорієнтуватись у тому, щоб дослідження, здійснене в процесі розробки курсової роботи, можливо було продовжити в подальших наукових пошуках, зокрема для написання бакалаврської і магістерської робіт.

2.4. Студент обирає тему згідно зі своєю спеціальністю, про це ним складається заява на ім’я завідувача профілюючої кафедри. У ній висловлюється прохання призначити наукового керівника і затвердити тему. На заяві обов’язково фіксується дата її написання, підпис студента і підпис наукового керівника. Протягом 10-ти днів після затвердження заяви завідувачем профілюючої кафедри студент зобов’язаний подати календарний план виконання наукової роботи, який затверджується науковим керівником.

2.5. Обрана тема погоджується з науковим керівником і затверджується на засіданні кафедри. У випадку, якщо науковий керівник є науково-педагогічним працівником іншої кафедри він запрошується на засідання під час затвердження тем наукових робіт профілюючої кафедри. Подальша зміна або коригування теми можливі лише з дозволу наукового керівника при достатньому обґрунтуванні змін студентом. Будь-які зміни у темі наукової роботи обов’язково проходять через затвердження їх кафедрою. Зміна теми чи її формулювання можлива не пізніше ніж за місяць до строку, передбаченого у календарному плані для здачі тексту роботи на рецензування.

2.6. Керівництво науковими роботами, за винятком курсових робіт доручається кваліфікованим науково-педагогічним працівникам кафедри, котрі мають достатній досвід і є кандидатами або докторами наук.

1. Питання для самоконтролю:

2. Широта і масштабність тематики, суб’єктивні та об’єктивні аспекти.

3. Вимоги до формулювання теми наукового дослідження.

4. Процедура затвердження теми роботи