Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия metodychni_rekomendaciji Шишкін.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

6. Захист наукової роботи

6.1. Головною умовою допуску роботи до захисту є позитивний відгук наукового керівника в якому дається характеристика проведеного дослідження, його актуальності, значення, обґрунтованості винесених на захист положень, якості виконання. Науковий керівник має оцінити старанність студента, його ставлення до роботи, відзначити творчі досягнення автора, що йому вдалося в ході написання дослідження, а що ні. В кінці відгуку робиться висновок про можливість допуску її до захисту.

6.2. Отримавши позитивний відгук наукового керівника студент не пізніше ніж за два тижні до захисту у відповідності з затвердженим вченою радою університету графіком засідань ДЕК виготовляє два примірники роботи. Один з них він передає на кафедру, а інший – для написання рецензії на його наукову роботу (для кваліфікаційних і магістерських робіт).

6.3. Під час написання рецензії на роботу рецензент повинен враховувати: актуальність теми, теоретичний рівень дослідження та ступінь його самостійності, чіткість структури, логічність та послідовність викладу матеріалу, наукову обґрунтованість винесених на захист положень, практичну значущість роботи. Вказуються також позитивні сторони роботи, її недоліки, якість оформлення. Обов’язковим є зазначення не лише технічних помилок, але й спірних та дискусійних наукових положень винесених на захист. В кінці рецензії потрібно вказати оцінку роботи за чотирибальною системою. Рецензія подається на кафедру не пізніше, ніж за п’ять днів до захисту. Після того як з нею та відгуком наукового керівника ознайомиться автор, її передають до комісії для захисту.

6.4. У анотації до роботи автор стисло, лаконічно і точно викладає зміст роботи, основні досягнення. Рекомендований обсяг анотації складає не більше як 1200 знаків.

6.5. Процедура захисту наукової роботи складається з:

- короткої доповіді автора (10 хв.), в якій стисло викладається мета, предмет, об’єкт та зміст проведеного дослідження, положення, які виносяться на захист, конкретні висновки і пропозиції наукової роботи;

- у разі необхідності основні положення роботи варто наглядно представити з використанням ПК, редактора презентації (Power Point чи будь-якого іншого) та мультимедійного проектора.

- відповідей на зауваження наукового керівника та побажання і зауваження рецензента;

- відповідей на запитання членів Державної екзаменаційної комісії;

- підсумків захисту наукової роботи (дається оцінка дослідження студента за чотирибальною – “незадовільно”, “задовільно”, “добре”, “відмінно” та рейтинговою (0-100 балів) системою).

6.6. Перед виступом автора секретар ДЕК оголошує відгук та рецензію на роботу. Якщо на захисті присутній науковий керівник, він має право оголосити відгук особисто. На підставі рецензії та відгуку наукового керівника, результатів захисту роботи Державна екзаменаційна комісія приймає вмотивоване рішення стосовно кожного студента щодо присвоєння йому певної кваліфікації (бакалавра або магістра).

6.7. Студент який на захисті отримує оцінку, відраховується з Університету. В такому випадку видається довідка про прослухані курси. До повторного захисту роботи він може бути допущений за клопотанням кафедри та дозволом ректора Університету в порядку визначеному чинним законодавством. Якщо студент не захистив роботу з поважних причин ректор Університету може подовжити термін його навчання до наступної підсумкової сесії, але не довше, як на один рік.

Питання для самоконтролю:

1. Допуск наукового дослідження до захисту.

2. Анотація, відгук та рецензування роботи.

3. Процедура захисту та оцінювання.