Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.0 Гінекологія. Репродуктивне здоров’я та план...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
485.38 Кб
Скачать
  1. * Вульвіту

  2. Кольпіту

  3. Ендометриту

  4. Ерозії шийки матки

  5. Аднекситу

91. На прийомі у жіночій консультації пацієнтка К., 45 p., яка скаржиться на загальну слабкість, нездужання, неприємне відчуття в ділянці зовнішніх статевих органів. Об'єктивно: температура 36,6 С, набряк, гіперемія, різка болючість, місцеве підвищення температури в ділянці правої великої статевої губи. Вкажіть для якого захворювання найхарактерніша клінічна картина пацієнтки?

  1. * Бартолініт

  2. Крауроз вульви

  3. Рак вульви

  4. Вульвіт

  5. Лейкоплакія вульви

92. У центр планування сім'ї звернулася подружня пара з приводу відсутності вагітності при регулярному статевому житті протягом року без застосування контрацептивів. Після обстеження з’ясовано у чоловіка патології немає. У жінки в анамнезі медичний аборт в терміні 5-6 тиж., без ускладнень. З метою уточнення діагнозу жінці призначено метросальпінгографю. Виберіть необхідний інструмент для проведення даної маніпуляції.

  1. * Шприц Брауна

  2. Шприц з пункційною голкою

  3. Шприц Жане

  4. Конхотом

  5. Матковий зонд

93. Акушерка жіночої консультації здійснює активний патронаж жінки 65 років, яка стоїть на диспансерному обліку з приводу раку шийки матки IV cт.. Під час розмови у жінки раптово почалась кровотеча з піхви. Вкажіть першочергові дії акушерки.

  1. * Провести тугу тампонаду піхви та викликати швидку допомогу

  2. Ввести глюконат кальцію 10% - 10 мл.

  3. Ввести вікасол 1% - Імл.

  4. Ввести анальгін 80% р-н 2мл.

  5. Ввести циклофосфан 0,2 мл.

94. В малій операційній гінекологічного відділення лікарні швидкої допомоги акушерка асистує лікарю під час проведення біопсії шийки матки. Лікар зафіксував шийку матки кульовими затискачами. Який інструмент необхідно подати лікарю для продовження маніпуляції?

  1. * Конхотом

  2. Розширювач Гегара

  3. Кюретку

  4. Корнцанг

  5. Матковий зонд

95. У жінки 35 років з діагнозом безсимптомна фіброміома матки 7-8 тиж. вдома на тлі повного спокою виникла інтенсивна кровотеча. Чоловік терміново викликав акушерку ФАПу. Назвіть дії акушерки на доклінічному етапі.

  1. * Дати кровоспинні препарати, госпіталізувати негайно в гінекологію

  2. Дати кровоспинні препарати, забезпечити спостереження вдома

  3. Призначити консультацію гінеколога

  4. Призначити ліжковий режим

  5. Призначити холод на низ живота

96. Жінка 35 років звернулася на ФАП з проханням обстежити молочні залози у зв’язку з тим, що її мати померла у віці 45 років від раку молочної залози. Який період буде найсприятливіший для обстеження грудних залоз?

  1. * З 7-го по 14-й день менструального циклу

  2. Під час менструації

  3. З 1-го по 3-й день менструального циклу

  4. З 15-го по 28-й день менструального циклу

  5. Відразу після менструації

97. Акушерка ФАПу проводила у школі бесіду із дівчатами-підлітками з приводу гігієни менструального циклу. Після закінчення бесіди дівчинка 13 років поскаржилась їй на значний біль під час менструації. Що в даному випадку акушерка може порадити дівчинці?

  1. * Застосувати но-шпу та анальгін та виписати направлення на консультацію до дитячого гінеколога

  2. Холод на низ живота, консультація педіатра

  3. Ввести прогестерон, фолікулін і но-шпу

  4. Викликати машину «швидкої допомоги» і відправити у стаціонар

98. Родичі викликали акушерку ФАПу до жінки 25 років з матковою кровотечею нез’ясованого походження, яка почалася раптово вночі. При огляді: шкірні покриви бліді та вологі, артеріальний тиск 90/50 мм.рт.ст, пульс 120 уд./хв., кровотеча з піхви триває та посилюється. Який першочерговий захід невідкладної допомоги треба провести акушерці перед транспортуванням хворої до стаціонару?

  1. * Мобілізувати вену для інфузії кровозамінників та почати інфузію

  2. Ввести кровоспинні засоби

  3. Ввести хлористий кальцій

  4. Покласти холод на низ живота

  5. Ввести засоби, що скорочують матку

99. У лікарню швидкої медичної допомоги каретою швидкої допомоги доставлено жінку 32 років, зі скаргами на кинжальну біль, яка з'явилася 3 години потому, раптово, на тлі повного благополуччя, хвора знепритомніла. Із анамнезу: затримка менструації – 6 тижнів. Об'єктивно: шкіра бліда, губи ціанотичні, риси обличчя загострені. PS – 100 уд/хв., АТ – 90/60 мм.рт.ст. Симптом Щоткіна-Блюмберга позитивний. Назвіть найбільш доцільний набір інструментів який повинна підготувати акушерка для діагностики даної патології.

  1. * Набір інструментів для пункції черевної порожнини через заднє склепіння піхви

  2. Набір інструментів для зондування порожнини матки

  3. Набір інструментів для діагностичного вишкрібання порожнини матки

  4. Набір інструментів для біопсії шийки матки

  5. Набір інструментів для гістероскопії

100. В гінекологічному відділенні районної лікарні хворій у віці 70 років призначена операція з приводу повного випадіння матки. Операцію планується проводити через піхву. Яку маніпуляцію необхідно здійснити черговій акушерці для підготовки пацієнтки до піхвової операції?

  1. * Введення в піхву стерильного тампона

  2. Заборона сніданку

  3. Очисна клізма напередодні

  4. Премедикація

  5. Гоління зовнішніх статевих органів

101. Ви працюєте в маніпуляційному кабінеті жіночої консультації. Пацієнтці з діагнозом «Ендоцервіцит» лікар призначив піхвові ванночки з фурациліном. На який термін необхідно залишати в піхві розчин фурациліну при проведенні ванночки?

  1. * 10- 15 хв.

  2. 5-10хв.

  3. 20 - 25 хв.

  4. 25-30 хв.

  5. 30-35 хв.

102. Заміжня 35-річна жінка звернулася до акушерки ФАПу за порадою щодо контрацепції. Який метод контрацепції найдоцільніше було б їй рекомендувати якщо вона має одного статевого партнера та страждає на розширення вен нижніх кінцівок?

  1. * Внутрішньоматкова контрацепція

  2. Комбіновані оральні контрацептиви

  3. Комбіновані естроген-гестогенні ін'єкційні контрацептиви

  4. Перерваний статевий акт

  5. Календарний метод контрацепції

103. У породіллі Т., 25 років, 3 тижні тому відбулися перші термінові фізіологічні пологи. Жінка годує дитину виключно грудним молоком. Які поради щодо контрацепції їй може дати акушерка в такій ситуації?