Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Папка стажера узгоджена.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
21.12 Mб
Скачать

Забороняється зберігати:

  • легкозаймисті та горючі рідини в скляній тарі місткістю більше 0,5 л кожна;

  • масла та інші мастильні матеріали, олійні фарби, оліфу, смолу - разом з горючими матеріалами;

  • лаки, спирти, розріджувачі, оліфу та інші вогненебезпечні речовини - в підвалах приміщень торговельного підприємства;

  • хімічні препарати і реактиви - в одному приміщенні з окислювачами, кислотами, горючими газами, легкозаймистими, горючими рідинами.

Товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин в твердій упаковці розміщують на підтоварниках висотою штабеля не більше 1,5 м, а в м'якій упаковці - на полках стелажів.

Ці товари розміщують на відстані не менше 1 м від приладів опалення, відстань між стінами та штабелями має бути не менше 1 м.

При тривалому зберіганні товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин необхідно періодично оглядати, в разі необхідності просушувати, перевіряти цільність і герметичність тари отрутохімікатів, лакофарбових товарів, клеїв тощо.

На кожній упаковці (тарі) з хімічною речовиною повинна бути етикетка або бірка з його назвою та зазначенням характерних властивостей (окислювач, пальне, самозаймисте тощо). Всі товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин повинні мати анотації з інформацією про споживчі властивості товару.

В торговельному (демонстраційному) залі товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин розміщують по групах на пристінних та острівних гірках, прилавках, в контейнерах та іншому обладнанні.

Забороняється продаж товарів без інформаційних етикеток, із закінченим терміном придатності, товарів в пошкодженій упаковці, а також небезпечних товарів побутової хімії (отрутохімікати, вогненебезпечні речовини та ін.) без належного попереджувального маркування та без інформації про правила та умови їх використання.

Продаж вогненебезпечних та отруйних побутових хімічних речовин неповнолітнім та особам у нетверезому стані забороняється.

Товари побутової хімії в аерозольній упаковці продаються в ізольованих секціях або ізольованих робочих місцях. Асортимент товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин може бути розширений за рахунок продажу інструментів для малярних робіт, садово-городнього інвентаря тощо.

Враховуючи можливий несприятливий вплив засобів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин на організм людини, до роботи з ними допускаються лише практично здорові люди віком 18 - 55 років, які не мають нервових, шкірних і алергічних захворювань. Особи віком понад 55 років допускаються тільки з дозволу медичних органів. Не допускаються до роботи особи з підвищеною чутливістю до хімічних речовин.

ДО УВАГИ ВІДДІЛУ №30 „ЕЛЕКТРОТЕХНІКА” !

Правил продажу непродовольчих товарів (Наказ Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 27 травня 1996 року N 294) визначає особливості продажу електроосвітлювальної арматури і електроламп, електронагрівальних приладів, провідникових і установочних виробів тощо (далі - електропобутові товари).

Маркування електропобутових товарів передбачає наявність інформації: найменування підприємства-виробника, його адреси, товарного (фірмового) знака, назви товару, номінальної напруги (В), номінальної потужності (Вт), номінального струму (А), ступенів захисту від ураження електрострумом, позначення щодо захищеності від вологи, знака заземлення, позначення нормативного документа, дати випуску.

На електронагрівальних приладах маркувальні дані розміщуються безпосередньо на корпусах або металевих пластинках, які прикріплюються до приладів.

Проводи і шнури повинні мати додаткове маркування: марку проводу (шнура), кількість жил, номінальний переріз (кв.мм), довжину (м) для бухт, кількість і довжину шнура в пачці, масу брутто (кг).

Індивідуальна упаковка електропобутових товарів повинна містити маркувальні дані: найменування підприємства-виробника, його адресу, товарний (фірмовий) знак, назву товару, номінальну напругу (В), рід струму, номінальну потужність (Вт), попереджувальні знаки, позначення нормативного документа.

При прийманні електропобутових товарів перевіряється наявність технічного паспорта, інструкції по експлуатації.

Товари, на які поширюються гарантійні терміни служби, повинні мати гарантійні талони.

Перевірка комплектності електропобутових товарів проводиться відповідно до даних технічного паспорта.

Забороняється комплектувати вироби та пропонувати покупцю різноманітні перехідники для з'єднування трьохконтактних вилок з двоконтактними розетками.

Електропобутові товари зберігають в сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях, ізольованих від місць зберігання кислот та лугів, при температурі повітря не нижче +5° С і відносній вологості не більше 65 - 70 %.

При зберіганні електропобутові товари розміщують на відстані не менше 1 м від приладів опалювання, 0,5 м - від джерел електричного освітлення. Проходи між штабелями повинні бути не менше 0,7 м.

При зберіганні електропобутових товарів необхідно додержуватися попереджувальних знаків, написів, зображених на упаковці: "Обережно", "Не кантувати" тощо.

Зразки електропобутових товарів повинні мати короткі анотації щодо основних технічних характеристик. При продажу електропобутових виробів з трипровідним шнуром живлення та триконтактною вилкою для підключення виробу до електричної мережі продавець (виробник) зобов'язаний в анотації подати попереджувальну інформацію такого змісту: "Забороняється використання виробу в приміщеннях, де електрична мережа не обладнана заземлюючим проводом".

Зона продажу електропобутових товарів повинна бути забезпечена необхідними електровимірювальними та випробувальними приладами (щитками і пультами для опробування електроламп і електроприладів), контрольними патронами, вольтметрами, лампочками, приладами для перевірки вимикачів, жердиною для підвішування та знімання електроосвітлювальної арматури, котушками для зберігання електрошнура, набором інструментів (відкрутка, плоскогубці, гострозубці тощо) та іншим обладнанням, інвентарем.

При продажу електропобутових товарів працівники суб'єкта господарювання зобов'язані в присутності покупця перевірити їх якість, комплектність, наявність технічного паспорта, гарантійного талона (при необхідності), інструкції по експлуатації, точність міри або кількості (шнура, проводу, дрібних товарів).

Технічно складні електропобутові товари та електроосвітлювальна арматура, електролампи перевіряються в дії. При продажу окремих видів електропобутових товарів продавець повинен проінформувати покупця щодо супутніх товарів та запасних деталей, що є у продажу.

ДО УВАГИ ВІДДІЛІВ №70, №80!

Правил продажу непродовольчих товарів (Наказ Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 27 травня 1996 року N 294) визначає особливості продажу всіх видів меблів.

Кожний меблевий виріб повинен мати маркування, яке наноситься на приклеєний до виробу паперовий ярлик, виготовлений типографським способом. Дозволяється наносити маркування штемпелюванням, штампуванням, випалюванням.

Маркування передбачає наявність інформації: найменування підприємства-виробника, його адреси, товарного (фірмового) знаку, назви виробу, артикула, дати виготовлення, позначення нормативного документа, штампа ВТК.

На всі вироби, що входять до складу набору чи гарнітуру меблів, поряд з ярликом має бути нанесений умовний знак або номер, що вказує на належність виробу до набору, гарнітуру.

Меблі зберігають в сухих, чистих, вентильованих приміщеннях при температурі не нижче +2° С і відносній вологості повітря від 45 до 70 %.

При зберіганні меблі розміщують на відстані 15 - 20 см від стін, 0,5 - 1 м від приладів опалення, не менше 0,5 м від джерел електричного освітлення, при ширині проходів між виробами не менше 1 м.

Дзеркала і скло зберігають в окремих закритих вентильованих приміщеннях при температурі не нижче +10° С і відносній вологості повітря не більше 70 % на полицях, стелажах тощо. Дзеркала, які мають площу більше 0,1 кв.м, установлюють на торцеву поверхню і, щоб уникнути подряпин, кожне дзеркало перекладають папером.

Для зберігання меблів від пилу та забруднення їх закривають чохлами з тканини, поліетиленовими плівками. Корпусні збірно-розбірні меблі, які поставляються у розібраному вигляді, повинні мати інструкцію для складання, схему монтажу і документ про комплектацію.

Кожна деталь повинна мати свій номер та номер виробу і набору (гарнітуру). Номера деталей повинні відповідати номерам, зазначеним в інструкції по складанню, схемі монтажу і документах про комплектацію.

До набору, гарнітурів меблів повинна додаватися інструкція по експлуатації та догляду за меблями.

Вся з'ємна фурнітура меблів повинна бути упакована в заклеєні пакет чи коробку, вкладена в одну із шухляд або прикріплена до однієї із деталей меблі.

Меблі повинні надходити у продаж у зібраному вигляді, повністю укомплектовані дзеркалами, склом і фурнітурою.

Дозволяється продаж меблів з наявними виробничими дефектами естетичного характеру (сліди клею на облицьованій поверхні, зморшки, помітні стики, облицьовувальний шпон і декоративний матеріал для зовнішньої поверхні меблів різні по кольору і малюнку тощо) за умови, якщо розміщення цих товарів здійснюється окремо від якісних товарів, наявності інформації про дефекти, відповідного зниження ціни на товар.

Суб'єкт господарювання повинен забезпечити покупцям зручні умови для всебічного огляду меблів.

У торговельному (демонстраційному) залі меблі розміщують по видах.

Високі меблі розміщують уздовж стін, а низькі - у середині торговельного (демонстраційного) залу.

Для кращого ознайомлення покупців з асортиментом товарів, що є у продажу, у торговельному (демонстраційному) залі оформляються інтер'єри з імітацією житлових кімнат, кухонь тощо.

Меблі, що надходять у розібраному вигляді, за вибором покупця продаються як у розібраному, так і зібраному вигляді.

Продаж меблів у промисловій упаковці забороняється.

На відібрані покупцем меблі виписується товарний чек, де зазначається номер або найменування торговельного підприємства, назва товару, перелік окремих виробів, які входять до складу набору (гарнітура), загальна кількість товарів у наборі (гарнітурі), забарвлення та малюнок оздоблювальних, облицювальних матеріалів, фурнітури тощо, артикул, ціна, дата продажу, прізвище продавця.

ДО УВАГИ ВІДДІЛУ №80, №90!

Правил продажу непродовольчих товарів (Наказ Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 27 травня 1996 року N 294) визначає особливості продажу лісоматеріалів круглих, пиломатеріалів, будинків дерев'яних та їх деталей, стінових матеріалів і в'яжучих речовин, покрівельних, ізоляційних та теплоізоляційних матеріалів, матеріалів для облицьовування та оброблювання, скла віконного, санітарно-технічного обладнання, труб та з'єднувальних деталей до них та інших (далі лісоматеріали та будівельні матеріали).

При прийманні лісоматеріалів та будівельних матеріалів перевіряється їх кількість і якість, наявність деталей в комплекті, відповідність супровідним документам, паспортним даним.

Зберігають лісоматеріали і будівельні матеріали рядами, штабелями, в рулонах, в контейнерах, клітках, кіпах, ящиках, на стелажах, піддонах, підштабельних основах та ін. в закритих та сухих приміщеннях.

Круглі лісоматеріали та цеглу зберігають під навісом або накритими.

Усі стругані деталі та готові вироби із деревини зберігають під навісом або у критих складах.

Сипкі товари без упаковки (вапно, крейда, цемент, гіпс тощо) зберігають в закритих сухих приміщеннях з щільними стінами і підлогою; сипкі товари в мішках - на підтоварниках в закритих, сухих, добре вентильованих приміщеннях або під навісом за умови, яка виключає можливість проникнення вологи. Сипкі матеріали, що дуже пилять (вапно, алебастр, цемент, крейда тощо), зберігають окремо від інших матеріалів.

Окремі види будівельних матеріалів зберігають:

скляні пустотілі блоки укладеними на торець рядами з прокладками між ними висотою загрузки не більше 1,5 м;

рулони м'якої покрівлі у вертикальному положенні не більше ніж у 2 ряди по висоті;

листи скла вертикально у дощатих ящиках або спеціальних контейнерах;

рулони лінолеуму вертикально в один ряд по висоті;

листи і деталі азбестоцементні не більше 135 штук у стопці.

У місцях зберігання лісоматеріалів і будівельних матеріалів встановлюють щити із зазначенням найменування товару; на штабелях, стелажах, рядах і т. п. вивішують бирки із зазначенням артикула, сорту. Для круглих лісоматеріалів вказують також породу деревини і довжину, а для пиломатеріалів - додатково ступінь обробки (обрізні та необрізні).

Забороняється складувати та зберігати товари у підмочених кіпах, тюках, коробках і ящиках.

Усі лісоматеріали та будівельні матеріали перед складанням ретельно перевіряються для того, щоб не допустити занесення до місць зберігання різноманітних грибків та шкідників.

В обов'язковому порядку проводяться заходи по боротьбі з шкідливими комахами та гризунами, а також дезінфекція приміщень.

Товари та матеріали, що тривалий час зберігаються, періодично переглядаються, перекладаються, сушаться, очищуються від пилу, торці лісоматеріалів покриваються вологозахисними замазками.

Суб'єкт господарювання повинен забезпечити умови для вільного підходу до них, необхідні умови щодо зберігання, перевірки їх якості, надання покупцям додаткових послуг.

Суб'єкт господарювання, що здійснює продаж будівельних матеріалів, повинен мати торговельний (демонстраційний) зал, в якому виставляються зразки товарів, проводяться розрахунки з покупцями, організується довідково-інформаційна служба, оформлюються та сплачуються послуги.

Право споживача на обмін товару належної якості

1. Споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, у якого він був придбаний, якщо товар не підійшов за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

Споживач має право на обмін товару належної якості протягом 14 днів, не рахуючи дня купівлі.

Обмін товару належної якості провадиться, якщо він не споживався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром.

(абзац третій частини першої статті 20 із змінами, внесеними

 згідно із Законом України від 10.01.2002 р. N 2949-III)

Перелік товарів, що не підлягають обміну (поверненню) з підстав, зазначених у цій статті, затверджується Кабінетом Міністрів України.

2. Якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого товару, або здійснити обмін товару на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару в продаж. Продавець зобов'язаний у день надходження товару в продаж повідомити про це споживача, який вимагає обміну товару.

При розірванні договору купівлі-продажу розрахунки із споживачем проводяться виходячи з вартості товару на час його купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а у разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору - в інший термін за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом 7 днів.

Адміністратор