Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.вказівки ФІНАНСИ перепод.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Тема №7 Бюджетний дефіцит

Ознаки збалансованого бюджету. Наслідки незбалансованості бюджетів – дефіцит і профіцит.

Сутність бюджетного дефіциту, класифікація його видів за ознаками тимчасовості (стійкий і тимчасовий), формою прояву (відкритий і прихований), причинами виникнення (вимушений і відомий), за напрямом дефіцитного фінансування (активний і пасивний).

Причини виникнення бюджетного дефіциту. Фактори відставання темпів зростання бюджетних доходів від темпів зростання бюджетних витрат. Граничний розмір бюджетного дефіциту за Маастрихтським договором, за даними міжнародної статистики.

Вплив бюджетного дефіциту на розвиток економіки: концепція дефіцитного фінансування і неокласичного напрямку.

Світові методи фінансування бюджетного дефіциту: інфляційні і не інфляційні джерела, їх наслідки. Секвестр бюджету – як один з загальноприйнятий у світовій практиці метод боротьби з бюджетним дефіцитом.

Тема №8 Державний кредит

Економічна суть державного кредиту. Роль державного кредиту у формуванні додаткових фінансових ресурсів держави й фінансуванні дефіциту бюджету. Взаємозв’язок і відмінності між державним і банківським кредитом.

Види і форми державного кредиту. Внутрішній і зовнішній державний кредит. Державні позики. Державні грошово-речові лотереї. Використання ощадних вкладів для кредитування потреб держави. Державний позиковий фонд.

Класифікація державних позик. Правове оформлення державних позик. Види державних цінних паперів, порядок їх емісії та погашення. Способи коригування державної позикової політики.

Державний борг. Капітальний і поточний державний борг. Причини виникнення і наслідки зростання державного боргу. Джерела погашення державного боргу. Управління державним боргом.

Тема 9 Місцеві фінанси. Бюджетний федералізм і фінансове вирівнювання

Суть та основи організації місцевих фінансів. Теорії місцевого самоврядування. Розмежування функцій між державою та місцевою владою. Роль місцевих фінансів у забезпеченні соціально-економічної політики адміністративно територіальних одиниць. Бюджетне регулювання. Поняття закріплених і регулюючих доходів. Дотації, субсидії, субвенції і їх роль у збалансуванні місцевих бюджетів. Бюджетні резерви.

Між бюджетні відносини. Сутність і зміст бюджетного федералізму.

Фінансові ресурси місцевого самоврядування. Місцеві бюджети. Доходи і видатки місцевих бюджетів. Загальнодержавні податки і збори, закріплені за місцевими бюджетами. Роль місцевих податків і зборів у формуванні доходів місцевих бюджетів. Види неподаткових надходжень до місцевих бюджетів.

Склад і структура місцевих бюджетів. Видатки бюджетів територіальних громад на потреби місцевого самоврядування. Джерела надходжень та основні напрями використання. Фінансові ресурси інших органів місцевого самоврядування.

Тема №10 Податки. Податкова система

Економічна сутність і функції податків. Матеріальна основа податків. Відмінні особливості податкових відносин.

Розвиток наукової теорії податків. Принципи і методи оподаткування. Елементи системи оподаткування.

Класифікація податків: за формою оподаткування, за економічним змістом, рівнем установлення, методом справляння, способом утримання.

Податкова політика держави, її критерії. Залежність між обсягом податкових надходжень і рівнем оподаткування у державі. Функція залежності критерію економічної ефективності від рівня оподаткування. Залежність реальних доходів платника і обсягу суспільних благ від рівня оподаткування. Крива Лаффера.