Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.вказівки ФІНАНСИ перепод.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Тема №15 Фінансовий ринок

Суть фінансового ринку, його роль у мобілізації та перерозподілі фінансових ресурсів. Класифікація фінансових ринків. Ринок позикових капіталів. Ринок цінних паперів. Первинний і вторинний фінансові ринки. Механізм функціонування фінансового ринку.

Організація кредитного ринку, принципи кредитування, види кредитів.

Організаційна структура ринку цінних паперів. Види цінних паперів, що обертаються в Україні. Первинний та вторинний ринок цінних паперів. Цінні папери як форма фіктивного капіталу. Види цінних паперів та їх характеристика. Пайові цінні папери. Боргові цінні папери. Похідні цінні папери. Приватизаційні цінні папери.

Правове регулювання фінансового ринку. Порядок реєстрації та обігу цінних паперів. Діяльність із випуску та організації обігу цінних паперів. Учасники ринку цінних паперів. Емітенти, інвестори та фінансові посередники.

Фондова біржа. Організація роботи фондової біржі. Порядок допуску цінних паперів до обігу на фондових біржах. Біржові операції та порядок розрахунків при їх здійсненні.

Ринок фінансових послуг як складова фінансового ринку. Перспективи розвитку фінансового ринку в Україні.

Тема № 16 Фінансова безпека держави

Фінансова безпека країни як важлива складова фінансової політики держави. Основні загрози фінансовій безпеці України згідно Концепції національної безпеки: боргова залежність держави, критичні обсяги державного зовнішнього і внутрішнього боргів, «тінізація» державної економіки, високі темпи інфляції тощо.

Фінансова безпека на рівні підприємства, галузі, країни, світового господарства. Формування і використання Державного бюджету України відповідно до вимог фінансової безпеки.

Податкова безпека – як один з напрямів забезпечення фінансової безпеки України. Шляхи скорочення обсягів «тіньової» економіки, припинення «олігархізації» української економіки.

Корупція бізнесу та влади один з негативних чинників, що послаблює фінансову безпеку України. Джерела живлення корупції і фактори, що сприяють її існуванню.

Напрямки забезпечення фінансової безпеки в Україні і подолання ознак фінансової кризи.

Тема №17 Міжнародні фінанси

Сутність і призначення міжнародних фінансів. Складові ланки та грошові потоки міжнародних фінансів. Міжнародні фінансові відносини і валютний ринок. Світовий ринок деривативів і кредитний ринок. Офіційні золотовалютні резерви. Фінансова допомога.

Глобальні публічні фінансові організації та їх функції. Міжнародний валютний фонд. Група Всесвітнього банку. Банк міжнародних розрахунків.

Регіональні міжнародні фінансові організації. Глобалізація світових фінансових ринків.

Еволюція світової валютної системи. Валютна система України.

Валютний курс і валютний паритет. Форми і види валютних курсів. Методика встановлення валютного курсу в Україні. Конвертованість валют.

Валютні ринки. Поняття і види валютних ринків. Правове регу­лювання діяльності міжбанківської валютної біржі. Організація і порядок роботи біржового валютного ринку. Котирування інозем­них валют. Валютні операції. Операції типу "спот", форвардні операції, механізм їх здійснення.