Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Жовта методичка Борисенко.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
986.62 Кб
Скачать

Поняття літературної мови. Мовні норми

Вправа 1. Проаналізуйте подані словосполучення. Урахувавши значення слів іншомовного походження, відредагуйте випадки тавтології.

Непрямі акцизи; штучний ажіотаж; прейскурант цін; адреса прожи-вання; люб’язний комплімент; вільна вакансія; дублювати двічі; власно-ручний автограф; експонат виставки; перший дебют; ліквідація існуван-ня фірми; навчальна аудиторія; колега по професії; перспектива на майбутнє; дивний парадокс; моя автобіографія; спеціальна клаузула.

Вправа 2. Зредагуйте словосполучення. Складіть з ними речен-ня.

По своїм масштабам; викликати по службових справах; згідно роз-порядження; любе питання; виключення з правил; прийняти заходи; прийняти участь; слідуючі документи; у самий найближчий час; дякую Вас; на протязі року; займатися в університеті; по обоюдній згоді; ви-писка з протоколу; зникли з продажі; повістка денна слідуюча; рахую своїм обов’язком; самий наймолодший учасник; півтора тижня, виклю-чіть комп’ютери, відповідь вірна, зустрічаються помилки, скаже хтось другий, дружній клас, здавати екзамен, вираз рівняється, справа в то-му, переводити текст.

Вправа 3. У наведених конструкціях знайдіть і виправте помил-ки, зумовлені впливом російської мови.

Дякую завідуючого відділу, одержати в розстрочку, на протязі звіт-ного періоду, мусимо вибачати наших працівників, причиняти турботи, нуждатися в кредитуванні, порядок дня слідуючий, зустрічаються ви-падки, саме відповідальне завдання, вдатися до вимушених мір, зложи-ти свої повноваження, захід відклали із-за непередбачених обставин.

Вправа 4. У наведених конструкціях знайдіть і виправте по-милки, допущені при перекладі з російської мови.

Заказний лист, накладна плата, підписка газет, почасова оплата, явочний лист, його розпис завірено, лицьовий рахунок, приложити пе-чать, по багатьом причинам, звідси витікають слідуючі висновки, намі-чено такі міроприємства, із-за емісії вартість акцій знизилась, налого-вий агент, зміщати з посади, таможенний контроль.

Вправа 5. Відредагуйте речення. Поясніть, чим викликані по-милки у виділених словах і словосполученнях. Сформулюйте їх контекстуальне значення.

1. Висловлюючи своє відношення до подій у країні, він наголосив на тому, що вже настав час приймати міри по налагодженню усіх галу-зей виробництва. 2. Завод, виробляючий раніше воєнну техніку, пос-тупово перепрофільовується на виготовлення товарів широкого вжитку. 3. Обговорюючи проблему текучості кадрів, думки майже всіх при-сутніх на засіданні співпали. 4. До характеристики прикладається: атестат, справка з міста роботи, виписка з протоколу зборів трудово-го колективу. 5. Підписку на газети і журнали можна оформити на про-тязі двох місяців. 6. На святкування ювілею школи, яке розпочалося рівно в 17 годин, зібралося багато бувших випускників. 7. Серед міро-приємств по відзначенню цього свята були слідуючі: виступи му-зичних колективів, конкурси, вікторини. 8. Для рішення цієї надзвичайно складної задачі треба примінити зовсім другий підхід.

Вправа 6. Зредагуйте подані речення. Вкажіть варіант, де пот-рібне редагування.

Лексика української мови формувалася на протязі довгого історич-ного розвитку. Мова являється неоціненним скарбом народу. У станов-ленні мовних літературних норм головну роль зіграла художня літера-тура. Мова існує в усній і письмовій формах. Мова наша живе, не див-лячись на заборони і переслідування, на протязі століть. Творцем літе-ратурної мови стає культурна особистість.

Вправа 7. У поданих реченнях знайдіть слова або вирази, що не відповідають стилістичним і лексичним нормам сучасної укра-їнської літературної мови. Напишіть правильний варіант.

Поступили в продаж вироби акціонерського товариства "Сіверянка". Я рахую, що це питання можна розглянути в слідуючий раз. Мова йшлася про нові технології виробництва. У боротьбі за збільшення ефективності сільськогосподарського виробництва рішучу роль відіграє орендний підряд. Збори акціонерів проголосили відкритими. Ми викона-ли поставлені перед нами задачі. Акт було складено у трьох екземпля-рах. На перший курс вищих учбових закладів приймаються громадян України, у яких є повна середня освіта. У випадку невиконання умов до-говору одна із сторін вправі розторгнути його. Ми розробили необхідні міри по поліпшенню умов праці.

Вправа 8. Запишіть правильні (без помилок) варіанти речень. Виявіть, аргументуючи, орфографічні, лексичні, граматичні, пунк-туаційні та стилістичні помилки.

Учитуючи ситуацію ми зуміли вийти с зкрутного становища. 2. Вима-гая від мене звіт він не поспішав з поданням своїх документів. 3. Ми страшенно радіємо і гордимося успіхами наших студентів на міжнарод-них предметних олімпіадах. 4. До заяви слід додати дві фотокартки.

Вправа 9. Знайдіть порушення норм української літературної мови. Відредагуйте речення.

1. У своїх виступах виступаючі переважно відзначили успіхи в робо-ті, але ж треба вказувати й на недоліки. 2. Лізинг, як любе крупне яви-ще, має складну і навіть суперечливу природу. 3. Я рахую, що ми діяли згідно законів України. 4. У відповідності з рішеннями комісії його усуну-ли з цієї посади. 5. Він з успішністю впорається з поставленими перед ним задачами. 6. Це дуже здібний і перспективний на майбутнє робіт-ник відділу. 7. Наприкінці виступаючий подякував присутніх за увагу. 8. Цієї цілі можна досягти при всіх обставинах.