Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Жовта методичка Борисенко.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
986.62 Кб
Скачать

Тестові завдання для самоконтролю

1. Опис:

а) дає точне або яскраве уявлення про предмет мовлення; б) образ-но змальовує пейзаж, портрет, інтер’єр; в) правильно оцінює предмет мовлення.

2. Роздуми бувають:

а) пейзажні й портретні; б) індуктивні й дедуктивні; в) з прямими до-казами і визначенням завдань на майбутнє.

3. Розповідь має такі різновиди:

а) власне розповідь, повідомлення, відповідь, перелік, найменуван-ня, оголошення;

б) звіт, інформація, рапорт, донесення.

4. При послідовному зв’язку речень:

а) "даним" наступного речення стає "нове" попереднього; б) "дане" залишається одним і тим самим.

5. Яка стилістична помилка є в такому реченні: "Було закуплено нову апаратуру, вимірювальні прилади і пристрої на суму 10 тис. гри-вень"?

а) помилки немає, речення побудоване правильно; б) не можна бу-дувати однорідного ряду зі слів, значення яких у чомусь збігаються або перехрещуються; в) однорідні слова виражають різнопланові поняття.

6. Яка стилістична помилка є в такому реченні: "у рішенні зборів висловлені висновки і побажання, які ми повинні врахувати у своїй по-дальшій роботі"?

а) неправильно сполучені різні за значенням слова: висновки і поба-жання; б) помилки немає, речення побудоване правильно; в) однорідні слова виражають різнопланові поняття.

Модуль 6

Записи: план, тези, конспект тексту.

Жанри публіцистичних виступів: лекція, доповідь,

бесіда, наукова дискусія.

Підготовка до публічного виступу. Засоби увиразнення

Вправа 1. Прочитати текст, визначити тип мовлення, стиль мовлення. Скласти план і тези.

ДЕРЖАВНА МОВА

«Державною мовою в Україні є українська мова» – визначено Конс-титуцією України. Ця мова дарована нам у спадок від наших пращурів – східних слов’ян. На жаль, доля української мови, як і доля самої нашої держави, сумна і трагічна. Багато мов ставало жертвою загарбницької політики народів-завойовників. Скорений народ залишався жити, однак поневолювачі силою чи хитрощами змушували його змінювати свою ду-шу, зрікатися самобутності.

Відомо, що виникнення Запорозької Січі спричинило створення сис-теми захисту нашої віри, культури, освіти та мови – «Велика руїна» держави зумовила й руйнацію української мови. Історія імперського правління переконливо довела: коли мова будь-якого народу витісня-ється зі сфери державного функціонування, то, послідовно витісняю-чись зі сфер освіти, науки, мистецтва та навіть і з сім’ї, в кінцевому під-сумку вона витісняється із людської свідомості.

Перегортаючи сторінки історії, нараховуємо близько 20 заборон уживання української мови. Згадаємо хоча б відомий циркуляр 1863 р. Валуєва, який стверджував, що «никакого особенного малороссийского языка не было, нет и быть не может». Указами заборонялося не тільки видання українських книжок, а й ввезення із-за кордону книжок, вида-них там українською мовою.

І все-таки, незважаючи на ці заборони, наша мова утверджувала се-бе в творчості Котляревського, Шевченка, Лесі Українки та інших пат-ріотів української землі.

Новим періодом бурхливого розвитку української національної куль-тури та мови стали 20-ті роки минулого (XX) століття. Та політика ста-лінського геноциду перекреслила започатковане відродження. Живий мовний організм зазнав деформації. Втратився соціальний престиж української мови, порушився її статус. Українська мова зайняла друго-рядне місце, а то й зовсім була усунена зі сфер освіти, мистецтва, нау-ки.

Видатний педагог К. Ушинський надавав мові виняткового значення в житті народу. «Мова, - писав він, - є найважливіший, найбагатший і найміцніший зв’язок, що з’єднує віджилі, живущі та майбутні покоління народу в єдине ціле... Вимерла мова – вимер і народ».

Рідна мова – це поняття невід’ємне від поняття отчої землі. Спокон-віку найвищою громадянською засадою було: Батьківщина понад усе. Щоб визнавати це і служити батьківщині, треба послідовно триматися своєї мови та культурних традицій і цим сприяти її збереженню, бо без мови немає народу, як сонця без світла й тепла, адже мова – це душа народу, його сила, його зброя та його життя.

Відомий український поет Д. Білоус написав: «...мова – це пісня ду-ші, покладена на слова». Інтелігентна, вихована людина ніколи не зре-четься свого коріння, своїх духовних витоків, буде працювати над вдос-коналенням своїх мовних можливостей.

На крові наших братів вижила вона, на її збереження покладено не одне життя. Так не будемо зрадниками України! Будемо гідними госпо-дарями цього багатого спадку наших пращурів – чарівного, гармонійно-го, животворчого, наймилішого живого рідного слова.

Нам, українцям, сьогодні треба докласти зусиль, щоб повернути на-шій мові її природну роль, силу і престиж, забезпечити їй право на жит-тя в усіх сферах, на всіх рівнях, бо єдиною державною мовою є і має бути мова корінної нації, яка створила нашу державу і дала їй назву – Україна.

Це аж ніяк не означає ущемлення прав народів, які живуть поряд із нами. Природно, що в межах своєї спільноти люди можуть спілкуватись найбільш прийнятною для них мовою, зберігають самобутність у межах своїх громад, шкіл, родин. Проте вони мають свято поважати загально-державну українську мову, яка об’єднує всіх громадян України. Як ка-жуть, між який народ попадеш, того і шапку надівай.

Люби свою мову, дбай про неї, борись за її процвітання. Користуйся нею, оберігай її. Щоб наша мова, наше рідне слово служило нам, при-слухаємось до поради М. Рильського: «Як парость виноградної лози, плекайте мову. Пильно і ненастанно політь бур’ян. Чистіша від сльози вона хай буде».

(К. Хорольська)

Вправа 2. Запишіть науковий текст (статтю) у вигляді плану, тез, конспекту.

План

Тези

Конспект

Вправа 3. Напишіть тези про перспективи розвитку тієї галузі, яку Ви обрали своїм фахом.

Вправа 4. Де варто поставити логічний наголос у наведеному далі реченні?

Людська пам’ять допомагає зберігати та відтворювати інформацію.

Перебудуйте речення так, аби воно відповіло на запитання: "Що допомагає людині зберігати та відтворювати інформа-цію?" Де слід зробити логічний наголос?

Вправа 5. З якого речення краще розпочати текст, а яким – за-кінчити? Обґрунтуйте свій вибір.

Увімкнувши телевізор, я почула такі новини. Такі новини я почула, увімкнувши телевізор.

Вправа 6. Використовуючи наведені початки абзаців, напишіть текст промови. Як називається прийом, що забезпечує зв’язок окремих частин тексту?

Вивчення теми розпочинається з ...

Насамперед ...

Потім...

Після цього ...

Наприкінці роботи...

Вправа 7. Пояснити, як ви розумієте сентенцію: “Справжнє по-кликання оратора – закликати до добра, до світлих і гарних речей” (з’ясувати, яка стилістична помилка є у цій фразі). Чи знає історія людства випадки протилежної діяльності оратора?

Вправа 8. Обґрунтувати (розтлумачити) або спростувати вимо-ги до ритора, застосувавши прийоми переконання (емоційного впливу).

1. “Справжнє покликання оратора – закликати до світлих, гарних ре-чей”.

2. “Ритор має твердо знати: хвалить чи гудить він якусь річ”.

3. Промовляти слід із гідністю та приємністю.

Вправа 9. Резюмувати поданий текст з рекомендаціями одно-курсникам.

Мова – найбільше диво й найпотрібніша річ з-поміж усього, що ство-рило людство в своєму розвитку. Без мови не було б людини... Звідси зрозумілий той великий інтерес, який люди завжди... виявляли й вияв-ляють до мови.

Цікаве в цьому плані свідчення представника одного з індіанських племен Америки, яких ми звикли вважати далекими від цивілізації: "На-ші матері витрачають щодня по дві години, навчаючи дітей правильно говорити мовою племені. Дорослий індіанець, який не володіє своєю мовою з абсолютною правильністю, фактично стає безправним: йому не дозволяють говорити при людях, щоб його мовні хиби не передава-лися слухачам, особливо дітям. Через те наші матері витрачають вели-чезну кількість часу, домагаючись ідеальної точності у відтворенні на-шої дуже складної граматики" (І. Ющук).

Вправа 10. Підготувати тези статті Л. Мацько „Формування культури мовлення: чинники лінгводидактичні та культурологічні” (див. Мацько Л. Формування культури мовлення: Чинники лінгво-дидактичні та культурологічні // Урок української. – 2004. – № 8-9. – С. 34-35).

Вправа 11. Складіть 10 правил ефективного публічного висту-пу.

Вправа 12. Підготуйте доповідь на тему: "Концепція мовного розвитку України" за поданою далі схемою:

1. Перша підтема (виклад, аргументація);

- перша мікротема;

- друга мікротема.

2. Друга підтема (виклад, аргументація);

- мікротема.

Виголосіть її перед однокурсниками.

Вправа 13. Підготуватись до дискусії „Сучасні тенденції мов-ної норми у різних функціональних стилях”.