Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Права і свободи роб програм. (правильн.вар.).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
253.95 Кб
Скачать
  1. Зміст дисципліни

2.1. Лекційний курс

модуля,

змістового

модулі, теми

Назва і короткий зміст змістового модуля, теми

Кількість аудиторних годин

МОДУЛЬ№ 1

Змістовий модуль 1.

Поняття та види правового статусу людини. Поняття та елементи конституційно-правового статусу людини

Тема 1.

Поняття прав, свобод і обов’язків особи

Поняття прав людини і громадянина. Людина, особа, громадянин. Права людини і права громадянина: співвідношення понять. Суб'єкт прав людини. Суб'єкт прав громадянина. Права і свободи: юридична природа і система гарантій. Тотожність і розходження.

Класифікація основних прав людини. Межі здійснення прав людини. Основні тенденції сучасного розвитку прав людини.

Міжнародні стандарти прав і свобод людини та їх національна імплементація (загальна характеристика).

Тема 2.

Поняття та види правового статусу людини. Конституційно – правовий статус людини

Поняття прав людини і громадянина. Людина, особа, громадянин. Права людини і права громадянина: співвідношення понять. Суб'єкт прав людини. Суб'єкт прав громадянина. Права і свободи: юридична природа і система гарантій. Тотожність і розходження.

Класифікація основних прав людини. Межі здійснення прав людини. Основні тенденції сучасного розвитку прав людини.

Міжнародні стандарти прав і свобод людини та їх національна імплементація (загальна характеристика).

Тема 3.

Історія прав людини. Розвиток прав людини в Україні

Історична еволюція прав і свобод. Період прав-привілеїв. Рабовласницька держава і перші згадки про права людини. Ідея природної рівності людей (Антіфонт, Лікофрон, Алкідам). Гуманістичне вчення Протагора. Статус особи в рабовласницькому суспільстві і державі. Римське право: право народів. Людина в середні віки. Велика хартія вільностей 1215 р. та її історичне значення.

Розвиток ідеї гідності особи в період реформації і ранніх буржуазних революцій (XVI-XVII ст.ст.). Формування концепції прав людини. Вчення Гроція, Локка, Спінози, Гоббса про природні права людини. Хабеас корпус акт (Акт про краще забезпечення свободи підданого і про попередження ув'язнення за морями) 1679 р. Білль про права 1689 р. Проблема гідності людини в роботах французьких і німецьких просвітителів. Політико-правові концепції Руссо, Монтеск'є про людину як суб'єкта свободи, про права людини і громадянина. Концепції прав людини, її гідності та їхнє нормативне закріплення в умовах буржуазних революцій кінця XVIII ст. Характеристика американської Декларації про незалежність (1776 р.) і американського Білля про права (1791 р.). Французька Декларація прав людини і громадянина 1789 р., її зміст та історичне значення. Формування першого покоління прав людини.

Масові суспільні рухи початку XX ст. Перша світова війна. Крах монархічних форм правління в Європі та Азії, національно-визвольний рух і розширення прав і свобод громадян у конституційному законодавстві ряду країн. Революція в Україні і початок законодавчого визнання другого покоління прав людини. Ліга націй і захист прав людини. Встановлення фашистських режимів у європейських країнах, зміцнення тоталітарної системи в СРСР і масові порушення прав людини.

Статут ООН 1945 р. про затвердження віри у права людини. Загальна Декларація прав людини 1948 р. Перший етап інтернаціоналізації прав людини. Формування другого покоління прав людини. Визнання прав людини і розвиток гарантій прав громадянина в післявоєнних конституціях і законодавствах багатьох країн.

Початок формування третього покоління прав людини. Істотні зміни у світі наприкінці XX ст. Закінчення «холодної війни» і протистояння двох військово-політичних блоків. Соціально-політичні зміни в СРСР, країнах східної Європи і проблема прав людини.

Основні риси і порівняльний аналіз різних теорій прав людини. Природно-правові і позитивістські теорії. Ліберальна (європейська) концепція прав людини. Колективістський підхід. Права людини і мусульманське право (рівність за шаріатом). Традиціоналістський підхід, заснований на звичаєвому праві країн Тропічної Африки, Океанії і Латинської Америки.

Особливості і різноманіття класифікацій прав, свобод і обов'язків людини, підходів до формування їхньої системи. Права людини і права громадянина. Індивідуальні і колективні права, свободи і обов'язки. Основні і додаткові права, свободи і обов'язки. Свободи індивіда, свободи груп індивідів, «реальні» свободи, нове покоління прав. Громадянські (особисті), політичні, економічні, соціальні і культурні права і свободи, їхня природа, сутність, взаємодія. Конституційні обов'язки людини і громадянина. Теорія «трьох поколінь прав людини»: громадянські і політичні права, проголошені буржуазними революціями; соціально-економічні і культурні права, що сформувалися в першій половині 20 ст.; колективні (солідаристські) права, проголошені країнами третього світу.

Міжнародні стандарти в галузі прав і свобод людини: загальна характеристика. Принципи, що регулюють дотримання прав і свобод людини. Класифікація міжнародних актів про права людини. Міжнародна Хартія прав людини: Загальна декларація прав людини 1948 р., її зміст і історичне значення. Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права 1966 р.; Міжнародний пакт про громадянські і політичні права 1966 р. Новий етап інтернаціоналізації прав людини. Акти, спрямовані на припинення злочинів проти людства. Конвенції, що мають метою захист індивіда від зловживань з боку державних органів і посадових осіб. Конвенції, спрямовані на захист груп населення, що вимагають особливого захисту з боку держави. Конвенції, прийняті спецустановами ООН, в яких конкретизуються загальні стандарти дотримання прав людини.

Загальна характеристика регіональних стандартів в галузі прав людини. Документи Ради Європи. Документи Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Документи Співдружності Незалежних Держав. Документи Організації Американських держав. Документи Організації африканської єдності.

Сприйняття Україною міжнародних стандартів прав і свобод людини (Конституція України 1996 року).

Змістовий модуль 2.

Політичні, економічні, соціальні і культурні права і свободи людини в сучасному світі

Тема 4.

Громадянські права і свободи людини в сучасному світі

Поняття, особливості і види особистих прав і свобод людини. Фізичні і духовні особисті права.

Права, що забезпечують життя і цінність особи. Право на життя – фундаментальне право людини. Невід'ємність права на життя. Страта і європейський правовий порядок. Юридичні гарантії права на життя. Європейська Конвенція про захист прав людини та основних свобод і її значення для скасування смертної кари. Протоколи № 6 і № 13 до Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Міжнародно-правові зобов'язання України. Кримінальний кодекс України 2001 року. Кодекс законів про працю 1971 року зі змінами та доповненнями. Основи законодавства України про охорону здоров'я 1992 року. Право на повагу людської гідності як необхідна умова існування особистих та інших прав і свобод. Конкретизація гідності в правах людини, що захищаються державою. Духовний, матеріальний, фізичний і соціально-культурний виміри гідності. Гарантії та захист права на повагу до гідності особи: кримінальні, кримінально-процесуальні, цивільні, соціальні.

Права, що забезпечують блага свободи та особистої безпеки. Право на свободу та особисту недоторканність: елементи і зміст. Свобода від рабства і работоргівлі. Конвенція про рабство від 25.09.1926 р. Кримінально-правові, цивільно-правові й адміністративно-правові гарантії права на свободу та особисту недоторканність. Обмеження права на свободу.

Права, що забезпечують блага особистої свободи і сімейного життя. Недоторканність житла; таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Зміст. Адміністративні, кримінальні і кримінально-процесуальні гарантії. Обмеження. Зміст права на невтручання в особисте і сімейне життя. Політичні, організаційні, правові гарантії права на невтручання в особисте і сімейне життя. Кримінально-правові гарантії. Цивільно-правові гарантії. Положення закону України «Про інформацію», Основ законодавства України про охорону здоров'я і закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» як гарантії здійснення права на невтручання в особисте і сімейне життя.

Свобода думки і слова як основа свободи печаті та інакомислення. Зміст. Гарантії й обмеження. Заборона цензури і охорона професійних, комерційних і державних таємниць. Свобода світогляду і віросповідання, її минуле і сьогодення. Зміст. Співвідношення категорій «свобода совісті» і «свобода віросповідання». Декларація про ліквідацію усіх форм нетерпимості і дискримінації на ґрунті релігії або переконань 1986 р. Вітчизняне законодавство про свободу світогляду і віросповідання. Гарантії й обмеження.

Тема 5.

Політичні права і свободи людини в сучасному світі

Поняття, особливості і класифікація політичних прав. Система політичних прав, характеристика видів цих прав.

Основні політичні свободи. Право на свободу об'єднання в політичні партії та громадські організації і його здійснення в різних країнах світу. Міжнародна конвенція про свободу асоціації і захист права на організацію від 9 липня 1948 р. Вітчизняне законодавство про об'єднання громадян. Гарантії і обмеження свободи об'єднання. Право на участь у зборах, мітингах, походах, демонстраціях (свобода зібрань). Вітчизняне законодавство про проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій. Гарантії та обмеження.

Права громадянина, пов'язані за участю в управлінні державою. Право на участь в управлінні державними справами. Форми реалізації цього права. Право брати участь у всеукраїнському і місцевому референдумах. Право на рівний доступ до державної служби і служби в органах місцевого самоврядування. Виборчі права, їхні види і практика здійснення в різних країнах. Міжнародні стандарти і характеристика національного законодавства про право на участь в управлінні державними справами. Особливості, гарантії та обмеження. Право громадян звертатися особисто, а також направляти індивідуальні і колективні звернення (петиції) у державні органи та органи місцевого самоврядування. Види звернень громадян. Особливості процедури подання і розгляду звернень. Позасудовий та судовий порядок розгляду скарг.

Тема 6.

Економічні права

Поняття, зміст економічних прав, форми їхнього здійснення. Система економічних прав, характеристика видів цих прав.

Право власності. Поняття власності, її форми. Суб'єкти та об'єкти права власності в Україні. Історія виникнення і розвитку права приватної власності в Україні. Підстави виникнення права приватної власності. Гарантії та обмеження. Конфіскація: порядок і умови застосування. Право користування об'єктами державної і комунальної власності: об'єкти і суб'єкти, зміст, умови, порядок користування.

Право на підприємницьку діяльність, його зміст і способи здійснення. Вітчизняне законодавство про підприємництво. Гарантії та обмеження. Діяльність Антимонопольного комітету України і захист від недобросовісної конкуренції в підприємництві. Захист прав споживачів в Україні.

Права трудящих: право на працю, свобода праці, право на здорові і сприятливі умови праці, право на справедливу і задовільну винагороду за працю, право на своєчасне одержання винагороди за працю. Зміст кожного із зазначених прав, їхнє закріплення в міжнародних актах і національному законодавстві. Взаємозв'язок між правом на працю, свободою праці та економічним і соціальним розвитком країни. Основні перешкоди на шляху реалізації права на працю, а також на справедливу і достатню винагороду. Проблема зайнятості і захист від безробіття в Україні. Право на відпочинок.

Права, що забезпечують умови і засоби захисту прав трудящих. Право створювати і вступати у профспілки. Право на страйк як форма захисту економічних і соціальних прав громадян. Міжнародні акти і трудове законодавство про права профспілок, про право на страйк. Міжнародна організація праці (МОП), її діяльність.

Тема 7.

Соціальні права людини

Поняття, зміст соціальних прав, форми їхнього здійснення. Концепція соціальної держави. Основні напрямки соціальної політики України. Система соціальних прав, характеристика видів цих прав.

Права, що забезпечують гідні умови життя. Право на достатній рівень життя, його зміст. Особливості його здійснення в різних країнах. Право на соціальне забезпечення і його реалізація. Розвиток пенсійного законодавства. Гарантії зазначених прав, закріплені у вітчизняному законодавстві. Криза економіки, соціальних відносин і проблема достатнього рівня життя в нашій країні.

Права, що забезпечують охорону і можливості відновлення здоров'я. Право на найвищий достатній рівень фізичного і психічного здоров'я. Системи охорони здоров'я в різних країнах світу і забезпечення цього права. Всесвітня організація охорони здоров'я. Право на безпечне навколишнє середовище. Науково-технічний прогрес і його наслідки для навколишнього середовища. Природні і соціально-економічні катастрофи, військові конфлікти, забруднення, руйнування сфери навколишнього середовища як результат нерозумної економічної діяльності і права людини. Радіаційна небезпека і проблема виживання людства. Заходи щодо захисту, охорони, поліпшення і відновлення природи і права людини.

Діяльність ООН по сприянню екологічно безпечному розвитку. Діяльність державних органів і громадських організацій по захисту навколишнього середовища і підтримці екологічної рівноваги. Проблеми здійснення права на безпечне навколишнє середовище в нашій країні. Право на відпочинок і дозвілля.

Права осіб, що потребують особливого соціального захисту. Право на захист материнства і дитинства. Конвенція про охорону материнства (1952 р.). Права дітей. Декларація прав дитини (1959 р.). Мета Міжнародного дитячого фонду ООН. Міжнародний рік дитини (1979 р.). Конвенція про права дитини (1989 р.). Вітчизняне законодавство про права дітей і молоді і проблеми його реалізації. Права інвалідів і розумово відсталих осіб. Права біженців. Поняття біженця, причини появи біженців. Проблема захисту прав біженців у нашій країні.

Тема 8.

Культурні права

Поняття, зміст культурних прав, форми їхнього здійснення. Система культурних прав, характеристика видів цих прав. Розвиток культури. Місце культурних прав у системі прав людини і громадянина.

Право на освіту, його гарантії та зміст. Різноманітність рівнів і форм освіти в Україні.

Право на участь у культурному житті і його здійснення. Право на користування результатами наукового прогресу. Науково-технічна революція і проблема прав людини. Позитивні і негативні сторони наукового прогресу в аспекті людського виміру.

Свобода літературної та наукової діяльності, захист інтелектуальної власності. Права авторів.

Вільне користування досягненнями людської цивілізації та розвиток національних традицій, збереження національної самобутності. Права етнічних, релігійних і культурних меншин користуватися власною культурою.

Тема 9.

Обов’язки громадян України

Поняття, зміст і види обов'язків людини. Обов'язок людини і моральний обов'язок. Поняття і види обов'язків громадянина. Співвідношення обов'язків людини та обов'язків громадянина. Механізм реалізації обов'язків людини і громадянина.

Співвідношення прав людини та її обов'язків. Юридична природа обов'язків громадянина. Конституційні обов'язки громадянина, їхні види. Обов'язок захищати Вітчизну: зміст, суб’єкти. Обов’язок не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані збитки.

Обов’язок сплачувати податки і збори. Особливості, зміст. Податкова політика держави.

Обов'язок додержуватися Конституції України та законів України.

МОДУЛЬ № 2

Змістовий модуль 1.

Гарантії та механізм захисту прав і свобод людини

Тема 10.

Система гарантій прав і свобод людини

Поняття, види гарантій прав людини і співвідношення їх соціального і юридичного забезпечення. Гарантії прав людини і гарантії прав громадянина: співвідношення. Види гарантій прав громадянина.

Місце і роль юридичних гарантій у системі соціального механізму забезпечення прав людини. Роль законодавства в системі гарантій прав людини. Норма права - основна ланка в структурі правових засобів соціального захисту прав людини.

Розбіжності між правами людини в юридичних нормах (у міжнародній і національній правових системах) і практикою їхньої реалізації. Проблема подолання розбіжностей. Об'єктивні і суб'єктивні передумови її оптимального вирішення.

Теоретичне обґрунтування системи гарантій прав людини. Відношення різних концепцій до ідеї правової держави, принципу презумпції невинуватості, теорії поділу влади.

Взаємодія соціального і політичного механізмів гарантій прав людини.

Функціонування механізму гарантій прав людини. Право знати і використати свої права та обов’язки. Невід’ємність, невідчужуваність та непорушність прав і свобод громадян України. Право на правову допомогу.

Презумпція невинуватості. Широке ознайомлення населення з законами і іншими нормативно-правовими актами України. Принцип “незнання закону не звільняє від відповідальності”. Зворотна сила закону.

Тема 11.

Засади державної політики в галузі прав людини

Огляд історії виникнення та становлення інституту омбудсмана у світі. Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина. Заснування поста уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Роль омбудсмана у механізмі захисту прав та свобод людини і громадянина. Правовий статус Уповноваженого з прав людини. Організація діяльності Уповноваженого з прав людини: законодавча база та матеріальне забезпечення.

Повноваження Уповноваженого з прав людини.

Процедура звернення до Уповноваженого з прав людини. Акти реагування Уповноваженого. Гарантії забезпечення діяльності Уповноваженого. Сприяння держави діяльності омбудсмана.

Участь Уповноваженого з прав людини у міжнародному співробітництві.

Тема 12.

Міжнародно-правові гарантії прав і свобод людини

Міжнародний механізм гарантій прав людини як складова частина універсального механізму гарантій прав людини, структура міжнародного механізму, характеристика його складових частин. Роль міжнародних організацій зі співробітництва в галузі прав людини.

Суб'єкти міжнародного співробітництва в галузі прав людини. Держава - основний суб'єкт моральної, політичної і правової відповідальності щодо забезпечення матеріальних, соціально-політичних умов і юридичних гарантій прав людини в сфері внутрішньодержавних і міждержавних відносин. Значення міжнародних і національних, урядових і неурядових, двосторонніх і багатосторонніх установ зі співробітництва в галузі прав людини.

Інститут міжнародної відповідальності за найбільш небезпечні посягання на права людини.

ООН і спеціалізовані органи з прав людини. Генеральна Асамблея ООН та її допоміжні органи. Економічна і Соціальна Рада ООН. Комісія з прав людини, форми її діяльності.

Органи, засновані відповідно до міжнародних конвенцій з прав людини. Секретаріат ООН, спеціалізовані організації ООН. Рада Безпеки ООН і забезпечення прав людини.

Регіональні міжнародні організації та їхня роль у забезпеченні прав людини. Гельсінський процес (НБСЄ).

Захист прав людини в Раді Європи. Складові європейського механізму захисту прав людини. Європейський суд з прав людини. Можливості громадян України у використанні міжнародних механізмів захисту прав.