Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Діловий етикет і протокол.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
787.97 Кб
Скачать

2.1.2. Правила ввічливості на роботі

У широкому розумінні етика - це кодекс, звід правил спілкування людей, вироблений багатьма поколіннями. Існує й таке поняття, як етика виробничих відносин - правила і норми, а іноді традиції, яких слід дотримуватися, зустрічаючись щодня з колегами на роботі і проводячи разом чимало часу.

Коли б не починався робочий день, вихідним початком завжди залишається домашня обстановка: ваш настрій, самопочуття багато в чому визначаються тим, як ви відпочили, які стосунки в сім'ї і т. д.

Усмішка і ранкове привітання виявляються сильним стимулятором гарного настрою для обох подружжя. Але настрій може зіпсуватися пізніше - у дорозі, у міському транспорті. Тіснота в автобусах, трамваях і тролейбусах, особливо в години пік, - привід для роздратування, а значить, і падіння настрою. Чи можна зберегти гарний настрій і в таких умовах? Можна. Пригадайте, чому вас вчили ще дитиною: штовхнув когось - вибачся першим. Будь-яка сварка може бути погашена жартом, усмішкою. Послідуйте пораді: навчитеся керувати своєю поведінкою в будь-яких умовах. Будьте привітними, ввічливими. Посміхайтесь людям. Прагніть підтримувати гарний настрій і у себе, і в оточуючих.

Жінка на роботі не перестає бути жінкою. Вихований чоловік і на службі пропустить жінку вперед, притримає перед нею двері, виключить в її присутності вживання гострих висловів та грубих слів, встане, якщо жінка стоїть, для того, щоб подати їй вогню. Але прояви ввічливості не повинні заважати основному ходу роботи. Чоловіку можна не відриватися від справи для того, щоб подати жінці пальто, коли вона йде. Але не можна не допомогти їй одягтися, якщо ви разом опинилися в гардеробі.

У той же час жінка не повинна ображатися, якщо ввічливість чоловіки - товариша по роботі буде носити трохи "скорочений" характер. Якщо звичайно чоловік встає, коли до нього звертається що стоїть поруч жінка, то в робочих умовах він може цього не робити.

Чоловікам не варто забувати, що жінка і на роботі заслуговує такої ж уваги, як і в іншій обстановці. Жінкам - не зловживати перевагою прекрасної статі в умовах роботи. Особливо хочеться застерегти від аргументування сльозами службових розбіжностей.

Чи не заважає нагадати, що робочий стіл не прикрашають дамські сумочки, сітки, капелюхи, пудрениці. Краще знайти для них інше місце.

Піднімаючи телефонну трубку, не допитувалися: "Хто це?" Це може зробити тільки секретар і то в формі більш ввічливим, наприклад: "Чи можна дізнатися, що це я?". Однак, щодо телефонних розмов на роботі не зайве зауважити: як можна менше і рідше ведіть приватні бесіди зі службового телефону, а вже якщо доведеться, то робіть це тихо і в найбільш скороченій формі. Немає необхідності відволікати товаришів по службі своїми турботами з приводу загубленого ключа або зустрічі з кравчинею.

В окремих робочих колективах зміцнилася традиція відзначати дні народження співробітників. Традиція сама по собі гарна, але чим менший розмах приймає торжество, тим краще. У складці для купівлі подарунка не зобов'язані брати участь всі члени колективу. Бере участь тільки той, хто цього хоче. У даному випадку неприпустимо яке-небудь примус. Вітаючи, можна сказати: "Подарунок від Олександра Макєєва і мене".

Приймаючи поздоровлення, іменинник встає. У відповідь на поздоровлення можна запропонувати скромне частування: кава, тістечка, бутерброди.

Не пригощайте занадто широко. У робочій обстановці це недоречно і до того ж як би зобов'язує до подібного наступного іменинника. Саме такі речі іноді перетворюють гарну традицію в лихо.

Якщо в подарунок отримані солодощі, ними слід пригостити товаришів. Можна забрати коробку з собою тільки в тому випадку, якщо іменинник виявився завбачливим і приніс цукерки з дому. Отримані в подарунок квіти необхідно віднести додому.

День народження керівника відзначають у залежності від сформованої в даній установі традиції. Найбільш підходяща форма поздоровлення керівника - поставити квіти на його письмовий стіл. Якщо ж співробітники неодмінно хочуть піднести подарунок, то найкраще виглядають "нейтральні" та недорогі речі, наприклад, солодощі (якщо їх люблять), рідкісні фрукти, попільничка чи інші дрібниці для письмового столу, альбом, книги. У невеликих, сжівшіхся колективах можна практикувати і такі подарунки, як гаманець, портфель, рукавички.

Відвідувач, що входить у кімнату установи, не повинний стукати в двері - це тільки відволікає і нервує зайнятих справою людей. Звичайно на стукіт у двері офіційного приміщення не буває негативної відповіді.

У двері кабінету керівника, якщо в нього немає секретаря, також можна не стукати. У випадку, коли керівник висловив побажання, щоб співробітники не входили до нього без стукоту, варто дотримуватись цього правила.

Збори, наради - річ корисна, якщо їх учасники не віднімають в інших часу виступами не по суті. На вузьких зборах, де немає сторонніх осіб, можна, звертаючись до товариша по роботі, назвати його по імені і на "ти" (природно, тільки в тому випадку, якщо ви в дружніх стосунках).

Під час наради або зборів не варто крадькома позіхати чи смоктати цукерки. Чоловіки знімають піджаки тільки тоді, коли це зробив головуючий. Можна обмінятися кількома словами з тим, хто сидів поруч, але не вести при цьому тривалих дискусій.

В іншому робочому колективі такі неприємні явища, як інтриги і плітки, якщо вони не зустрічають рішучого осуду, здатні перетворитися на справжнє лихо. Повідомлення непроханого доброзичливця про те, що хтось погано про вас казав, найкраще перервати на самому початку: "Мені це нецікаво". Зустрівши подібний відсіч, інтригани зазвичай теж втрачають інтерес до розпочатому підприємству. Культурна людина також не обговорює проблем чужих сімейних негараздів, джерел доходу, зовнішнього вигляду або безладу у квартирі, зазначеного під час випадкового візиту.

Не користуються загальною симпатією і любителі щоразу з будь-якого приводу висловлювати свою думку. Репліка на кшталт "Ти без смаку підібрав собі краватку" менше за все говорить про доброзичливість або прагненні допомогти, швидше за все в ній відчувається відверта думка: "У тебе немає смаку, а в мене він є, і я хочу тобі про це сказати".

Будь-які зауваження, наполегливі запитання, гучні судження про одяг, сімейний стан, зачіску, фігуру, супутника (супутницю), сімейні відносини, покупки, квартиру, дірки в шкарпетках вкрай нетактовні.

Крім перерахованих вище явищ існують деякі особливості поведінки або звички, часто здатні серйозно заважати спокійною, продуктивній роботі.

Ваш колега багато палить. У такому разі він не повинен заперечувати проти частого провітрювання приміщення. Або краще стежити за цим самому. Люди, що палять, мають право на існування, але і ті, що не курять - теж.

Хтось із співробітників з лікувальною метою вживає багато часнику. Для інших це робиться нестерпним. Якщо такий любитель профілактики не використовує кошти, які ліквідують запах цих "ліків", йому слід відмовитися від його вживання.

Зустрічаються в колективах і маніяки гігієни. Вони весь час щось витирають, чистять (руки, вуха, ніс). Манія гігієни може стати неприємною для оточуючих, так само як і її зворотний бік, коли людина недостатнє час проводить у ванній кімнаті. Якщо це особа молода, їй можна тактовно натякнути на те, що вода здатна творити дива. Літній людині таке сказати незручно. Тому варто звертати увагу на те, чи не дуже часто у вашій присутності товариші прагнуть провітрювати приміщення, хоча на вулиці мороз.

Ви – керівник. Якщо ви займаєте керівну посаду, не забувайте, прийшовши на роботу, щоб привітати своїх колег. Дайте їм зрозуміти, що ви раді почати з ними новий робочий день, що вони можуть розраховувати на вашу допомогу і підтримку. Звернення до підлеглих на "ви" - необхідний інструмент підтримання нормальних службових відносин і трудової дисципліни.

У себе в кабінеті керівник не встає, якщо до його столу підходить співробітник-жінка для вирішення цього питання. У випадку тривалої розмови начальник пропонує співробітниці сісти.

Проявляйте максимум доброзичливості до учасників нарад. Люди приходять на них для того, щоб виробити управлінські рішення, в яких в першу чергу зацікавлений керівник.

Навчіться терпляче слухати інших, не допускайте на їх адресу реплік, не відкидайте висловлені пропозиції тільки тому, що ви з ними не згодні, дайте висловитись іншим, заохочуйте активність учасників нарад.

У будь-яких ситуаціях зберігайте самовладання; будьте ввічливі, віддаючи доручення підлеглим. Пам'ятайте, що підлеглі краще сприймають доручення у формі прохання, ніж наказу.

Будьте уважні до своїх підлеглих, помічайте кожен їхній успіх в роботі та заохочуйте за це. Просте "спасибі", висловлену вчасно, може виявитися не менш ефективним, ніж грошова премія.

Керівнику, розмовляє зі співробітником чи відвідувачем, не варто: переглядати папери, не відносяться до справи; без кінця говорити по телефону; барабанити пальцями по столу.

Етика службових відносин вимагає під час прийомів громадян з особистих питань не відволікатися на інші види робіт, бути тактовним і справедливим у стосунках з відвідувачами.

Якщо бесіда небажаним чином затягується, керівник може сигналізувати її закінчення, піднявшись зі стільця.

Якщо виникла необхідність покарати когось за службові упущення, будьте справедливі і тактовним. При виборі форм вираження і міри покарання враховуйте вік, стать і темперамент працівника.

Критика - могутній засіб впливу на людей, яким треба користуватися вміло і обережно. Не зловживайте ним, не принижуйте гідності людей грубими критичними причіпками, не допускайте переростання критики в елементарну сварку, не переслідуйте за конструктивну критику знизу. Вона позбавить вас від помилок і упущень в роботі, зміцнить зв'язки з колективом; будьте самокритичними - це тільки зміцнить ваш авторитет.