Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора 2семестр 1 модуль.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
16.92 Mб
Скачать

18. Система fdp .Програма контролю розвитку польоту(fpm)

FDPS здійснює контроль розвитку польоту (FPM) для забезпечення інших функцій FDPS та операторів інформацією про те, чи відповідає поточний розвиток польоту тому, який очікувався. FPM:визначає відхилення поточного місцезнаходження польоту від запланованого 4х-вимірного місцезнаходження, отриманого при розрахунку траєкторії;генерує сигнали тривоги для відповідних ролей операторів в залежності від визначеного відхилення польотів;вимагає повторного розрахунку траєкторії з урахуванням визначеного відхилення польотів.

Визначення відхилення.

FPM автоматично здійснює визначення відхилення для польотів у відповідності з наявністю даних від розрахунку траєкторії та інших джерел даних. Всі польоти, які прийнятні для розрахунку траєкторії є прийнятними і для визначення відхилення. Розглядаються відхилення за широтою та довготою поточного місцезнаходження прийнятного польоту від обчисленого розрахованого маршруту. Більш того, виявляються відхилення поточної висоти від дозволеного ешелону.

Генерація сигналу тривоги для робочого місця оператора.

Коли відхилення виявлено для прийнятного польоту, FPM генерує сигнал тривоги для відповідального оператора і оновлює відповідний SFPL інформацією про сигнал тривоги. Всі польоти, що спричинили визначення відхилення підлягають генерації сигналу тривоги.

Можливо задати порогові параметри для генерації сигналу тривоги для кожного індивідуального відхилення.

Порогові параметри відхилення є змінними параметрами системи.

Запит повторного обчислення розрахунку траекторії

Для прийнятних польотів FPM запитує повторний розрахунок траєкторії, коли час проходження позиції відрізняється від запланованого на значення більше ніж задане значення параметру.

Запит повторного розрахунку містить новий набір даних характеристик літака, які будуть використовуватись при наступного обчислення розрахунку траєкторії.

19. Система fdp .Управління даними польоту та їх розподіл(fdmd)

FDPS здатна управляти доступом до FPL та SFPL інформації, до модифікації SFPL та до зміни станів SFPL. Більш того, вона контролює розподіл FPL та SFPL інформації, який визначається часовими параметрами, системними подіями і ручними вводами користувачів FDP.

Оператори забезпечуються різноманітними засобами вибору даних, критерії яких включають вибір за:

ідентифікатором літака або його частиною;аеродромом вильоту;аеродромом призначення;діапазоном часу для EOBT.

Розподіл.

FDPS розподіляє FPL та/або SFPL інформацію на відповідні позиції операторів та іншим визначеним споживачам за здійсненням одної або більше з наступних суттєвих подій:Автоматична або ручна модифікація даних SFPL ;Автоматична або ручна зміна стану SFPL ;Запит вповноваженого оператора.

Можливо визначити обсяг інформації SFPL, що розподіляється кожному користувачу і правила її постачання для забезпечення правильного функціювання робочої позиції.

Польотні дані на робочих позиціях можуть бути відображені у вигляді списків. Кожний список містить тільки ті польоти, які стосуються сектору управління позиції. Польотні дані постачаються за визначений системним параметром період часу до розрахованого часу прольоту фіксованої точки входу у сектор.

Також внутрішні повідомлення ( наприклад, повідомлення ОПР, сигнали тривоги) передаються на відповідні робочі позиції.