Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fin_pravo_.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
7.97 Mб
Скачать

3. Розгляд і прийняття закону про Державний бюджет України

Після подання Кабінетом Міністрів України проекту до Верховної Ради України він повинен бути представлений на пленарному засіданні міністром фінансів України. Після цього відбувається його обговорення в комітетах, фракціях тощо. Комітет Верховної Ради з питань бюджету розглядає пропозиції, готує висновки й таблиці пропозицій і рішення щодо них.

На першому читанні висновки й пропозиції, подані Комітетом Верховної Ради з питань бюджету, голосуються в цілому. Прий­няття висновків і пропозицій означає ухвалення проекту в першому читанні; а прийняті висновки й пропозиції набувають статусу бюджетних висновків.

На другому читанні пропозиції депутатів і фракцій не розглядають. На цьому етапі обов’язково має бути ухвалене таке:

  • загальний обсяг дефіциту (профіциту) бюджету;

  • загальний обсяг доходів (видатків);

  • обсяг міжбюджетних трансфертів;

  • інші положення, необхідні для прийняття місцевих бюджетів.

Статті проекту, не ухвалені в другому читанні, переносяться на третє читання.

Третє читання має бути завершене, а закон про Державний бюджет України повинен бути прийнятий до 1 грудня року, що передує плановому.

4. Виконання Державного бюджету України

Участь у виконанні бюджетів беруть підприємства, установи, організації всіх форм власності, громадяни, які пов’язані з доходами й видатками бюджетів. Але використання бюджетних коштів здійснюють лише розпорядники бюджетних коштів за наявності бюджетних призначень або бюджетних асигнувань. Виконання Державного бюджету України забезпечує Кабінет Міністрів Украї­ни, загальну організацію та управління виконанням Державного бюджету України здійснює Міністерство фінансів України.

В Україні застосовують казначейську форму обслуговування Державного бюджету України.

Міністерство фінансів України здійснює прогнозування та аналіз доходів бюджету й має виключне право надання розстрочок і відстрочок податків.

Державне казначейство України веде облік усіх надходжень до Державного бюджету України та здійснює повернення надмір­но сплачених платежів.

Органи стягнення забезпечують своєчасне та повне надходження сум обов’язкових платежів, які зараховують на єдиний казначейський рахунок Державного бюджету України.

Відповідно до ст. 49 Бюджетного кодексу Державний бюджет України виконується за розписом, затвердженим міністром фінансів відповідно до бюджетних призначень у місячний термін після набрання чинності законом про Державний бюджет України. До затвердження такого розпису приймають тимчасовий розпис.

Міністр фінансів забезпечує відповідність розпису Державного бюджету України встановленим бюджетним призначенням.

Не пізніше 31 грудня Державне казначейство України закриває всі рахунки, відкриті у поточному бюджетному періоді. На кінець бюджетного періоду Державне казначейство України зберігає залишки коштів на рахунках спеціального фонду Державного бюджету України для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]