Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педпрактика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
85.5 Кб
Скачать

Складання психолого-педагогічної характеристики учнівського колективу:

- За кожним студентом закріплюють одну групу (клас) від першого дня педагогічної практики в ліцеїі.

- Вивчення учнівського колективу починається від першого дня перебування студента на педагогічній практиці в ліцеї і закінчується у передостанній день педагогічної практики.

- Вивчення групи здійснюється за допомогою таких методів:

- використання шкільної документації;

- об'єктивне спостереження;

- бесіда;

- аналіз результатів діяльності студентів (письмові роботи, заняття у предметних гуртках, у позашкільній роботі, стан групи, всього обладнання у групі, санітарний стан групи).

- Вивчати групу (клас) треба тактовно, щоб учні не здогадувалися, що за ними спостерігають.

- Спостерігати клас потрібно з першого дня. Для цілеспрямованого спостереження треба знати структуру учнівського колективу, принципи, на яких він будується та методику його виховання. Без цього неможливе правильне вивчення групи. Студенти повинні повторити відповідні теми з розділу педагогіки ''Теорія виховання", психології, методики викладання історії, вивчати праці А.С.Макаренка та В.А.Сухомлинського.

- Результати вивчення студентського колективу записуються в окремому розділі щоденника. Записи необхідно робити систематично, щодня упродовж усієї практики. Записувати слід окремо матеріали, зібрані методами об'єктивного спостереження, бесіди та аналізу діяльності студентів. Таке розмежування записів полегшить роботу над загальним аналізом.

- Зібраний матеріал потрібно проаналізувати вже наприкінці першого тижня педагогічної практики і на підставі цього аналізу виробити собі певні уявлення про клас, що стане для студента робочою гіпотезою у подальшому її вивченні. Факти, зібрані пізніше, доповнюватимуть та уточнюватимуть думку студента про клас, інколи можуть докорінно змінити перші враження.

- Матеріали вивчення учнівського колективу треба систематично аналізувати, результати аналізу порівнювати з наступними спостереженнями, шукати типові характерні особливості студентського колективу.

- Під час педагогічної практики студент не пасивний спостерігач, він безпосередньо впливає на формування учнівського колективу, виконуючи усі види роботи класного керівника. В характеристиці треба відобразити всі заходи, спрямовані на подолання негативних явищ у класі, на формування згуртованого, працездатного колективу.

- Психолого-педагогічну характеристику учнівської групи слід оформити літературно. Основні положення характеристики необхідно підтвердити фактами зі своїх власних спостережень. Основні пункти психолого-педагогічної характеристики класу можна використати як план написання характеристики.

- Характеристику класу слід писати грамотно і бездоганно у стилістичному відношенні.

Орієнтовна схема конспекту виховного заняття

1. Тема виховного заняття.

2. Освітньо-виховні завдання даного виду занять зі студентом.

3. План проведення виховного заняття.

4. Конспект заняття (розкриття змісту заняття у відповідності з планом його проведення).

5. Наочність і ТЗН, які використовуються.

Творча робота викладача можлива тільки за умови самостійного критичного ставлення до педагогічних фактів і явищ, їх педагогічного аналізу, розвитку педагогічної спостережливості викладача і навичок самоаналізу. Ці якості майбутньому вчителю необхідно розвивати з першого року навчання, чому сприяє ведення педагогічного щоденника, який є засобом педагогічної самоосвіти і самовиховання майбутнього спеціаліста.

Ведення щоденника сприяє осмисленню студентами своєї педагогічної роботи, формуванню умінь бачити кожного учня ліцею у взаємовідносинах з товаришами, колективом, простежити динаміку розвитку колективу і особистості студентів, оволодінню методикою правильної оцінки справ і вчинків студентів і своїх власних, вмінням аналізувати і оцінювати виховні справи. Педагогічний щоденник - це робочий документ студента. В ньому планується педагогічна організаційна діяльність студента, діяльність студентського колективу, розкривається методична суть заходів, які проводяться, аналізується кожен день у ліцеї і окремі педагогічні ситуації, робляться висновки, узагальнення, простежуються ситуації.

Педагогічний щоденник - є обов'язковим документом педагогічної практики. Він перевіряється керівником групи, керівником педагогічної практики. Стан педагогічних щоденників враховується при виставленні оцінки за педагогічну практику.

Педагогічний щоденник - основний документ при роботі над складанням психолого-педагогічної характеристики на студентський колектив.

Щоденник містить:

- список учнів за формою останньої сторінки групового журналу з вказанням успішності;

- розклад дзвінків у ліцеї;

- розклад викладача-предметника й занять у закріпленій групі (класі);

- графік занять практикантів всієї групи;

- план роботи класного керівника на чверть;

- спостереження і аналіз занять, які відвідали

- аналіз лекційних, семінарських занять і позакласних занять, що включають відгуки товаришів;

- завдання керівників практики;