Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индия и история укр.к..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
137.73 Кб
Скачать

5. Феномен трипільської культури

Перед тим як писати цю статтю, я багато думала про Україну. Вона для нас – це безкраї степи, багата культурна спадщина і вікова історія. Чомусь захотілось написати про трипільців, людей, що населяли наші території багато століть назад.

Дивує сучасників унікальна, розписана сакральними знаками, кераміка, незвичайна своєрідна писемність, досконалий календар, одяг з кількох видів тканин. Чимало надбань трипільської культури у системі господарювання, будівництві житла, характері орнаментальних мотивів використали й українці. Провідним символом-культом трипільців був образ Матері-Берегині, який пізніше буде дуже характерним для України.

Ці давні люди вже були не первісним суспільством, а суспільством з атрибутами цивілізації. Впровадження землеробства стало фундаментом цивілізації. За всю історію ніщо не мало такого суттєвого впливу на життя людини, як перехід до рільництва. Без свідомого вирощування рослин з допомогою достатньо ефективних знарядь праці, яке забезпечувало створення надлишків продуктів харчування, була б неможливою поява цивілізації.

Переходячи до відтворюючих технологій ведення господарства, трипільці поєднали землеробство з тваринництвом. Вони вирощували пшеницю, ячмінь і овес, розводили велику рогату худобу, свиней, овець і кіз, а биків і коней використовували як тяглову силу. Орали трипільці ралом, а жали серпами з дерева і рога з кременевими вставками, на яких були вирізьблені зубці.

Неймовірно, але саме трипільці першими почали будувати справжні будинки, як правило, двоповерхові, в яких вперше з’явилися двері й горище, стіл, табуретки й стільці. Це вражаюче, адже трипільців можна вважати прадавніми архітекторами, можливо, ще не досконалими, але навички планування будівель вже говорять багато про що.

Трипільці виготовляли мальовану кераміку, неперевершені шедеври якої мовою символів та знаків промовляють до нас з глибини тисячоліть, зачаровуючи своєю могутньою первісною магією. У них були каменярні, гончарні майстерні, плавильні печі та горни. Вони постійно вдосконалювали технології обробки кременю. Високого рівня у трипільців досягли металургія і металообробка. Для виготовлення інструментів і прикрас з міді використовували досконалі методи кування і лиття.

На високому рівні у трипільців було розвинене гончарство, яке саме у них виділилося в окрему галузь, ними було винайдено повільне гончарне коло, постійно вдосконалювалася технологія виготовлення посуду.

У трипільців з’явився перший ткацький верстат. Одяг трипільців був красивим і різноманітним. Чоловіки носили ткану сорочку, пов’язку на стегнах, багато прикрашений пасок, а жінки - сукні з тканини, прикрашені вишивкою, кістяними і мідними бляшками. Взуття - від сандалів до чобіт - трипільці шили з відмінно виготовленої шкіри.

Трипільські люди започаткували радіальний метод забудови, який і дотепер використовується у містобудуванні. Характерною для трипільських міст є наявність вулиць та тротуарів. Це вже по суті прадавнє місто, а у єгиптян ще навіть пірамід не було.

Культура Трипілля, яка була у розквіті за вісім століть до початку будівництва відомих Єгипетських пірамід, задовго до розквіту Шумерської цивілізації, бентежить нашу уяву. Чи були трипільці нашими прабатьками невідомо, але саме нам випала честь жити на тих самих територіях, що і вони, досліджувати цю незбагненну цивілізацію.

Ось культура цікавого народу. Сучасники і досі гадають над феноменом трипільськоїцивілізації, і досі людям цікаво дізнаватись про трипільців. Треба знати свою історію, і може хтось відкриє у собі дух того містичного трипільця…

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]