Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВГ пр1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

Геолого-географічний факультет

Кафедра фізичної та економічної географії

ПРАКТИЧНА РОБОТА №1

З КУРСУ: «МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ГЕОГРАФІЇ»

«ШКІЛЬНА ЛЕКЦІЯ З ТЕМИ: ІНДІЙСЬКИЙ ОКЕАН»

Виконали:

Студенти групи ГГ-10

Єригіна Марина

Завгородня Вікторія

Жихарев Михайло

Луцкін Ігор

Дніпропетровськ

2012 р.

План лекції:

  1. Географічне положення. Рельєф дна.

    1. Географічне положення;

    2. Рельєф дна;

  1. Клімат і води. Органічний світ і природні ресурси.

    1. Клімат і води;

    2. Органічний світ;

    3. Природні ресурси;

Розробка лекції на тему: «Індійський океан»

Мета даного уроку: засвоєння учнями отриманого матеріалу під час лекції.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: підручник (Географія материків і океанів 7 клас, В.Ю. Пестушко, В.О. Сасихов, Г. Є. Уварова), карта Світового океану.

Хід уроку:

  1. Організаційний момент: спершу слід привітатися, далі перевірити наявність присутніх в класі, за потребою вирішити певні організаційні питання.

  2. Запропонування міні-тесту учням для перевірки знань, отриманих протягом минулого уроку (завдання за темою: «Атлантичний океан»)

  3. Пояснення нового матеріалу (лекція, донесення нового матеріалу учням).

  4. Виконання самостійного завдання учнями вже засвоєного матеріалу.

  5. Підведення підсумків та отримання учнями домашнього завдання.

Тест для перевірки попередньо отриманих знань:

I. Серед океанів Атлантичний ... за величиною 1) перший 2) другий 3) третій II. Атлантичний океан не омиває береги ... 1) Африки 2) Австралії 3) Антарктиди 4) Південної Америки III. Атлантичний океан ... 1) не перетинається ні екватором, ні початковим меридіаном 2) перетинається екватором, але не перетинається початковим меридіаном 3) не перетинається екватором, але перетинається початковим меридіаном 4) перетинається і екватором, і початковим меридіаном IV. Вершина Серединно-Атлантичного хребта піднімається над океаном у вигляді острова ... 1) Гренландія 2) Ісландія 3) Мадагаскар 4) Мальта V. Шельфова зона в Атлантичному океані досягає найбільшої ширини біля берегів ... 1) Африки та Антарктиди 2) Антарктиди та Південної Америки 3) Південної Америки та Північної Америки 4) Північної Америки та Євразії VI. Найбільша кількість опадів в межах океану випадає в ... широтах 1) арктичних 2) антарктичних 3) тропічних 4) екваторіальних VII. Відмінності температур поверхні і повітря в ряді районів океану призводять до утворення ... 1) течій 2) хвиль 3) туманів 4) вітру VIII. Середня температура водних мас Атлантичного океану ... 1) вище, ніж в Тихому та Індійському океанах 2) вище, ніж в Тихому, і нижче, ніж в Індійському 3) нижче, ніж в Тихому і вище, ніж в Індійському 4) нижче, ніж в Тихому та Індійському океанах IX. Температура води на глибині 3000 метрів, порівняно з Індійським океаном на тій же глибині 1) вище 2) така ж 3) нижче X. Найбільш низька солоність вод в Атлантичному океані спостерігається в ... 1) тропічних широтах поблизу материків 2) тропічних широтах в центральній частині 3) екваторіальних широтах поблизу материків 4) екваторіальних широтах в центральній частині XI. З морів Атлантичного океану найбільшу солоність має ... море 1) Чорне 2) Балтійське 3) Азовське 4) Середземне XII. Внаслідок дії західного переносу виникає ... Протягом 1) Гольфстрім 2) Північно-Атлантічес-кое 3) Канарська 4) Лабрадорское XIII. Температура води Канарського течії ... температури Північно-Атлантичного 1) вище 2) така ж 3) нижче XIV. Бідність органічного світу Атлантичного океану, в порівнянні з Тихим, пов'язана з ... 1) більш низькими температурами поверхневих вод 2) особливостями рельєфу дна 3) з геологічної молодістю 4) більш сильним нафтовим забрудненням XV. Найбільше видове різноманіття органічного світу характерно для ... моря 1) Саргассова 2) Середземного 3) Північного 4) Карибського XVI. Атлантичний океан почав освоюватися європейцями ... 1) раніше Тихого і Індійського океанів 2) раніше Тихого, але пізніше Індійського 3) пізніше Тихого, але раніше Індійського 4) пізніше Тихого і Індійського океанів

Лекційний матеріл:

Індійський океан за розмірами займає третє місце серед усіх океанів планети. Його площа становить 76,17 млн км кв. Проте він також має свої цікаві особливості. Саме в ньому — найстрімкіші материкові схили, найтепліші поверхневі й придонні водні маси. Тут морські течії двічі протягом року змінюють свій напрям на протилежний. У водах океану можна виловити риб, які вважалися вимерлими десятки мільйонів років тому.

Географічне положення. Рельєф дна

Географічне положення. Індійський океан розташований переважно у Південній півкулі. (Назвіть географічні пояси, в яких він розміщений.) Природними межами океану є узбережжя Антарктиди, Африки, Євразії, Австралії. Найбільший вплив на океан має величезний материк Євразія, "дихання" якого поширюється на всю північну частину Індійського океану. Визначіть за картою атласу найбільші моря і затоки Індійського океану. Уздовж південного узбережжя Азії проходять головні морські шляхи. Вони важливі не тільки для країн, що мають вихід до Індійського океану, а й для всього світового мореплавства, адже вони сполучають морські порти Атлантичного і Тихого океанів.

Рельєф дна. Незважаючи на порівняно незначні розміри океану, дно його має досить різноманітний рельєф. Тут чітко простежується підводна окраїна материка. Біля Євразії вона повільно, але неухильно зростає за рахунок великої кількості осадового матеріалу, який виносять потужні річки. (Відшукайте їх на карті.) У Бенгальській затоці материковий схил утворює до ложа кут понад 45°. Такого стрімкого материкового схилу немає більше ніде в Світовому океані. Осадовий матеріал, що виноситься через каньйони на цьому схилі, утворив на дні затоки шар завтовшки 5 км. Тільки у районі Зондських островів материковий схил відокремлений від ложа океану перехідною зоною. В ній багато підводних хребтів, які виходять на поверхню у вигляді острівних дуг вулканічного походження. Тут налічується понад 300 вулканів, з яких більш як 100 діючих. Уздовж острівної дуги простягаються глибоководні жолоби. Найбільший з них — Зондський, де розташована найглибша ділянка дна Індійського океану (7 729 м). Найбільшою формою рельєфу дна Індійського океану є серединно-океанічний хребет. Він складається з трьох гілок, які розходяться від центру в різні боки. На півдні океану його частини сполучаються з такими самими хребтами Атлантичного та Тихого океанів. Знайдіть на карті атласу серединно-океанічний хребет Індійського океану і визначіть напрями простягання його відгалужень. У північній частині серединно-океанічного хребта простежується рифт, розчленований глибокими поперечними розколинами. На підході до Червоного моря зона розколин розгалужується. Одна гілка простягається на сході Африки і має вигляд складної системи грабенів (Великого Африканського грабену), інша пролягає по дну Червоного моря та по території Азії (через грабен Мертвого моря). Зона розколин серединно-океанічного хребта Індійського океану є "живою" ділянкою земної кори. Про це свідчать виходи гарячих джерел на дні океану, землетруси тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]