Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод рекоменд.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
598.53 Кб
Скачать

Ілюстрації

Основні види ілюстрацій, які можуть бути використані в магістерській роботі, - це рисунок, схема, діаграма, графік. їх виконують чорною тушшю або пастою чорного кольору на білому непрозорому папері. Усі ілюстрації мають бути пов'язані тільки з основним змістом тексту, тому їх розміщують безпосередньо після того, де вони згадуються вперше або на наступній сторінці.

До кожної ілюстрації має бути зроблене відповідне пояснення у підпису до ілюстрації (текстівці) та в тексті. Бажано, щоб пояснення до ілюстрації в тексті роботи не було звичайним повторенням того, що міститься в підпису. Підпис до ілюстрації розташовують безпосередньо під нею. Перед підписом пишуть слово «Рис.» або «Мал.» і порядковий номер ілюстрації. Номер ілюстрації складається з номера розділу та порядкового номера ілюстрації, розділених крапкою, наприклад «рис. 2.3» (третій рисунок другого розділу). Якщо в роботі одна ілюстрація, її нумерують за загальними правилами. Повторне посилання на ілюстрацію починається зі слова «дивись», наприклад «див. рис. 2».

Перелік

У наукових роботах часто використовується перелік. Якщо елементи переліку складаються з коротких речень або словосполучень, їх рекомендується відокремлювати крапкою з комою і писати кожний з нового рядка.

Формули

Автор магістерської, дипломної роботи може використати у тексті формули. Невеликі й нескладні, як правило, вписують всередині рядків тексту. Великі й громіздкі формули, які мають у своєму складі знаки суми, добутку, диференціювання, інтегрування, розміщують на окремих рядках, залишивши вище і нижче формули по одному вільному рядку. Якщо формула на вміщується в один рядок, її можна перенести після знаків рівності, суми, добутку, множини тощо.

Формула є рівноправним членом речення, тому розділові знаки в кінці формул або перед ними ставлять відповідно до правил пунктуації.

Скорочення

Іноді студенти використовують у магістерських та дипломних роботах скорочення, які вони потім самі не можуть розшифрувати. Такі скорочення сприймаються як результат недбалості, квапливості, безсистемності, що негативно позначається на оцінці роботи. Слід користуватися тільки загальноприйнятими скороченнями слів і словосполучень і писати їх правильно. До скорочень, що не потребують спеціальних пояснень, належать такі:

та ін. - та інші див. - дивись проф. - професор

і т. д. - і так далі пор. - порівняй доц. - доцент

і т. ін. - і таке інше напр. - наприклад акад. - академік і под. - і подібне

Якщо студент користується складноскороченими словами (абревіатурами), він має розшифрувати їх при першому згадуванні, написавши повністю, а поряд (у дужках) скорочено. Далі вони вживаються тільки скорочено.

Наприклад:

1. Процес видання нормативно-правових актів (НПА) є сукупністю послідовних організаційних дій, які регулюються конституційними та іншими юридичними нормами.

2. Як правило, механізм правового регулювання (МПР) починається з формування нормативної основи...

Слова «та інші», «і так далі», «і таке інше», «і подібне» всередині речення не скорочують. Скорочення мають бути однаковими впродовж усього тексту. Не можна писати слова і словосполучення в одному місці повністю, а в іншому скорочено.