Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб. практ.2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
930.82 Кб
Скачать

Конструкція лабораторного макета

Комплексний лабораторний макет являє собою діючу модель супергетеродинного радіоприймача СХ- діапазону. Конструктивно лабораторний макет приймача виконаний у вигляді стенда, на лицьовій панелі якого показана принципова схема функціональних блоків транзисторного приймача. На окремій субпанелі наведена схема промислового приймача, виконаного на інтегральних мікросхемах (ІМС). Конструкція стенда передбачає можливість випробування як окремих блоків, так і всього приймача за допомогою власних генераторів сигналу і шуму. У схему включений пристрій післядетекторної обробки сигналу. На лицьову панель винесені всі необхідні для проведення лабораторних досліджень перемикачі, регулятори і контрольні гнізда. Монтаж кожного функціонального блоку виконаний на окремій друкованій платі, розташований на зворотньому боці панелі під кожною зі схем, з винесенням необхідних гнізд схеми на лицьову панель. Комутація кіл живлення дає можливість досліджувати як окремі функціональні блоки, так і приймач (транзисторний чи на інтегральних елементах) у цілому. Комутація ланцюгів сигналу між блоками може здійснюватися або зовнішніми штекерними перемикачами, або за допомогою тумблерів.

Основні технічні характеристики макета:

діапазон частот , кГц 520...1600

чутливість приймача, не гірше, мкВ 100

проміжна частота, кГц 465

вибірковість за дзеркальним каналом, не гірше,дБ 35 вибірковість при розстроюванні на ± 10 кГц, не гірше, дБ 40

вихідна потужність , мВт 150

ефективність АРП при використанні:

-регульованого міжкаскадного зв'язку (регульований

атенюатор), не гірше, дБ, 40

-режимного АРП, не гірше , дБ 25

Принципова схема лабораторного макета

Принципова схема лабораторного макета показана покаскадно в кожній з робіт, а також на лицьовій панелі стенда. Сигнал від антени надходить на вхідний пристрій приймача при різних видах зв'язку антени з контуром. Перемикач П3 служить для повного чи часткового підключення контуру вхідних ланцюгів до транзистора підсилювача сигнальної частоти (ПСЧ) TI (ГТ309А), зібраного за схемою з загальним емітером. ПСЧ навантажений на паралельний контур, зв'язок якого з транзистором TI може бути безпосереднім або трансформаторним в залежності від положення перемикача П4.

З навантаження ПСЧ сигнал надходить до входу перетворювача частоти, зібраного за схемою з окремим гетеродином на транзисторі Т2 (ГТ309А). Напруга сигналу надходить у ланцюг бази, а напруга гетеродина - у ланцюг емітера транзистора змішувача. Навантаженням перетворювача частоти можуть бути одиночний контур, п'єзоелектричний фільтр, два зв'язаних контура чи контури фільтра зосередженої вибірковості (ФЗВ), вибір яких виконується за допомогою перемикачів П7, П8,П9, П10.

Гетеродин зібраний на транзисторі Т4 (ГТ308А) за індуктивною триточечною схемою. Напруга гетеродина через котушку зв'язку подається на емітерний повторювач і далі в ланцюг емітера змішувача. Емітерний повторювач, зібраний на транзисторі ТЗ (ГТ309А), призначений для виключення взаємного впливу гетеродина і преселектора.

З виходу перетворювача сигнал проміжної частоти через емітерний повторювач на транзисторі Т5 (ГТ309Б) і регульований атенюатор на двох діодах Д1 і Д2 типу Д223А подається на вхід підсилювача проміжної частоти (ППЧ) (двокаскадний на транзисторах Т6 і Т7 (ГТ309Б). Навантаженням ППЧ можуть бути або резистори, або зв'язані контури, які вибираються за допомогою перемикачів П12, П1З, П14, П16, П17, П18.

Емітерний повторювач у блоці ППЧ служить для виключення впливу опору регульованого атенюатора на резонансне навантаження перетворювача.

Контури преселектора, перетворювача частоти й ППЧ мають неповне включення, що забезпечує узгодження вихідного опору транзистора з вхідним опором наступного каскаду й одержання необхідної вибірковості і стійкості підсилення.

З виходу ППЧ напруга проміжної частоти надходить на вхід детектора сигналу і детектора АРП.

Детектор сигналу зібраний на діоді ДЗ (Д9К) за послідовною схемою. Опір навантаження детектора і шунтуюча його ємність вибираються перемикачами П20 і П21. Детектор АРП виконаний на діоді Д4 (Д9К), підсилювач постійного струму – на транзисторі Т8 (МП41). Регулююча напруга для роботи режимної АРП подається з навантаження детектора сигналу перемикачем П23 (положення "I"). При увімкненні АРП за схемою з окремим детектором Д4 перемикач П19 ставлять у положення "2". Посилена регулююча напруга надходить на регульований атенюатор (перемикач П25 - у положенні "I"), включений на вході ППЧ. Початковий зсув на діоди подається з дільника колекторної напруги.

Напруга низької частоти надходить на вхід підсилювача низької частоти (ПНЧ) від основного детектора сигналу (перемикач П24 - у положенні "I"), або від детектора АРП (перемикач П24 - у положенні "2"). Навантаженням ПНЧ є електродинамічний гучномовець 1ГД13.

Лабораторна робота 1

ДОСЛІДЖЕННЯ ПРЕСЕЛЕКТОРА СУПЕРГЕТЕРОДИННОГО ПРИЙМАЧА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]