Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб. практ.2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
930.82 Кб
Скачать

Мета роботи

1. Експериментальне дослідження залежності резонансних коефіцієнтів підсилення преселектора КОВК, КОРП від частоти і можливості вирівнювання його в діапазоні.

2. Оцінка впливу на вибіркові властивості і настроювання преселектора вхідних провідностей транзисторів.

Опис експериментальної установки

Преселектор радіоприймача змонтований у блоці "Преселектор" комбінованого макета супергетеродинного приймача, принципова схема якого показана на рис.1.1 і на лицьовій панелі блоку. За допомогою перемикачів П1 і П2 можуть бути зібрані такі схеми вхідних кіл:

-індуктивний зв'язок антени з коливальним контуром у разі використання "подовженої" і "скороченої" антен;

-ємнісний зв’язок антени з коливальним контуром при трьох значеннях ємності зв'язку.

У ПСЧ як підсилювальний елемент використовується транзистор TI (ГТЗО9Б). Перемикачі П4 і П6 дозволяють збирати схему ПСЧ із контуром, увімкненим у колекторний ланцюг транзистора ГТЗО9Б безпосередньо або за допомогою трансформатора.

Для вирівнювання амплітудно-частотної характеристики ПСЧ до контуру резонансного підсилювача можна підключити частото-залежний шунт (перемикач П5 у положенні "1").

Порядок виконання роботи

1. Підібрати необхідну вимірювальну апаратуру і увімкнути її живлення. Поставити перемикач у блоці "Випрямляч" у положення "ПСЧ".

2. Визначити власну частоту "подовженої" і "скороченої” антени. Для цього необхідно за допомогою перемикачів П1 і П2 зібрати схему вхідного кола з індуктивним зв'язком з антеною.

Переключити ламповий вольтметр А4-М2 на еквівалент антен (гнізда Гн1).Подати від генератора стандартних сигналів (ГСС) Г4-18 на вхід досліджуваної схеми U1 =1 В і, змінюючи частоту ГСС в діапазоні від 150 до 4500 кГц , по максимальному показнику лам­пового вольтметра зафіксувати на ГСС власну частоту антени.

Подібні виміри зробити і при іншій котушці зв’язку.

3. Дослідити вхідне коло приймача з індуктивним зв'язком з антеною:

- зняти залежність резонансного коефіцієнта передачі напруги вхідного кола ОВК= , що працює зі "скороченою" антеною, від частоти сигналу. Для цього необхідно в схемі, зібраній для виконання п.2, ламповий вольтметр переключити до вихідних клем. Перемикачі П2 і ПЗ перемкнути у положення "I", П1 - у положення "4". Повністю ввести ротор змінного конденсатора С4. За допомогою ГСС Г4-18 і лампового вольтметра. підключеного до виходу, визначити резонансну частоту контуру f0 , напругу на ньому U2 . Зменшуючи ємність змінного конденсатора, виміряти напругу на контурі U2 на п'ятьох частотах діапазону, підтримуючи напругу на виході ГСС увесь час постійною і рівною 1 В.

Подібні виміри зробити і для "подовженої" антени (перемикач П2 у положенні "2").

Результати вимірів і обчислень звести в табл.1.1.

Таблиця 1.1

п/п

"Скорочена" антена

"Подовжена" антена

f0,, МГц

U2 , В

ОВК

f0 , МГц

U2 , В

KОВК

4. Дослідити вхідне коло з ємнісним зв'язком з антеною:

- використовуючи перемикачі П1,П2 і ПЗ, зібрати схему вхідного кола з ємнісним зв'язком з антеною;

- зняти залежність резонансного коефіцієнта передачі напруги вхідного ланцюга KОВК= від частоти сигналу fс в діапазоні настроювання вхідного контуру для трьох значень ємності конденсатора зв'язку 39, 14, 4 пФ. Методика вимірювання така сама як і в п.З. Результати вимірів звести в табл.1.2

Таблиця 1.2

С=39 пФ

С=14 пФ

С=4 пФ

с, МГц

U2 , В

KОВК

fс , МГц

U2 , В

KОВК

с, МГц

U2, В

KОВК

5. Зняти залежність коефіцієнта підсилення за напругою резонансного підсилювача від частоти настроювання К0 =( ) без частотозалежного шунта (Перемикач П5 у положенні „2”)

Для цього за допомогою перемикачів П4а і П4б зібрати схему ПСЧ з трансформаторним підключення контуру в колекторний ланцюг. Ламповий вольтметр підключити до виходу ПСЧ (перемикач П6 - у положенні "1") або до гнізд Гн 3. Подати на вхід ПСЧ з ГСС напругу U= 0,1 В. Змінюючи частоту ГСС у діапазоні від 0,48 до 1,66 МГц і роблячи настроювання контуру по максимальному відхиленню лампового вольтметра, виміряти напругу на виході ПСЧ U2 на п'ятьох частотах діапазону.

Перемикачем П5 включити частотозалежний шунт і зробити виміри резонансного коефіцієнта підсилення від частоти при зашунтованому контурі (перемикач П5 у положенні "I"). Результати вимірів і обчислень звести в табл. 1.3.

Таблиця 1.3

Без шунта

З шунтом

fс,, МГц,

U2 , В

KОПСЧ

fс , МГц

U2 , В

KОПСЧ

6. Зняти резонансні характеристики преселектора (вхідного ко-

ла і ПСЧ) повністю і частково навантажених на вхідні опори транзисторів і перетворювача частоти (ПЧ). Для цього настроїти в резонанс на середню частоту діапазону по черзі контур вхідного кола і ПСЧ. Зафіксувати U2 при резонансі (Гн 3), Потім визначити значення частот f1, і f1’, f2, f2¢, на рівнях 0,7 і 0,1 від U2. Вимірювання зробити спочатку при перемикачах ПЗ і П6 у положенні "I", а потім - у положенні "2", . Частотозалежний шунт в обох випадках відключений (перемикач П5 - у положенні "2"). Результати вимірів і обчислень занести в табл. 1.4.

Таблиця 1.4

Повне включення вхідного опору ПСЧ і ПЧ

Неповне включення вхідного опору ПСЧ і ПЧ

1, МГц

U2

KОВК=

U2 , В

KОВК=

0

0,7

0,7

0,1

0,1

Зміст звіту

Звіт повинен містити:

I. Обґрунтування мети роботи.

2. Перелік використаної апаратури.

3. Принципові схеми вхідного кола і ПСЧ з нанесеними номіналами R і C.

4.Залежності резонансного коефіцієнта передачі напруги вхідного ланцюга від частоти ОВК=φ(), побудовані за експериментальними даними табл. 1.1 і 1.2.

5. Залежності резонансного коефіцієнта підсилення за напругою від частоти КОПСЧ=(), побудовані за даними табл.1.3.

6. Резонансні характеристики вхідного кола і підсилювача, навантаженого на вхідний опір транзистора ПСЧ і перетворювача частоти, побудовані за даними табл.1.4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]