Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Українська державність.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Козацька вікторина

    • Як козаки голили собі голови? (Залишався чуб на “оселедець”)

    • Який одяг носили? (Шапка з китицею, шаровари, жупан, барвистий пояс)

    • Як козаки могли перечекати небезпеку де-небудь у воді біля берега? (Брали в рот очеретину і дихали через неї, занурившись у воду)

    • Яку козаки носили зброю? (Шаблі, пістолі, списи, кистені)

    • Яким чином козаки повідомляли на далеку відстань про небезпеку? (Запалювали смоляні бочки)

    • Для чого козаки випалювали в степу високу траву? (Щоб не було де ховатися татарину)

    • Як називався козацький ватажок? (Отаман, кошовий)

    • Які ви знаєте козацькі клейноди? (Булава, бунчук, хоругви)

    • Назвіть відомих вам гетьманів України? (Б.Хмельницький, Байда Вишневецький, Самійло Кішка, Сагайдачний, Дорошенко, Мазепа)

Учитель. Запорізькі козаки на чолі з Богданом Хмельницьким звільнили Україну від поляків і монголо-татар, утворивши Українську державу. Але розтерзаною і знесиленою була Україна. У полум’ї війни в руїни перетворилися міста і села. Вирішили козаки піти на союз з Москвою.

Збігали роки. Україна поступово перетворювалась на глуху окраїну Російської імперії. Зазнавала де дальше більших утисків мова, культура. Обмежувалися в правах козаки. З вільної Української держави вона стала Малоросією. У 1764 році російська цариця Катерина ІІ скасувала гетьманство і зруйнувала Запорізьку Січ. Українська держава стала провінцією Росії. Знову про неї, як державу забули на 150 років.

3.«Ще на вмерла Україна ...»

(Звучить гімн України)

Учитель. Настав бурхливий 1917 рік. І весь світ почув: “Ще не вмерла Україна”.

Українські культурні й політичні діячі створили Центральну раду, яка 22 січня 1918 року перед усім світом проголосила Українську Народну Республіку, що стала самостійною, вільною і суверенною.

На жаль, в лиху годину відродилась Українська держава, яка з самого початку опинилась у дуже скрутному положенні. Відсутність армії не дозволила боронити проголошену самостійність.

Тим часом у Росії до влади прийшли більшовики на чолі з Володимиром Леніним. Росія не могла обійтися без України: тут вугілля і метал; тут хліб, цукор, інше продовольство; тут Чорне море з портами і флотом; тут великі трудові ресурси – люди України. Більшовицьке військо почало наступ на Україну.

29 квітня 1918 року Центральна Рада зібралася на засідання, щоб прийняти Конституцію УНР і обрати видатного українського вченого-історика Миколу Грушевського Президентом Української Народної республіки.

Зібрання ще не завершилось, як до залу ввійшли представники військового командування й оголосили, що Центральна Рада ліквідується. Так після третьої спроби перестала існувати українська держава, як і її Конституція, яка проіснувала менше однієї доби.

4.«Ми діти твої Україно!»

(Звучить пісня про Україну)

Учитель. Ось надійшли 90-роки – час світлих надій та історичних звершень українського народу. Про це остання сторінка журналу “Ми діти твої, Україно!”

Читець. Горнусь до тебе, Україно,

Як син до матері горнусь.

За тебе, рідна і єдина,

Щодня я Богові молюсь.

Молюсь за тебе, Україно,

І свої сили віддаю,

Щоб відродити із руїни

Наш дух і славу бойову.

Очистимо усі джерела,

Дніпро-Славутич оживе,

І заспіває: “Ще не вмерла

Країна наша і не вмре!”

Учитель. 24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла “Акт проголошення незалежності України”, яким проголосила незалежність України та створення самостійної Української держави – України.

Читець. Настала переміна!

У цьому ні найменшого гріха.

І в Україні буде Україна,

А не чиясь окраїна глуха.

Це так природно!

Так, здається, просто....

Що генієм омріяне пророцтво

У решті-решт усе-таки збулось!

Учитель. Україну як самостійну державу визнали понад сто країн світу, в Києві відкрито десятки зарубіжних посольств. Україна має власну армію і Військово-Морський флот.

Але до повної незалежності ще далеко. Економічна криза гальмує духовне відродження. А серед українських політиків зустрічаються такі, про яких є гумореска.