Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№16 для СВ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
427.52 Кб
Скачать

6. Поняття та різновиди натовпу. Поводження людини в натовпі

Небезпеки соціально – політичного характеру можуть виникати в умовах натовпу, при великому скупченні людей, при проведенні мітингів, процесій, будь – яких розважальних заходів.

Римський філософ, поет, державний діяч Луцій Анней Сенека (4 р. до н.е. – 65 р. н.е.) писав, що «немає ворога гіршого, ніж натовп, в який можна потрапити, і чим він більш багатолюдний, тим більш небезпечний, і немає більш згубного для спокою та доброї моралі, ніж видовище натовпу».

Суспільне життя людини проходить в досить великій кількості різноманітних форм діяльності. Однією з форм діяльності може стати перебування її в натовпі.

Натовп - це контактна зовнішньо не організована спільнота людей, що вирізняється між собою високим ступенем конформізму (відсутності особистої позиції) її індивідів, які діють вкрай емоційно, одностайно, а іноді агресивно. Поведінка людини в умовах натовпу дуже мало або зовсім не залежить від освітнього чи культурного рівні осіб, що його утворюють.

Загальні властивості характерні для натовпу:

    • по - перше, натовп - це завжди досить велика група людей.

    • по - друге, на відміну від інших соціальних утворень таких, як трудовий колектив, ця група існує протягом досить короткого часу і тому не встигає розмежуватися за певними симпатіями, інтересами та виконуваними функціями.

    • по - третє, люди в натовпі розміщуються дуже щільно на невеликій площі, тобто перебувають в безпосередній близькості, що дає їм змогу підтримувати між собою зоровий і слуховий контакт, постійно одержуючи інформацію про реакції одне одного на зовнішні стимули, наприклад, на слова оратора, який виступає на мітингу.

В умовах натовпу особистість постійно нівелюється, втрачає індивідуальність і стає ніби істотою з надіндивідуальними психічними процесами та властивостями. Людина в натовпі почуває себе у цілковитій безпеці, що часто поєднується з почуттям безвідповідальності, безкарності, вседозволеності.

За характером поведінки людини натовп розділяють на випадковий (аварія, ДТП), експресивний (мітинг, весілля, похорон та ін.), конвенційний (футбол, концерт) та діючий.

Діючий натовп поділяється на:

  • агресивний (самосуд розгніваних людей);

  • панічний (масова втеча людей від несподіваної загрози, стихійного лиха, катастрофи);

  • корисливий (пограбування магазину та ін.);

  • повстанський (зумовлений обуренням людей проти влади, сваволі, утисків).

Під впливом сукупно діючих чинників, натовп одного виду може трансформуватися в натовп іншого виду. Так випадковий натовп може перетворитися в діючий, агресивний, в такий, що рятується (панічний) та інший.

Коли людина потрапила в натовп, щоб запобігти можливим трагічним наслідкам, треба знати відповідні правила щодо вжиття необхідних заходів:

  • Якщо людина потрапила в натовп випадково, вона не повинна привертати до себе увагу, а також висловлювати свою думку про те, що відбувається, Не користуватися фотоапаратом, триматись подалі від центру натовпу, стін, решіток і інших місць де можна отримати травму. При наявності небезпеки треба швидше вийти, а при появі міліції підготувати документи для перевірки. Під час формування діючого натовпу не рекомендується паркувати машину біля магазинів, на головних вулицях, відділів міліції тощо, щоб її не перекинули, підпалили, побили тощо.

  • Тримайтесь подалі від агресивно настроєного натовпу, від трибуни, сміттєвих контейнерів, в яких можуть бути заховані вибухові пристрої;

  • При виникненні безпорядків та паніки, щоб не впасти, намагайтесь міцно триматись на ногах. Щоб мати „обтікаєму” форму в натовпі, треба застібнути на одязі всі ґудзики, скинути краватку, довгий шарф, щоб уникнути удушення. Людині, яка впала на землю, необхідно згорнутися клубочком на боці, захистити голову передпліччям, а долонями прикрити потилицю.

  • Якщо натовп пробіг і потягнув вас за собою – дайте йому нести себе. Глибоко вдихніть, зігніть руки в ліктях і направте їх в сторони, захищаючи груди від стискання. При появі будь – якої можливості намагайтесь вийти з натовпу.

  • Якщо вас затримала міліція, не доказуйте їй на місці випадковість вашої присутності, не опирайтесь затриманню, виконуйте всі вказівки, не втікайте, а всім своїм виглядом виражайте до події нейтралітет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]