Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№16 для СВ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
427.52 Кб
Скачать

Вплив алкоголю на предметну та навчальну діяльність

Вплив алкоголю на організм людини і її працездатність, предметну та навчальну діяльність визначається не тільки кількістю випитого алкоголю, але й багато іншими факторами. Якщо алкоголь вживати на порожній шлунок, він швидше всмоктується, і людина швидше п’яніє. Швидше і сильніше діє алкоголь на людей під час хвороби, при втомі, стані збудження. Ступінь сп’яніння після приймання однієї і тієї ж дози залежить від індивідуальності сприйняття, віку, статті, маси тіла і ступеня звикання. Одна й та же доза алкоголю у різних людей спричинюється до неоднакових порушень у перерізі фізіологічних і психічних процесів і по-різному впливає на їх працездатність та навчальну діяльність.

Алкоголь порушує нормальну функцію головного мозку внаслідок отруєння (інтоксикації). Спирт особливо інтенсивно накопичується в нервовій тканині, тому в мозку його концентрація набагато більша ніж у крові.

Приймання навіть невеликих доз алкоголю знижує стійкість і інтенсивність уваги, сповільнює її переключення, порушуються процеси мислення і пам’яті. Працівникові треба більше часу, щоб оцінити виробничу ситуацію і прийняти рішення, знижує його готовність до дії, знижується гострота зору, порушується окомір і здатність розрізняти кольори (особливо погано сприймаються відтінки червоного кольору), знижується поле зору, збільшується час відновлення зору після засліплення, порушується координація рухів, їх точність, різко збільшується час реакції, маскується почуття втоми при наявності втоми і зниження працездатності, загальмовується центр кори головного мозку, які контролюють дії і вчинки. Людина в стані сп’яніння переоцінює свої можливості і недооцінює складність будь-якої ситуації.

2.3. Наркотики. Вплив вживання наркотиків на організм людини

У науковому трактуванні наркоманія - це хворобливий психічний стан, який зумовлений хронічною інтоксикацією внаслідок зловживання наркотичних речовин і характеризується психічною або фізичною залежністю від них. Небезпека наркоманії очевидна. Нелегальний обіг наркотичних засобів стає надзвичайно серйозним соціальним чинником, який негативно впливає на стан здоров'я і благополуччя людей, розвиток суспільства загалом. Різко збільшується число осіб, які незаконно вживають наркотики, і пропорційно до цього зростає кількість злочинів на грунті наркоманії.

Незважаючи на те, що зловживання наркотиками є однією з найважливіших проблем ХХ століття, досвід вживання людьми наркотичних речовин вимірюється тисячоліттями. За своїм характером людина завжди тягнеться до невідомого. І їй, як свідчить практика, не важко було відкрити таємницю: природа в своїй глибині містить рослини, коріння чи листя яких виділяють соки, що піднімають настрій, надають сил, роблячи життя, хоча й ненадовго, "щасливим".

Практика свідчить, що основною сировинною базою наркоманії в Україні є снотворний мак. Споконвіків насіння, на перший погляд, мирної сільськогосподарської культури використовувалися як продукт харчування. Наркоотруту містить не воно, а головки маку.

Основною наркотичною базою для виготовлення наркотичних речовин на Прикарпатті є снотворний мак, який особливо поширений в населених пунктах Богородчанського, Коломийського, Косовського, Надвірнянського, Снятинського, Тисменицького та Тлумацького районів. Власне, на цій основі розвивається наркоманія.

Статистика свідчить, що тільки в Івано-Франківську щорічно помирає по 20-25 наркоманів. Найчастіше від передозування.

До 1995 року на внутрішньому ринку України був зареєстрований єдиний факт появи в державі кокаїну, то за останні 5 років їх кількість перевищила тисячу. Важкі синтетичні наркотики, які виявляються на українській території, як правило, є результатом життєдіяльності міжнародної злочинності.

Наркоманія надзвичайно підступна і тяжка хвороба. Вживання наркотиків нищівно руйнує імунітет наркомана, його серцево-судинну систему, внутрішні органи. Бранця "білої смерті" видає зовнішній вигляд: його шкіра, зуби, волосся. Життя наркоманів ділиться на дві фази: перша, в якій знаходяться під дією наркотиків, і друга фаза, коли шукають чергову дозу. Нічим іншим наркоман не може займатися, бо починається жахлива "ломка".

Наша медицина навчилася лікувати наркоманію. Та біда в тому, що ця людина нерідко повертається у колишнє середовище і не може втриматися від спокуси знову спробувати "заборонений плід". На жаль, хвороба настільки змінює особистість, що наркомани, навіть після тривалого лікування, беруться за старе, бо не можуть адаптуватися до існуючих умов, неспроможні подолати побутові чи соціальні проблеми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]