Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dnipropetrovska_2010.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

19

Прокуратура України

ПРОКУРАТУРА ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Методичні рекомендації

щодо проведення перевірок

додержанням вимог законів

у сфері паливно-енергетичного комплексу

М. Дніпропетровськ

2010р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо проведення перевірок додержання вимог

законів у сфері паливно-енергетичного комплексу

ЗМІСТ

1. Вступ.

2. Інформаційне забезпечення та підготовка до проведення перевірки.

  1. Перевірка дотримання вимог законів органами, які здійснюють державний контроль у сфері паливно-енергетичного комплексу.

  2. Перевірка дотримання вимог законів у сфері паливно-енергетичного комплексу в діяльності підприємств комунальної теплоенергетики та житлово-комунальних підприємств.

  3. Орієнтовний перелік нормативних актів.

  1. ВСТУП

Відповідно до Закону України "Про прокуратуру" діяльність органів прокуратури спрямована на всемірне утвердження верхо­венства закону, зміцнення правопорядку.

Зважаючи на актуальність проблем сфери в суспільстві (особливо: енергозбереження, своєчасності та повноти розрахунків за спожиту електричну енергію, природний газ, додержання законності при формуванні та затверджені органами місцевого самоврядування цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, забезпечення прав територіальних громад на участь в обговоренні питань щодо їх підвищення; дотримання встановлених стандартів, норм і правил щодо кількості та якості житлово-комунальних послуг, додержання законодавства про ліцензування господарської діяльності з виробництва і надання житлово-комунальних послуг), забезпечення додержання вимог законів у галузі енергозбереження є пріоритетним.

Через недостатнє освоєння національних природних енергоресурсів, залежності від зовнішніх поставок енергоносіїв, неплатежів за спожиті паливно-енергетичні ресурси в Україні загострилася енергетична криза. Здобич та виробництво власних паливно-енергетичних ресурсів не покриває потреби економіки в повному обсязі.

Таким чином, стратегічною метою державної політики енергозбереження є стабілізація функціонування економіки в умовах дефіциту енергоносіїв.

Заборгованість підприємств комунальної енергетики за використаний природний газ становить 1,140 млрд. грн.

У 2010 році підприємствами області спожито 667 538 тис.м3 природного газу на загальну суму 885,1 млн. грн., при цьому сплачено 541,8 млн. грн., заборгованість складає 313,3 млн. грн.

З огляду на актуальність цього питання, наказом Генерального прокурора України №3-гн від 19.09.2005р. «Про організацію прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів щодо захисту прав і свобод громадян, державних і публічних інтересів» передбачено серед основних завдань наглядової діяльності захист економічних інтересів держави від неправомірних посягань у сфері енергозбереження.

Я засвідчують прокурорські перевірки, основними причинами порушень законодавства у сфері паливно-енергетичного комплексу є недостатнє фінансування на впровадження енергозберігаючих технологій, застарілість технологічного обладнання. Разом з тим мають місце непоодинокі факти службової недбалості посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, службових осіб підприємств комунальної теплоенергетики та житлово-комунальних підприємств тощо.

Під час перевірок необхідно приділити увагу виявленню фактів неналежного зберігання та обліку газу, встановлення фактів самовільного підключення до газових мереж та несанкціонованого відбору природного газу, додержання суб’єктами господарської діяльності вимог постанови Кабінету Міністрів України №263 від 25.03.2009р. «Про порядок переведення підприємств на резервні види палива».

Перевірки з цих питань необхідно проводити з обов’язковим залученням фахівців органів державного контролю.

За результатами проведених перевірок вживати вичерпних заходів прокурорського реагування, в тому числі стягнення заборгованості за енергоносії в судовому порядку.

Державний контроль у сфері паливно-енергетичного комплексу здійснюють:

Основними спеціалізованими контролюючими органами цієї галузі економіки є:

- Державна інспекція з енергозбереження (Територіальне управління у Дніпропетровській області);

- Державна інспекція з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії (у Дніпропетровській області);

- На­ціональна комісія регулювання електроенергетики України (Дніпропетровське територіальне представництво);

- Державна житлово-комунальна інспекція (у Дніпропетровській області);

- Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг України

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]