Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.вип.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
457.22 Кб
Скачать
  1. Вибір теми випускної роботи

Тематика випускних робіт відповідає сучасному стану та перспективним напрямам розвитку сучасної економіки, ринковому механізму господарювання. Теми випускних робіт тісно пов’язані з вирішенням наукових і практичних завдань підприємств і організацій.

Тематика випускних робіт розробляється кафедрою «Економіка підприємства» і періодично уточнюється з урахуванням змін, що відбуваються у законодавстві,. Орієнтований перелік рекомендованих до розробки тем подано в додатку 1.

Вибір конкретних тем випускних робіт проводиться студентами самостійно на кафедрах, за якими вони закріплені. При цьому студенту надається також право обрати тему випускної роботи, яка не включена в опубліковану тематику, погодивши її з випускаючою кафедрою та керівником роботи.

Після вибору теми і її обговорення з потенційним науковим керівником студенти подають заяву про її затвердження на ім’я завідувача кафедри. Крім того, студент має можливість визначити самостійно тему, виходячи з умов практики, наукових та виробничих інтересів з необхідним обґрунтуванням розробки відповідної теми.

Випускні роботи можуть виконуватись на замовлення організацій та підприємств, що є су6'єктами господарювання незалежно від форми власності. У цьому випадку оформлюється замовлення-зобов'язання на розробку та впровадження науково-дослідної теми у формі випускної роботи.

Для надання допомоги студенту в підготовці випускної роботи керівник, в разі необхідності, може залучати консультантів з окремих розділів роботи за рахунок ліміту часу, відведеного йому на керівництво випускною роботою. Консультантами окремих розділів випускної роботи можуть призначатися професори, доценти та викладачі вищих закладів освіти, висококваліфіковані фахівці. Консультанти перевіряють відповідну частину виконаної студентом випускної роботи та підписують її.

Після закріплення теми та керівника студент повинен розробити та погодити з керівником графік (календарний план) виконання випускної роботи, у якому визначаються етапи та терміни її виконання. Порушення строків виконання випускної роботи може бути підставою для перенесення її захисту на наступний термін роботи Державної екзаменаційної комісії.

Відповідальність за виконання затвердженого плану підготовки випускної роботи покладається безпосередньо на студента – виконавця роботи. У разі невиконання зазначеного плану керівник повинен письмово доповісти про це завідуючому кафедрою та подати відповідні пропозиції.

  1. Структура і зміст випускної роботи

До випускної роботи ставляться загальні вимоги: чіткість та логічна послідовність викладення матеріалу; стислість та точність формулювань; конкретність викладання результатів роботи; обґрунтування висновків, рекомендацій та пропозицій.

Методика виконання роботи повинна носити цілеспрямований характер щодо вивчення та дослідження та напрямів вирішення обраної проблеми. Всі розділи повинні бути взаємопов‘язаними і підпорядкованими загальній меті роботи. Випускна робота повинна мати певну логічність побудови, послідовність та завершеність розгляду відповідних питань.

Рекомендується наступна структура випускної роботи:

  • титульна сторінка;

  • завдання на випускну роботу;

  • зміст роботи;

  • вступ (2-3 стор);

  • розділ 1 - науково-теоретичні основи проблем, що вивчаються; організаційно-економічна характеристика об‘єкту дослідження (30-40 стор.);

  • розділ 2 - зміст і результати проведеного дослідження за напрямком роботи, розробка шляхів вирішення проблеми (35-50 стор.);

  • висновки (8-10 стор);

  • перелік використаних джерел (4-6 стор.);

  • додатки.

Титульна сторінка випускної роботи є першою сторінкою. Вона повинна заповнюватися згідно затвердженої форми.

Зміст містить найменування усіх глав та розділів (згідно плану) з зазначенням номерів сторінок, на яких розміщується початок розділу, перелік літератури та додатки. Зміст випускної роботи розробляється студентом, потім узгоджується керівником. Він включає розгорнутий перелік питань, що конкретизують обрану тему, а також окремі проблеми, що вивчаються. Обсяг та структура змісту залежать від важливості визначеної проблеми. У процесі виконання можливі деякі зміни та уточнення змісту, які виникають під час проведення дослідження. Зразок змісту випускної роботи наведено у додатку 2.

У вступній частині формулюється теоретична й практична актуальність досліджуваної проблеми. Визначається об'єкт, предмет, мета та основні завдання дослідження, робоча гіпотеза, наукове та практичне значення одержаних результатів, особистий внесок випускника в розробку обраної проблеми, структура роботи.

Завдання, які ставляться в випускній роботі, повинні відповідати цілям дослідження. Формулювання завдань можна подати, використовуючи слова типу: систематизувати..., уточнити..., визначити..., розробити прогноз..., обґрунтувати пропозиції... тощо. На основі завдань дослідження, будується структура випускної роботи, тобто завдання роботи повинні відповідати змісту розділів і підрозділів випускної роботи.

Існуючий стан наукової розробки багато в чому визначає вибір методів вирішення завдань випускної роботи, що дозволяють досягти поставленої мети. Тут потрібно назвати методи дослідження, які використовуються: порівняльний економічний аналіз, методи статистичної обробки даних, імітаційне моделювання, аналіз фінансового стану тощо.

В першому розділі висвітлюються наступні питання (за пунктами):

  • викладаються основні теоретичні і методичні положення теми, проблемні питання, їх уточнення та поглиблення з урахуванням впровадження засад різних організаційно-правових форм господарювання, проводиться аналіз останніх досліджень і публікацій, у яких започатковано розв’язання даної проблеми і на які спирається автор, тобто стислий огляд літературних джерел з обраної теми, проводиться порівняльний аналіз методів вирішення обраної проблеми. Автору слід показати глибокі знання сучасного рівня економічних досліджень, виявити дискусійні та невирішені аспекти теми, визначити своє ставлення до них, накреслити шляхи їх вирішення. Теоретичні положення повинні визначити методологічні підходи, методи та засоби мікроекономічного аналізу питань, які досліджуються в наступному розділі роботи.

  • проаналізувати сучасні тенденції розвитку галузі на основі статистичних даних; розкрити проблематику галузі та оцінити перспективи розвитку; розглянути внутрішньогалузеві зв’язки та визначити місце підприємства, що аналізується в контексті функціонування відповідної галузі національної економіка. В цьому питанні доцільно порівняти досягнутий рівень розвитку об‘єкта дослідження із середньогалузевими даними по групі однорідних підприємств.

  • провести організаційно-економічну оцінку об’єкта досліджень. Вона повинна містити характеристику профілю діяльності, тип виробництва, номенклатуру продукції, робіт або послуг, аналіз ринків сировини і збуту, структуру управління, основні фактори виробничого процесу. Характеристика об'єкта дослідження завершується зведеною таблицею динаміки основних техніко-економічних показників фінансово-господарської діяльності за останні п'ять років. Оцінка основних техніко-економічних показників фінансово-господарської діяльності підприємства повинна супроводжуватися детальним аналізом проблемних аспектів діяльності (обсягів виробництва та реалізації продукції; собівартості продукції, робіт або послуг; використання основних фондів підприємства тощо) з метою виявлення основних факторів впливу на ефективність функціонування підприємства. При цьому, оцінку фактичного стану справ на об’єкті досліджень необхідно здійснювати у відповідності до предмету досліджень і мети роботи. Аналіз обов‘язково повинен містити причинно-наслідковий зв‘язок між показниками, а не обмежуватися лише констатацією фактів.

В другому розділі випускної роботи студент на основі здобутків науки та фактичного пізнавального матеріалу з предмету досліджень, проводить глибокий та всебічний економічний аналіз кола проблем, що стосуються обраної теми. На основі вивчення, обробки та узагальнення аналітичних матеріалів студент повинен виявити вплив позитивних і негативних чинників, встановити причини недоліків, оцінити можливості підприємства щодо підвищення ефективності тих чи інших напрямків господарської діяльності. На основі виявлених факторів, що впливають на результати діяльності підприємства необхідно побудувати економіко-математичну модель (вибір типу моделі студент здійснює самостійно, якщо приймається рішення про використання прогнозної модель, в цьому випадку вона будується на основі виявлених резервів підвищення ефективності діяльності підприємства і є заключним етапом написання випускної роботи).

У другому розділі студент повинен дати конкретні економічно, соціально і екологічно обґрунтовані пропозиції щодо реалізації резервів підвищення ефективності діяльності об'єкту дослідження; щодо ефективного використання його ресурсного, науково-технічного, організаційного та інфраструктурного потенціалів.

У кожному розділі випускної роботи слід робити самостійні висновки, органічно їх пов'язувати, підпорядковуючи основному спрямуванню теми. Характер і зміст заходів, що пропонуються, повинні базуватися на аналітичних та прогностичних оцінках функціонування та розвитку об'єкта дослідження, ретельних техніко-економічних розрахунках. При цьому бажано застосовувати інструментарій Microsoft Excel, МS Access, МS Роwer Point пакети прикладних програм “Парус”, MathCAD, Comfar, Project Expert, “АРМ економіста”, “Інформаційні технології підприємств”, а також самостійно розроблених студентами прикладних програм.

Висновки повинні відображати сутність роботи, бути конкретними та корисними для практичної діяльності. Вони містять короткий виклад проведеного дослідження та обґрунтовані пропозиції щодо впровадження їх у господарчу практику підприємств (організацій).

Перелік використаних джерел закінчує виклад тексту роботи. У нього включають тільки ті видання, що дійсно були вивчені і використані в процесі підготовки роботи: законодавчі документи, постанови Уряду з питань економічної реформи, монографії, статті в періодичній пресі тощо. Перелік використаної літератури повинен включати не менш 35 - 40 найменувань по нормативно-правовій базі та по інших джерелах. При формуванні списку використаної літератури необхідно врахувати, що на перше місце виносяться: Конституція України, закони України, укази Президента України, постанови Верховної Ради України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України. Інші літературні джерела подаються в алфавітному порядку або в порядку їх використання в роботі з такою інформацією: прізвище та ініціали авторів, назва друкованого видання, місце видання, назва видавництва, рік видання, кількість сторінок (приклад оформлення літературних джерел наведено в Додатку 3).