Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.вип.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
457.22 Кб
Скачать
  1. Порядок оформлення випускної роботи

При підготовці випускної роботи студент повинен дотримуватися таких вимог:

  • випускна робота має виконуватися державною мовою;

  • випускна робота має бути спрямована на вирішення конкретних економічних, соціально-економічних, управлінських та інших проблем, або комплексу зазначених проблем з глибоким розумінням напряму впровадження теоретичних розробок щодо їх розв’язання;

  • у випускній роботі мають бути наведені відомості щодо практичного застосування одержаних результатів дослідження;

  • текст роботи має бути без граматичних і стилістичних помилок, а оформлення - відповідати вимогам.

При написанні випускної роботи студент повинен робити посилання на автора та джерело, звідки запозичені матеріал або окремі результати. Посилання в тексті випускної роботи слід зазначати порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квадратними дужками, наприклад, [21], де 21 – номер джерела за списком. Якщо використовуються відомості, матеріали з монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, тоді в посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке дано посилання в випускній роботі, наприклад, [21, с.41], де 21 - номер джерела за списком, с. 41 - сторінка, на якій міститься дана інформація., Якщо необхідно вказати кілька джерел – [2, с.45; 43, с.52; 6, с.12]. Якщо автор коротко викладає чи аналізує інформацію подану в літературному джерелі на кількох сторінках – [7, с.8-10].

Для підтвердження власних аргументів посиланням на авторитетне джерело або для критичного аналізу того чи іншого друкованого твору слід наводити цитати. Науковий етикет вимагає точно відтворювати цитований текст, бо найменше скорочення наведеного витягу може спотворити зміст, закладений автором.

Загальні вимоги до цитування такі:

а) текст цитати починається і закінчується лапками і наводиться в тій граматичній формі, в якій він поданий у джерелі, із збереженням особливостей авторського написання. Наукові терміни запропоновані іншими авторами, не виділяються лапками, за винятком тих, що викликали загальну полеміку. У цих випадках використовується вираз “так званий”;

б) цитування повинно бути повним, без довільного скорочення авторського тексту і без перекручень думок автора. Пропуск слів, речень, абзаців при цитуванні допускається без перекручень авторського тексту і позначається трьома крапками. Вони ставляться в будь якому місці цитати ( на початку, всередині, на кінці). Якщо перед випущеним текстом або за ним стояв розділовий знак, то він не зберігається;

в) кожна цитата обов’язково супроводжується посиланням на джерело;

г) при непрямому цитуванні (переказі, викладенні думок автора своїми словами), що дає значну економію тексту, слід бути гранично точним у викладенні думок автора, коректним щодо оцінювання його результатів і давати відповідні посилання на джерело;

д) якщо необхідно виявити ставлення автора випускної роботи до окремих слів або думок з цитованого тексту, то після них у круглих дужках ставлять знак оклику або знак питання.

Обсяг роботи повинен становити не більше як 80 -100 сторінок комп’ютерного набору без врахування списку використаних джерел і додатків. Робота повинна включати таблиці, графіки, схеми, діаграми тощо. Окремі з них при захисті роботи на засіданні ДЕК використовуються як ілюстративний матеріал до доповіді.

Кожна випускна робота повинна містити розділ, у якому обробка економічної інформації та прогнозування подальшого процесу діяльності здійснюється студентом з використанням економіко-математичних методів за допомогою ПЕОМ.

Оформлення випускної роботи повинно відповідати вимогам щодо оформлення друкованих робіт. Текст розміщується на папері формату А4 (розміром 210х297мм). Текст і всі вміщені елементи роботи виконуються чорним кольором.

Випускну роботу друкують на комп’ютері з однієї сторони аркуша білого паперу формату А4 (210х297), дотримуючись таких вимог:

  • шрифт Times New Roman;

  • розмір шрифту 14;

  • відстань між рядками 1,5 інтервали;

  • верхнє, нижнє, поле 20 мм;

  • ліве поле 30 мм;

  • праве поле 10 мм;

  • розташування книжне рядків на сторінці 28 – 30.

  • абзаци в тексті починаються з відступу, що дорівнює 15-20 мм.

Глави роботи повинні мати порядкові номери і позначаються арабськими цифрами з крапкою. Розділи повинні мати нумерацію в межах кожної глави та визначатися номерами глави та розділу, які розділені крапкою (наприклад: 2.1. Головні тенденції розвитку зовнішнього середовища).

Назви глав та розділів мають бути чіткими та короткими. Вони записуються як заголовки прописними літерами і розмішуються симетрично до тексту. Назви підрозділів записуються у вигляді абзаців строчними літерами (крім першої літери, яка є прописною). Переноси слів у заголовках не допускаються. Відстань між заголовком та текстом при машинному способі повинна дорівнювати одному інтервалу; відстань між заголовком розділу та підрозділу має дорівнювати двом інтервалам. Кожну главу роботи треба починати з нової сторінки.

Нумерація сторінок повинна бути наскрізною, тобто всі сторінки роботи, враховуючи ілюстрації і додатки, нумеруються від титульної до останньої сторінки без пропусків та повторів. Першою сторінкою вважається титульна, але на ній цифра "1" не ставиться. Порядковий номер ставиться в правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Текст роботи ілюструють малюнками, схемами, графіками, діаграмами, таблицями. Вибір виду ілюстрації залежить від змісту матеріалу та поставленої мети. Всі вони виконуються на стандартних аркушах формату А4. На всі ілюстрації повинні бути посилання у тексті. Таблиці мають бути уніфікованими. Кожна таблиця повинна мати заголовок, який відображає її зміст. Назва таблиці записується строчними літерами (крім першої літери, яка є прописною). Заголовки розміщують над таблицею. Нумерацію таблиць слід вести за главами, тобто вона повинна бути наскрізною. Слово "Таблиця"' розташоване на сторінці справа. Вертикальні графи таблиць нумерують лише у тих випадках, коли в тексті є на них посилання, або якщо таблицю частково переносять на наступну сторінку без заголовка. Назви граф пишуть з великої літери. При перенесенні таблиці на іншу сторінку пишуть "Продовження таблиці". Таблицю розміщують після першого посилання на неї в тексті.

Приклад побудови таблиці:

Таблиця 1.1.

Показники

Роки

Абсолютне відхилення

Відносне відхилення, %

Темп росту

Темпи зростання

1

2

3

Нумерація рисунків, схем та інших графічних матеріалів виконується аналогічно. Номери графічних матеріалів ставлять під ілюстрацією (наприклад: Рис. 1.2 Організаційна схема управління підприємством).

Приклад побудови графіка

Рис.1.1. Динаміка фонду заробітної плати за період 2005 - 2009 років

Формули вписують чорним кольором і нумерують арабськими цифрами. Розміри літер та знаків повинні бути: великі літери та цифри - 7-8 мм, малі - 4мм, показники ступенів та індексів над літерами і під літерами - 2мм. Таким чином, для написання формули треба мати чотири рядки. Номери формул арабськими цифрами наводять у круглих дужках навпроти них праворуч. Номер пишуть на рівні нижнього рядка формули, до якої він належить. При посиланні в тексті на формулу необхідно вказати її повний номер в дужках, наприклад "у формулі (2.1)".

При використанні формул необхідно дотримуватися певних правил. Найбільші, а також довгі і громіздкі формули, котрі мають у складі знаки суми, добутку, диференціювання, інтегрування, розміщують на окремих рядках. Це стосується також і всіх нумерованих формул. Для економії місця кілька коротких однотипних формул, відокремлених від тексту, можна подати в одному рядку, а не одну під одною. Невеликі і нескладні формули, що не мають самостійного значення, вписують всередині рядків тексту.

Номер групи формул, розміщених на окремих рядках і об’єднаних фігурною дужкою (парантезом), ставиться справа від вістря парантеза, яке знаходиться в середині групи формул і зверне в сторону номера.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів треба подавати безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони дані у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта треба подавати з нового рядка. Після формули ставиться кома, а слово "де" пишеться з наступного рядка без двокрапки.

У додатки слід включати допоміжні матеріали. Кожний додаток починають з нової сторінки. Додаток повинен мати назву, надруковану зверху строчними літерами з першої прописної симетрично тексту сторінки. Всередині рядка над назвою строчними літерами з першої прописної треба писати слово "Додаток __". Всі додатки послідовно нумеруються.