Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика танська.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
441.34 Кб
Скачать

1.2 Аналіз облікової політики підприємства

Згідно із ст.1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» [7, c.1] та п.3 П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності"[21 c.1], облікова політика - це сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності.

Облікова політика ФГ – це процес використання сукупності методів і процедур з метою правильного відображення господарських операцій, фінансового стану, достовірного визначення результатів діяльності підприємства та забезпечення об’єктивності показників в обліку для складання і подання діючої звітності. Тобто, основні напрямки поточного обліку визначаються та формуються відповідно до потреб бухгалтерської фінансової звітності.

Облікова політика ФГ “Танський” ґрунтується на законодавстві України, зокрема Законі України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” [////], міжнародних стандартах фінансової звітності, національних положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку.

Облікова політика затверджується керівником підприємства на підставі наказу “Про облікову політику” , затвердженого від 02.12.2004 р. (Додаток 2).

В обліковій політиці ФГ відображено, що :

  • ведення бухгалтерського обліку покласти на головного бухгалтера.

  • здійснювати ведення бухгалтерського обліку згідно з принципами та методами, передбаченими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку;

  • відображати в Головній книзі дані регістрів обліку майна та інших облікових регістрів та податкових довідок;

  • організувати аналітичний облік руху товарно-матеріальних цінностей у бухгалтерії та на складах;

  • забезпечити безперервність відображення операцій та достовірну оцінку активів, зобов'язань, капіталу в бухгалтерському обліку;

  • одиницею запасів для цілей бухгалтерського обліку вважати вид запасів;

  • проведення інвентаризації;

  • відображення фінансових інвестицій за справедливою вартістю;

  • призначення відповідальних осіб для ведення основного реєстру складських документів, складання податкового обліку, своєчасної здачі звітності;

Метою облікової політики є забезпечення отримання достовірної інформації про майновий і фінансовий стан підприємства, результати його діяльності, які необхідні для всіх користувачів фінансової звітності з метою прийняття відповідальних рішень. Облікова політика застосовується лише відносно подій і операцій з моменту їх виникнення, а щодо подій і операцій минулих періодів – то зміни можуть відображатися в звітності шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного періоду або шляхом повторного подання уточненої порівняльної інформації про наслідки діяльності за попередній період.

Розділ 2 аналіз фінансового стану фг «танський»

2.1 Аналіз основних засобів

Забезпечення певних темпів розвитку і підвищення ефективності можливе за умов інтенсифікації відтворення та кращого використання основних засобів та виробничих потужностей підприємства. Ці процеси, з одного боку, сприяють постійному підтриманню належного технічного рівня кожного підприємства, а з іншого, - дозволяють збільшувати обсяг виробництва без додаткових інвестиційних ресурсів, знижувати собівартість виробів за рахунок скорочення питомої амортизації та витрат на обслуговування виробництва і його управління, підвищувати фондовіддачу і прибутковість [5,c.56].

За таких умов основними завданнями аналізу наявності, стану та ефективності використання основних засобів є наступне:

  • виявлення забезпеченості підприємства та його структурних підрозділів основними засобами;

  • з'ясування відповідності надходження, оновлення та вибуття основних засобів потребам підприємства;

  • вивчення технічного стану основних засобів;

- визначення ступеню використання основних засобів і факторів, які вплинули на це.

У ході цього аналізу необхідно оцінити розміри, динаміку і структуру вкладень капіталу підприємства в основні засоби, виявити головні функціональні особливості виробничої діяльності аналізованого господарюючого суб'єкта.

З цією метою виробляється зіставлення даних на початок і кінець звітного періоду по всіх елементах основних засобів.

Підприємство має і використовує основні засоби.

Спочатку проаналізуємо склад і структуру основних засобів підприємства. У таблиці 2.1. приводяться дані про склад і структуру основних засобів. Головним джерелом інформації для аналізу є бухгалтерський баланс ( додаток 3,4).

Таблиця 2.1

Склад і структура основних фондів

Групи та види основних фондів

Минулий період

Звітний період

Відхилення

сума, тис. грн

питома вага %

сума, тис. грн

питома вага %

сума, тис. грн

питома вага %

I.Виробничі основні фонди

1045,7

100,0

1163,1

100,0

+117,4

-

1.Будівлі

619,7

59,3

798,2

68,6

+178,5

9,3

2.Обладнання, робочі машини

260,2

24,9

181,3

15,6

-78,9

-9,3

3.Транспортні засоби в т.ч. вантажні автомобілі

105,0

10,0

120,5

10,4

15,5

0,4

4.Виробничий господарський інвентар

60,8

5,8

63,1

5,4

2,3

-0,4

Всього основних засобів

1045,7

100,0

1163,1

100,0

117,4

-

На підставі даних таблиці 2.1. можемо зробити висновок, що на протязі аналізованого періоду відбулось незначне збільшення основних фондів, яке склало 117,4 тис.грн. Переважна частка основних засобів ФГ «Танський» припадає на пасивну частину основних засобів 65,1 % і лише 34,9 % на активну частину основних засобів. Це свідчить про низький технічний рівень господарства. Питома вага будівель, споруд та передавальних пристроїв, транспортних засобів зросла протягом аналізованого періоду, та стосовно частки виробничих машин спостерігається тенденція до їх скорочення у загальній вартості основних засобів. За даних обставин така тенденція говорить про скорочення виробничих потужностей господарства, не дивлячись на незначне поповнення складу активної частини основних засобів.

Для забезпечення відтворення основних виробничих засобів важливе значення має вивчення їхнього стану та використання. Стан і використання основних виробничих засобів є важливим фактором підвищення ефективної діяльності підприємства.

Для аналізу на нашому підприємстві будемо застосовувати доцільні коефіцієнти, які розраховуються за формулами:

  • Коефіцієнт росту (Кр): прказує рівень приросту основних фондів або окремих його груп, нормативне значення 0,2.

, (2.1)

де ОФпр - вартість приросту основних фондів;

ОФп вартість основних фондів на початок періоду.

в 2010 році

в 2011 році

Як бачимо, що коефіцієнт росту в порівнянні з минулим роком збільшився на 0,2 %. Це означає що фермерське господарство збільшило свої основні фонди, що є дуже добрим для діяльності фермерського господарства.

Коефіцієнт оновлення : показує частку введених основних фондів за визначений період у загальній вартості основних фондів на кінець

звітного періоду, нормативне значення 0,2.

, (2.2)

де ОФ0 - вартість введених основних фондів за звітний рік;

ОФК - загальна вартість основних виробничих фондів на кінець року.

в 2010 році

в 2011 році

Коефіцієнт оновлення в порівнянні з минулим роком збільшився на 0,08%, але цей показник не є добрим, так як нормативне значення цього коефіцієнта дорівнює 0,2, а отже зменшилась частка введених основних фондів. Коефіцієнт вибуття основних фондів характеризує рівень інтенсивності вибуття основних фондів зі сфери виробництва, нормативне значення дорівнює 0,1.

, (2.3)

де ОФВ - вартість основних фондів, які вибули;

ОФП - вартість основних виробничих фондів на початок періоду.

в 2010 році

в 2011 році

Коефіцієнт вибуття зменшився в порівнянні з минулим роком на 0,12 , це ознає те що в порівнянні з минулим роком основні фонди вибули з виробництва, що значно вплине на кількість виготовленої продукції, а також отримання прибутку.

Коефіцієнт зносу (Кзн): показник характеризує частину зношених основних засобів у загальній їх вартості,нормативне значення 0,1.

, (2.4)

де З — сума зносу основних фондів;

ОФП — первісна вартість основних фондів на початок періоду.

в 2010 році

в 2011 році

З наведених розрахунків ми можемо побачити що коефіцієнт зносу основних фондів в порівнянні з минулим роком збільшився на 0,07 , а нормативне значення цього коефіцієнта дорівнює 0,1, тобто знос основних засобів у загальній вартості значно менший нормативного значення, що не позитивним у діяльності підприємства.

До узагальнюючих показників використання основних фондів відносяться: фондовіддача та фондомісткість.

Фондовіддача це коефіцієнт який характеризує рівень використання основних фондів підприємства, тобто виробництво продукції на 1 гривню основних фондів.

  • Показник фондовіддачі розраховується за формулою:

, де Вп - річний випуск продукції; СОФ - середньорічна вартість основних фондів;

в 2010 році

в 2011 році

Ми бачимо, що рівень використання основних фондів фермерського господарства на одиницю виготовленої продукції збільшився на 0,29, а це є дуже добрим так виробництво продукції збільшується і позитивно впливає на діяльність підприємства.

Фондомісткість це показник зворотний показнику фондовіддачі він характеризує частку капітальних вкладень у витратах на організацію виробництва.

- Фондомісткість визначається за формулою:

в 2010 році

в 2011 році

Так як у нас рівень використання основних фондів фермерського господарства на одиницю виготовленої продукції збільшився на 0,29 , а фондоємкість є оберненим показником до фондовіддачі,то ми бачимо з розрахунку, що частка капітальних вкладень у витратах на виробництво виготовленої продукції зменшилася на 0,11 це є негативним показником для підприємства.

Проведені розрахунки узагальнимо в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Стан, рух і використання основних фондів

Показники

Минулий рік

Звітний рік

Звітний рік в % до базисного

1. Наявність основних фондів на кінець року, тис.грн.

1045,7

1163,1

111,2

2. Наявність основних фондів на початок року, тис.грн.

1167,2

1045,7

89,6

3. Сума зносу на кінець року, тис.грн.

662,4

669,6

101,1

4. Сума основних фондів, знову введених в дію за рік тис.грн.

39,4

142,2

360,9

5. Коефіцієнт росту (стр.1:стр.2)

0,90

1,11

123,3

6.Коефіцієнт оновлення (стр.4:стр.1)

0,04

0,12

300

7.Коефіцієнт вибуття (стр.13:стр.2)

0,14

0,02

14,3

8.Коефіцієнт зносу на кінець року (стр.3:стр.2)

0,57

0,64

112,3

9. Фондовіддача - вартість валової продукції на 1 грн.

1,48

1,77

119,6

10. Основні фонди виробничого призначення

1045,7

1163,1

111,2

11.Фондомісткість - вартість фондів на 1 грн. валової продукції, в грн.

0,67

0,56

83,6

12.Одержано на 100 грн. основних фондів виробничого призначення, грн

-Валового доходу

156,8

168,3

107,3

-Прибутку

19,11

-1,67

13. Сума основних фондів, які вибули, тис.грн.

163,5

24,8

15,2

На підставі даних таблиці 2.2 можемо зробити висновок, що на протязі аналізованого періоду в господарстві основні фонди виробничого призначення збільшились на 117,4 тис.грн. або на 11,2%. Сума основних фондів, які вибули на протязі аналізованого періоду зменшилась на 138,7 тис.грн. або на 84,8 %. Сума зносу на протязі аналізованого періоду збільшилась на 7,2 тис. грн. або на 1,1 %. Сума основних фондів знову введених в дію на протязі аналізованого періоду збільшилась на 102,8 тис. грн. або на 260,9 %. Коефіцієнт росту на протязі аналізованого періоду збільшився на 1,2 або 23,3 %. Такий показник, як коефіцієнт оновлення основних засобів збільшився на 0,08 або на 200 %, тобто відбулось незначне оновлення основних засобів. Аналізуючи такий показник, як коефіцієнт вибуття основних засобів ми бачимо, що він зменшився на 0,12 або на 85,7 %. Це свідчить про те, що в господарстві на протязі аналізованого періоду практично не відбувалось вибуття основних засобів. Коефіцієнт зносу основних засобів на протязі аналізованого періоду збільшився на 0,07 або на 12,3 %, і основні засоби в господарстві мають великий % зношеності. Такий показник, як фондовіддача на протязі аналізованого періоду збільшився на 0,29 грн. або на 19,6 %, що свідчить про незначне покращення в використанні основних засобів на 1грн. виробленої продукції. Низький рівень фондовіддачі свідчить про недостатній рівень реалізації продукції господарства. Фондомісткість зменшилась на протязі аналізованого періоду на 0,83 грн. або на 16,4 %. Валовий доход на 100 грн. основних фондів виробничого призначення на протязі аналізованого періоду збільшився на 11,5 грн. або на 7,3 %. Але на кінець аналізованого періоду Товариство отримало збиток на 100 грн. основних фондів виробничого призначення в розмірі 1,67 грн. Таким чином, з наведених вище розрахунків можна зробити висновок, що ФГ ” Танський” має основні фонди, більша частина яких є пасивною. Наявні основні фонди мають зношений характер, оновлення їх практично не відбувається, наслідком чого є дуже низька придатність та великий ступінь спрацьованості, що призводить до збитку від діяльності господарства.