Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика танська.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
441.34 Кб
Скачать

2.5.Аналіз ліквідності підприємства

Здатність підприємства платити по своїх короткострокових зобов'язаннях називається ліквідністю. Інакше кажучи, підприємство вважається ліквідним, якщо воно в стані виконати свої короткострокові зобов'язання, реалізуючи поточні активи [12, c.67].

Основне завдання аналізу ліквідності балансу – перевірити синхронність надходження і витрачання фінансових ресурсів, тобто здатність підприємства розрахуватися за зобов’язаннями власним майном у визначені періоди часу. Ліквідність балансу визначається ступенем покриття зобов’язань підприємства його активами, термін перетворення яких у кошти відповідає терміну погашення зобов’язань. Що швидше той чи інший вид активу може набрати грошової форми, то вища його ліквідність. Абсолютну ліквідність мають грошові кошти.

Аналіз ліквідності балансу полягає у порівнянні статей активу, що згруповані за ознакою ліквідності та розміщені в порядку спадання ліквідності, зі статтями пасиву, що згруповані за ознакою термінів погашення і розміщені в порядку збільшення строковості зобов’язань.

Для аналізу ліквідності балансу статті балансу розподіляють і порівнюють за групами.

1. Найліквідніші активи (кошти і поточні фінансові інвестиції) мають дорівнювати кредиторській заборгованості (тобто найтерміновішим зобов’язанням) або перевищувати її; терміни – приблизно до 3 місяців.

2. Швидкореалізовувані активи (дебіторська заборгованість та інші оборотні активи) мають дорівнювати або перевищувати короткострокові пасиви; терміни – 3-6 місяців.

3. Повільнореалізовувані активи (запаси) мають дорівнювати або перевищувати довгострокові зобов’язання (кредити та інші зобов’язання).

4. Важкореалізовувані активи (нематеріальні активи, незавершене будівництво, основні засоби, довгострокові фінансові інвестиції та інші необоротні активи) мають дорівнювати джерелам власних коштів або перевищувати їх (вони взагалі вважаються безстроковими, бо не мають терміну погашення).

У разі виконання зазначених умов баланс вважається абсолютно ліквідним. Якщо одна або кілька умов порушуються, ліквідність відрізняється від абсолютної. При цьому брак коштів за однією групою активів компенсується їх надлишком в іншій групі лише за вартістю, оскільки в реальній платіжній ситуації менш ліквідні активи не можуть замінити більш ліквідні[24,c.67].

Для комплексної оцінки ліквідності балансу необхідно використати загальний показник ліквідності, який показує відношення усіх ліквідних засобів до суми усіх платіжних зобов’язань за умови, що різні групи ліквідні засобів і платіжних зобов’язань входять у вказану суму з ваговими коефіцієнтами, які враховують їх значимість з точки зору термінів надходження коштів і погашення зобов’язань.

Для аналізу на нашому підприємстві будемо застосовувати доцільні коефіцієнти, які розраховуються за формулами:

1) Коефіцієнт поточної ліквідності показує скільки грошових одиниць обігових коштів припадає на кожну грошову одиницю короткострокових, тобто невідкладних зобов’язань:

(2.5)

- 2010 рік

- 2011 рік

Коефіцієнт поточної ліквідності (коефіцієнт покриття), показує, що на кожну грошову одиницю короткострокових зобов’язань припадає 0,34-0,34 грошових одиниць оборотних активів. Це значить, що підприємство має ліквідний баланс.

  1. Коефіцієнт швидкої ліквідності (суворої ліквідності)- це проміжний коефіцієнт покриття, він показує, яка частина поточних активів за мінусом запасів і дебіторської заборгованості, платежі за якою очікуються більш ніж через 12 місяців після звітної дати, покривається поточними зобов’язаннями. Його значення має дорівнювати, або бути більше 1.

(2.6) - 2010 рік

- 2011 рік

(1,82-0,81=1,01). Це є позитивним, так як згідно нормативного значення, яке дорівнює одиниці або більше,а у нас цей показник більше одиниці,тобто можна сказати про те що господарство взмозі ліквідувати свої термінові борги.

3) Коефіцієнт абсолютної ліквідності – показує, яку частину короткострокової заборгованості підприємство може погасити найближчим часом.

(2.7)

- 2010 рік

- 2011 рік

Значення коефіцієнта абсолютної ліквідності дорівнює 0,16-0,53=0,37. Коефіцієнт характеризує здатність підприємства негайно ліквідувати короткострокову заборгованість.

Як бачимо значення коефіцієнту нормальне. Отже, у підприємства вистачає грошових коштів на покриття невідкладних зобов’язань. Проте вірогідність того, що всі кредитори в один момент звернуться до підприємства з вимогою розрахуватися з ними дуже невелика.

4) Коефіцієнт обіговості запасів показує, скільки оборотів за рік зробили запаси, тобто скільки разів вони перенесли свою вартість на готові вироби.

Для розрахунку коефіцієнта обіговості запасів необхідно собівартість реалізованої продукції розділити на середньорічну вартість запасів підприємства, , необхідні дані для аналізу ліквідності підприємства візьмемо з звіту про фінансові результаті (Ф2) за 2010 - 2011 рр., (додаток 7,8).

(2.8.)

в 2010 році

в 2011 році

З розрахунку ми бачимо, що коефіцієнт оборотності в порівнянні з минулим роком зменшився на 5,5 що не є позитивним в діяльності підприємства.

  1. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості по цьому коефіцієнті судять, скільки разів у середньому протягом звітного періоду дебіторська заборгованість перетворюється в кошти. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості розраховується шляхом розподілу виручки від реалізації продукції на середньорічну вартість чистої дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги:

(2.9) в 2010 році

в 2011 році

Так як коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості в порівняні з минулим роком зменшився на 1,06 тобто і надходження коштів на підприємство від боржників значно менші, що є негативним для діяльності підприємства.

6)Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості Даний коефіцієнт доповнює попередній. Коефіцієнт показує, скільки оборотів необхідно компанії для оплати наявної заборгованості. Для його розрахунку необхідно розділити собівартість реалізованої продукції на середньорічну вартість кредиторської заборгованості:

(2.10)

в 2010 році

в 2011 році

Ми бачимо, що швидкість обертання кредиторської заборгованості підприємства за період що аналізується зменшився на 15,3 в порівнянні з минулим роком, що є позитивним для підприємства так як знижується кількість комерційного кредиту.

Таблиця 2.7

Аналіз фінансової стійкості

Показники

Минулий рік

Звітний рік

Звітний рік в % до базисного

1.Коефіціент поточної ліквідності

0,34

0,34

-

2.Коефіціент швидкої ліквідності

0,81

1,82

1,01

3.Коефіціент абсолютної ліквідності

0,53

0,16

0,37

4. Коефіцієнт оборотності запасів

27,9

22,4

-5,5

5.Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

3,09

2,03

-1,06

6.Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості

78,5

63,2

-15,3

Фінансовий стан є найважливішою характеристикою фінансової діяльності підприємства. Він визначає конкурентноздатність підприємства і його потенціал у діловому співробітництві, є гарантом ефективної реалізації економічних інтересів всіх учасників фінансових відносин: як самого підприємства, так і його партнерів.

Стійке фінансове положення підприємства не є подарунком долі чи щасливим випадком його історії, а результатом умілого, прорахованого керування всією сукупністю виробничо-господарських факторів, що визначають результати діяльності підприємства.

Підводячи підсумок даної роботи – аналізу ліквідності та платоспроможності Фермерського господарства «Танський», проведеного за даними бухгалтерського балансу за 2010-2011 роки, можна охарактеризувати роботу даного підприємства нормальною.