Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика танська.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
441.34 Кб
Скачать

2.2. Аналіз трудових ресурсів

Аналіз чисельності і структури працюючих починають з оцінюванню їх відповідності трудомісткості виробничої програми та встановлення відхилень фактичної чисельності проти розрахункової чи проти минулого періоду. При цьому окремо виділяють склад і структуру персоналу основної діяльності [28, c.123].

Важливими характеристиками зміни чисельності і структури робітничих кадрів є:

а) відносне скорочення приросту чисельності працюючих стосовно зростання обсягу виробництва та фінансових результатів господарської діяльності;

б) підвищення частки робітників у складі персоналу основної діяльності як передумова зростання продуктивності його праці.

Разом з цим, велике значення приділяють аналізу забезпеченості підприємства кваліфікованими кадрами та надлишку чи нестачі робітників у провідних виробничих підрозділах за професіями і спеціальностями. Періодичний аналіз професійного складу робітників має важливе значення для поліпшення технічного процесу і дає змогу виявити нестачу чи надлишок робочої сили за тією чи іншою професією, спеціальністю та проводити оперативні заходи щодо поліпшення професійного складу кадрів робітників [14, c.78].

Наявність трудових ресурсів і рівень їх використання мають великий вплив на результати виробництва, і ефективності підприємницької діяльності.

Забезпеченість підприємства робочою силою можна розглянути з таблиці 2.3. Необхідні дані візьмемо з довідки про забезпеченість господарства робочою силою (додаток 5)

Таблиця 2.3.

Забезпеченість господарства робочою силою

Категорії робітників

Середньоспискова чисельність робітників

Відхилення фактичної кількості робітників

Базисний рік

Звітний рік

План

Факт

% до плану

Від плану

Від базисного періоду

Продовження таблиці 2.3.

1.Робітники зайняті у виробництві А)робітники постійні

1

1

1

100

0

0

В)службовці

3

4

4

100

0

1

Із них:

Керівники

1

1

1

100

0

0

Спеціалісти

2

3

3

100

0

0

Всього робітників

4

5

5

100

0

1

Аналізуючи дані таблиці 2.3 ми бачимо, що на протязі аналізованого періоду кількість працівників в господарстві збільшилась на 1 особу в категорії спеціалістів. Ми побачили, що на протязі аналізованого періоду бухгалтер ФГ «Танський» плинності кадрів не відбувалось, що є позитивним фактом для діяльності господарства.

Зробимо аналіз трудових ресурсів. Необхідні дані для аналізу візьмемо з довідки про використання трудових ресурсів (додаток 6).

Таблиця 2.4.

Використання трудових ресурсів

Показники

Минулий рік

Звітний рік

Звіт у % до

план

факт

плану

Минулого

1. Середньорічна кількість робітників,чол.

4

5

5

100

125

2. Відпрацьовано- усього, люд./год.

7792

10055

9895

98

127

3. Відпрацьовано 1 середньорічним робітником люд./год

1948

2011

1979

98

102

Аналізуючи дані таблиці 2.4 ми бачимо, що на протязі аналізованого періоду середньорічна кількість робітників збільшилась на 1 особу або на 25 %. Відхилення запланованої кількості робітників від фактичної кількості не має. Такий показник, як відпрацьовано – усього люд./год. на протязі аналізованого періоду збільшився на 2103 люд./год. або на 27 %. Відхилення плану від факту по показнику відпрацьовано люд./год. на протязі аналізованого періоду склало 2 %. І виконання плану по показнику відпрацьовано – усього люд. /год. склало 98 %. Розглядаючи такий показник, як відпрацьовано 1 середньорічним робітником збільшився на 31 люд./год. або на 2 %. Відхилення плану від факту по показнику становить 2 %. І виконання плану по показнику відпрацьовано 1 середньорічним робітником люд./год. склало 98 %.Таким чином ми робимо висновок, що відхилення по таким показникам, як відпрацьовано – усього, люд./год. і відпрацьовано 1 середньорічним робітником люд./год. незначне і суттєво вплинути на ефективність підприємницької діяльності ФГ „Танський».