Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_1-9.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
690.18 Кб
Скачать

Регламентні операції з бухгалтерського обліку Коригування фактичної вартості номенклатури

Така регламентна операція потрібна для організацій, що використовують відповідно до П(С)БО 9 "Запаси" для оцінки вибуття запасів метод "По середнїй" з розрахунком середньозваженої вартості за місяць.  Для них протягом звітного періоду вартість вибуття розраховується середньозважена на момент операції, а після проведення цієї регламентної операції будуть зроблені коригувальні проводки й сума вибуття буде наведена до середньозваженої за місяць.

Списання витрат майбутніх періодів

При наявності залишків на рахунку обліку витрат майбутніх періодів у бухгалтерському обліку відбувається розрахунок сум списання таких витрат, за правилами, зазначеним в одноіменному довіднику.

Розрахунок і коректування собівартості продукції (послуг)

Ця операція закриває рахунок 91 "Загальновиробничі витрати" і рахунок 23 "Виробництво". Після її проведення залишок по рахунку 23 буде дорівнювати залишку, зазначеному в документі "Інвентаризація НЗВ" за відповідний період. Порядок закриття рахунків і підрозділів обов'язково повинен бути зазначений у регістрі "Порядок підрозділів для закриття рахунків" за допомогою документа "Встановлення порядку підрозділів для закриття рахунків". Розрахунок відбувається в кілька етапів:

 Розрахунок прямих витрат виробництва;

 Розрахунок непрямих витрат виробництва;

 Перерахування прямих витрат виробництва з обліком непрямих;

 Коригування вартості продукції з обліком розрахованої реальної собівартості

По кожному виробничому рахунку, і кожному підрозділу і і номенклатурній групі будуть зроблені коригувальні проводки

Переоцінка вартості запасів

Ця операція провадить оцінку вартості запасів у бухгалтерському обліку на підставі інформації про чисту вартість реалізації цих запасів. Настроювання даних для цієї операції провадиться в спеціальному регістрі відомостей "Параметри оцінки запасів на дату балансу". Чиста вартість реалізації визначається по зазначеному в параметрах типу цін. Уцінка або дооцінка (в межах зроблених раніше уцінок) провадиться в кореспонденції з рахунком витрат, зазначеному в параметрах. Переоцінка вартості запасів провадиться для всіх залишків запасів на всіх складах організації

Розрахунок торговельної націнки по проданих товарах

Для організацій, для яких облік у роздріб ведеться за продажними цінами, наприкінці періоду виконується розрахунок середньої роздрібної націнки і коригування списання по проданих товарах. Протягом періоду при реєстрації продажів по роздрібних торговельних точках таких організацій відображалася тільки продажна вартість реалізованих товарів. При виконанні даної операції буде визначена й списана середня націнка по вибулих запасах, що дає можливість оцінити собівартість запасів на роздрібному складі на кінець періоду. Алгоритм визначення  середньої націнки реалізований відповідно до положень П(С)БО 9 «Запаси». Аналогічна операція передбачена і для податкового обліку, але на відміну від бухгалтерського обліку, розрахунок націнки провадиться за даними спеціалізованого регістра податкового обліку

Регламентні операції з податкового обліку Формування залишку незавершеного виробництва

При встановленому прапорці сумковий залишок незавершеного виробництва за даними податкового обліку приводиться у відповідність із залишком незавершеного виробництва в бухгалтерському обліку й відображається проводками в податковому обліку приросту/убутку запасів. Такий підхід опирається на методику, відповідно до якої окремий розрахунок собівартості продукції в податковому обліку не ведеться, а податкова собівартість прирівнюється до бухгалтерської, розрахованої відповідно до П(С)БО 16 "Витрати".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]