Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП _Буткевич.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

1.3. Пневмосхема гальма локомотива

Гальма рухомого складу залізниць являють собою набір пристроїв, що утворюють штучний опір руху поїзда при регулюванні його швидкості або зупинці.

Для даного типу локомотива приймаємо пневматичні гальма автоматичні і прямодіючого типу. Дані гальма складаються з пневматичної частини, пристрої якої працюють від зміни тиску стиснутого повітря, та механічно-гальмівної важелевої передачі.

Рисунок 1. – Гальмівна система електровоза ДС-3

На рисунку показано: 1 Приведена Гальмівна система електровоза ДС-3

схема має такі основні елементи: КМ1 і КМ2 - компресори основні, продуктивністю 2,33 м3/хв кожен; КМЗ - компресор допоміжний, продуктивністю 0,05 м /хв; PC і,. ,РС4 ~ головні резервуари (ГР) загального об'єму без відводів 980 л, які виготовлено з нержавіючої сталі; SP І - головний датчик регулятора тиска в ГР; SP2 - теж саме, резервний; КП1 ...КП4 - запобіжні клапани; К01...К04 - зворотні клапани; МОЇ і М02 - масловідцілювачі; SQ1 {SQ2) - блокувальний пристрій №361; SQ3 (SQ4) - кран машиніста №395; FSH] (FSH2) - електропневматичний клапан автостопа №150И-1; КДГ1 (КДГ2) - кран допоміжного гальма №254; К КІ (КК2) - комбінований кран №114; YA9 - електроблокувальний клапан; YА10 - електрогіовітророзподільник №305; SP9 - реле тиску SIBAS; SP10 - пневмоелектричний датчик №418; РД1 і РД2 - реле тиску №404; Ц1...Ц8 - гальмові циліндри (ГІД) з внутрішнім діаметром 254 мм (10") [14],

Джерелом стисненого повітря на електровозі є компресори КМ1 і КМ2, які нагнітають повітря в головні резервуари РС1...РС4. Відділення вологи зі стисненого повітря виконується механічним способом, що є новацією. Для цього всередині ГР РС1 і РСЗ, які мають внутрішній об'єм по 250 л кожен, встановлено жалюзійні сепаратори. Конструкцією жалюзійних сепараторів забезпечується відділення вологи від основного потоку повітря та локалізацію конденсата в замкненому об'ємі, звідкіля конденсат видаляється до атмосфери клапанами продувки YA27 і YA28. Жалюзійні сепаратори вологи забезпечують температуру стисненого повітря на виході з ГР PC2 та РС4 (які мають внутрішній об'єм по 240 л кожен) практично рівну температурі оточуючого повітря. Механічний спосіб сепарації вологи порівняно з осушкою повітря в адсорбційних пристроях не потребує експатаційних витрат та забезпечує стабільну якість осушки повітря від режиму роботикомпресора.

Компресори нагнітають стиснене повітря у головні резервуари до верхнього порогу тиску, що становить 0,9 МПа (9 кГ/см2), після чого автоматично відключаються датчиком - реле тиску SP1 (або SP2). При пониженні тиску в ГР до 0,75 МПа (7,5 кГ/см2) датчик- реле тиску SP1 (SP2) видає сигнал на включення двигунів компресорів. Для захисту головних резервуарів компресорів від підвищеного тиску встановлені запобіжні клапани КП1 і КП2. Подібний захист ГР при їх зарядженні від зовнішнього джерела виконує запобіжний клапан КПЗ.

Для полегшення пуску привідних двигунів компресорів слугують клапани YA5 і YA6, які сполучають магістраль живлення (МЖ) з атмосферою під час запуску компресорів. Між компресорами і ГР розташовані зворотні клапани КОІ і К02, які призначено для захисту клапанів компресорів від супротивного тиску. Після резервуара РС4 встановлено масловідділювач МОЇ, що очищає повітря, яке надходить до МЖ від часток масла та вологи, що залишились, а також від механічних домішок. Конденсат, який випадає в МОЇ, видаляється при включенні клапана продувки YA29. У разі несправності чи засорення клапанів продувки YA27...YA29 втрати повітря з МЖ можна виключити шляхом перекриття роз'єднувальних кранів КН39...КН43. Клапани YA5, YA6 і YA27...YA29 мають електрообігрівачі, що попереджають замерзання в цих клапанах вологи взимку.

Якщо відсутній запас стисненого повітря в ГР і резервуарі РС6, то для підйому струмоприймача ХА1 (ХА2) включають компресор КМЗ, двигун якого живиться від акумуляторної батареї. Магістраль компресора КМЗ захищена від підвищеного тиску запобіжним клапаном КП4. Для захисту клапанів цього компресора від супротивного тиску встановлено зворотний клапан К04. Повітря, що надходить з компресора КМЗ, очищується від масла, вологи та механічних домішок у масловідділювачі М02.

В обох кабінах електровоза розміщено блокувальні пристрої SQ1 і SQ2, які призначено для правильного включення гальмової системи при зміні машиністом постів керування та унеможливлення рушання локомотива з неробочої кабіни. Через включений пристрій SQ1 (SQ2) та кран машиніста SQ3 (SQ4) заряджається гальмова магістраль (ГМ) електровоза й поїзда.

В якості пристроїв автоматичного спрацювання пневматичного гальма застосовано два повітророзподільника (ПР): вантажного типу №483М (з двохкамерним резервуаром КА1, головною частиною РК4 і магістральною частиною РК1) та пасажирського типу №292М РКЗ (з робочою камерою PK2). ПР №292М працює разом з елзктроповітророзподільшіком (ЕПР) №305, який застосовується під час електропневматичного гальмування. Ці ПР з'єднано через клапан К2 з краном допоміжного гальма КДГ1 (КДГ2) і через систему клапанів К6, К5 та К4 з керуючими входами реле тиску РД1 і РД2, а також із запасними резервуарами РС9, РС12 та гальмовою магістраллю. Наповнення гальмових циліндрів кожного візка незалежне: першого візка - від РД1, другого - від РД2. Для забезпечення запасу стисненого повітря на гальмування електровоза використовуються резервуари РС5 і РС13, які відсічені від МЖ звортнім клапаном KO3, що унеможливлює спустошення цих резервуарів при спустошенні МЖ. Дня унеможливлення руху з незарядженою ГМ реле тиску SP9 подає сигнал в SIBAS, який забороняє включення тяги при тиску в ГМ нижче ніж 0,4 МПа.

Гальмові пристрої електровоза працюють таким чином.

Пневматичне автоматичне гальмо (вантажного або пасажирського типу залежно від виду поїзда) спрацьовує при зниженні тиску в гальмовій магістралі та встановлює тиск в гальмових циліндрах у відповідності до ступеню зниження тиску в ГМ. Керування пневматичним автоматичним гальмом здійсюється поїздним краном машиніста SQ3 (SQ4). При слідуванні з вантажним поїздом необхідно включити повітророзподільник №483М вантажного типу з датчиком розриву гальмової магістралі №418, а також відключити ЕПР №305 і ПР №292М пасажирського типу. При слідуванні з пасажирським поїздом необхідно включити прилади №305 і №292М, а ПР №483М вантажного типу з датчиком розриву гальмової магістралі №418 відключити.