Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП _Буткевич.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.54 Mб
Скачать

4. Ремонт компресора

При капітальних і поточних ремонтах компресори з локомотивів знімають. Після розбирання й очищення деталі компресора обмірять й оглядають. Знімати кришки циліндрів, поршні й інші важкі деталі потрібно за допомогою піднімальних пристосувань Внутрішні поверхні картера й циліндрів очищати тільки гасом. У процесі зборки компресора забороняється робити перевірку збігу отворів і деталей пальцем і триматися рукою за фланці. Негідні деталі заміняють, а, що вийшли за межі допусків ремонтують.

При всіх видахж ремонту компресора з виїмкою колінчатого вала підлягають магнітному контролю колінчатий вал, шатуни й шатунні болти.

Циліндри. Робочі поверхні втулок або циліндрів при наявності задирів або овальності більше 0,3 мм розточують по градаційним розмірах, при цьому конусність допускається не більше 0,1 мм, а допуск від номіналу по

діаметрі зберігаються альбомні.

Колінчатий вал. Овальності й ризики на шейку вала більше 0,1 мм усувають шліфуванням або розточенням з наступним шліфуванням. На колінчатому валу із зубчастим колесом перевіряють кріплення болтів і щільність посадки шпонки. Зношування зубів не повинен перевищувати 1 мм. Кулькові підшипники надягають на шейки в гарячому стані. Редукційний клапан після притирання випробовують стисненим повітрям при тиску 0,14-0,15 Мпа, при цьому він повинен віджиматися від сідла.

Шатуни. Зазор більше 0,1 мм між втулкою шатуна й пальцем усувають приганяють по шийці колінчатого вала із приляганням 80-85% поверхні підшипника. Між шатуном і кришкою повинен бути зазор для можливості регулювання зношування шляхом постановки прокладок товщиною 0,1-0,2 мм.

Поршні й поршневі кільця. При зазорі між отвором у поршні й поршневому пальці більше 0,12 мм заміняють деталі. Вироблення, овальність або конусність в отворах поршня більше 0,1 мм усувають хромуванням або розгортанням отвору -з обов'язковим забезпеченням співвісності й перпендикулярності його осі поршня.

Кільця приганяють по ширині струмка в поршні й по зазорі в замку; прилягання їх до циліндра повинне бути не менш 85% робочої поверхні. Кільця виготовляють зі спеціального чавуну із присадками фосфору, хрому й

нікелю. Твердість їх повинна бути HRC 94-101.

Клапани. Пружини клапанів по висоті повинні бути не менш 10 мм. Вироблення в пасках сідел пластинчастих клапанів усувають проточкою, а сідел клапанів стаканчикового типу - зенкером. Остаточно клапани притирають по місцю з перевіркою гасом - пропуску гасу не повинне бути.

Масляний насос

  1. Перевірити калібром зношення зубів шестерень. Якщо зношення перевищує 0,3 мм, шестерні замінити новими. При розробці опорних місць у кришці і проміжної частин для осей шестерень дозволяється перевірити ці місця на верстаті, а потім запресувати в них бронзові втулки.

  2. При наявності овальності на осях шестерень більше 0,15 мм осі слід проточити і відшліфувати, при цьому зазор між тілом кришки і проміжною частиною повинен бути не більше 0,1 мм, а зазор між тілом шестірні і кришкою в межах від 0,02 до 0,08 мм у малих шестерень і від 0,04 до 0,12 мм у великих. Великі шестерні повинні бути щільно насаджені на свої осі і утримуватися від провертання на шпонках.

  3. При збиранні шестерень у задній кришці необхідно витримати відстань між осями малих шестерень 37,5 мм і великих - 98,75 мм.

  4. Пружину запобіжного клапана масляного насоса після ремонту відрегулювати на тиск не більше 0,3 МПа (3,0 кгс/ см2).

5. Всмоктувальні і нагнітальні клапани

При виявленні в клапанів дефектних пластин (тріщини, злами, пропуск, короблення), останні замінити новими.При збиранні клапанів необхідно витримати розмір від верхньої площини обмежувальної шайби до нижньої площини сідла клапана. Цей розмір повинен бути у всмоктувальних і нагнітальних клапанів циліндрів низького тиску - 25 мм, у циліндрів високого тиску - 24 мм.