Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8. Розробка товарів. Життєвий цикл товару...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.19 Mб
Скачать

Основні етапи розробки товара-новинки

  1. Генерація ідей

  2. Відбір ідей

  3. Розробка замислу нового товару та його перевірка

  4. Розробка стратегії маркетингу

  5. Аналіз можливостей виробництва та збуту (економічний аналіз)

  6. Розробка товару

  7. Пробний маркетинг

  8. Комерційна реалізація

1. Генерація ідей

Розробка нового товару починається з пошуку ідей. Ці пошуки повинні проводитись систематично, інакше фірма може знайти десятки ідей, але більшість з них не підійде з точки зору специфіки її діяльності.

Вище керівництво фірми повинно визначити, на які товари та ринки слід звернути основну увагу. Воно повинно визначити, чого саме хоче досягти фірма за допомогою новинок: великого прибутку, домінуючого положення на ринку тощо.

Генерація ідей – це своєрідний пошук можливостей створення товару ринкової новизни. Ідеї створення нових товарів виникають у дослідницьких лабораторіях та конструкторських бюро в результаті проведення опитувань або аналізу скарг споживачів, спостерігання за спорідненими товарами на виставках і ярмарках.

Джерелами нових ідей є:

  • споживачі; (за їх потребами можна слідкувати за допомогою опитувань клієнтів, за допомогою поступивших листів та жалоб тощо)

  • товари конкурентів; (необхідно слідкувати за товарами конкурентів, знаходячи серед них найбільш привабливіші для покупців)

  • думка торговельних працівників; (які постійно знаходяться в контакті з покупцями)

  • науково-дослідні й дослідно-конструкторські роботи.(пошук нових матеріалів та властивостей, які призведуть до створення оригінальних чи вдосконалених варіантів існуючих товарів)

2. Відбір ідей

Метою діяльності по генерації ідей є розробка якомога більшої їхньої кількості. Мета наступних етапів – скоротити цю кількість. Отже, першим етапом етапом на цьому шляху є відбір ідей.

Мета відбору – якомога раніше виявити та відсіяти непридатні ідеї.

Навіть в тому випадку, коли ідея є хорошою, виникає питання: чи підходить вона для конкретної фірми – чи добре вона узгоджується з її цілями, ресурсами тощо.

3. Розробка замислу нового товару та його перевірка

Тепер, відібрані ідеї потрібно перетворити в замисли товарів. Важливо провести чітку відмінність між ідеєю, замислом та образом товару.

Ідея товару – це загальне уявлення про можливий товар, який фірма могла би, на її думку, запропонувати на ринку.

Замисел товару – опрацьований варіант ідеї, виражений значущими для споживача поняттями.

Образ товару – конкретне уявлення, яке склалось у споживачів про реально існуючий чи потенційний товар.

Розробка концепції (замислу) нового товару полягає в тому, щоб опрацювати ідею до стадії ряду альтернативних замислів, оцінити їхню привабливість та вибрати кращий з них. Споживачі купують не ідею товару, а замисел.

Перевірка замислу товару передбачає випробування товару на відповідній групі цільових споживачів, яким представлені варіанти всіх замислів.