Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т7.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
93.7 Кб
Скачать

Тема 7. Прогнозування ризиків при складанні і виконанні планів підприємства

7.1. Сутність і класифікація ризиків.

7.2. Методи виявлення і оцінки ризиків при планування діяльності підприємства.

7.3. Фінансування витрат на нейтралізацію ризиків.

7.4. Економічна ефективність методів управління ризиками.

___________________________________

Ключові слова теми: підприємницький ризик, фінансово-комерційний ризик, професійний ризик, інве­стиційний ризик, прямі та опосередковані ризики, страхування ризиків, хеджування, методи виявлення ризиків, оцінка ризиків, якісний і кількісний аналіз ризиків, фінансування ризиків, індивідуальний ризик, колективний ризик, страховий фонд.

7.1. Сутність і класифікація ризиків.

Планування господарсько-фінансової діяльності підприємств і практична реалізація тактичних і стратегічних планів пов'язані з ризиком їх невиконання. Ризики виникають при складанні і виконанні планів виробництва, постачання, збу­ту, при оцінці кон'юнктури ринку, при порушенні термінів по­ставки сировини і реалізації продукції тощо.

Ризик завжди супроводжує будь-яку діяльність, його немож­ливо уникнути і тому кожне підприємство має розробляти си­стему управління ризиками і планувати заходи щодо послаблення їхнього негативного впливу на діяльність підприємства

Сутність ризику полягає у тому, що кожному підприємству постійно загрожує втрата прибутку і платоспроможності при здійсненні господарсько-фінансової діяльності під впливом непе­редбачених змін внутрішнього і зовнішнього середовищ. Класифікація основних видів ризиків наведена на рисунку 7.1.

За джерелами виникнення

  • У зовнішньому середовищі

  • У внутрішньому середовищі

За характером діяльності підприємства

  • Підприємницькі

  • Фінансово-комерційні

  • Професійні та інве­стиційні

За ступенем впливу на діяльність підприємства

  • Прямі

  • Опосередковані

За обсягом впливу

  • Впливає на всі сторони діяльності

  • Впливає на окремі види діяльності

За систематичністю впливу

  • Носить постійний вплив

  • Носить тимчасовий вплив

За економічними наслідками

  • Можливі прямі економічні втрати

  • Можливі непрямі економічні втрати

  • Можливі як економічні втрати так і додаткові вигоди

За можливістю прогнозування

  • Прогнозовані

  • Не прогнозовані

За можливістю усунення

  • Можна усунути

  • Неможливість усунення

За можливістю страхування

  • Наявна можливість страхування

  • Неможливість страхування

Рис.7.1. Класифікація ризиків підприємства.

За характером діяльності підприємства ризики класифіку­ють на підприємницькі, фінансово-комерційні, професійні та інве­стиційні.

Підприємницький ризик пов'язаний з розширенням масштабів виробництва, зменшенням прибутку, неповним використанням ви­робничих потужностей, банкрутством, втраченою вигодою, а також непередбаченими витратами і втратами.

До фінансових і комерційних ризиків відносять ризики неви­конання партнерами контрактних зобов'язань, несвоєчасне повер­нення кредиту, непередбачені штрафи, втрати при здійсненні валют­них операцій і операцій з цінними паперами та ін.

Професійні ризики пов'язані з низьким кваліфікаційним рівнем менеджерів підприємства, які складають недостатньо обґрунтовані виробничі і фінансові плани.

Інвестиційні ризики виникають при інвестуванні проектів, які можуть не принести інвесторам очікуваних прибутків. При плану­ванні інвестицій на реалізацію проекту, в умовах обмеженої інфор­мації від проектантів вимагають визначити ступіть його ризикова­ності. Одним з методів вирішення цього завдання є метод аналогій. Прогнозування прибутковості будь-якого проекту є складною спра­вою, враховуючи, що кожний проект має інноваційний характер. Тому часто при плануванні ризику розраховують середнє його зна­чення, ґрунтуючись на ризикованості виконання попередніх про­ектів, які здійснювалися підприємством.

Зміни за ступенем впливу на діяльність підприємства класифікують на прямі і опосередковані. До прямих відносять зміну цін на сировину і ма­теріали, співвідношення попиту і пропозиції на готову продукцію. До опосередкованих - зміни витрат на страхування, транспортні вит­рати, зміни цін на паливо на світових ринках тощо.

За обсягом впливу ризики можуть охоплювати всі види планової діяльності підприємства або торкатися лише окремих сторін планової діяльності. Наприклад, ризик розірвання господарських зв'язків з традиційними партнерами у країні та за кордоном негативно вплине на всі сторони планування і діяльність підприємства взагалі. Якщо ж, скажімо, підвищиться ціна на якісь види комплектуючих для окремих виробів, то це як правило відіб'ється лише на деяких змінах при плануванні собівартості продукції, що випускатиметься у наступний період.

Для належного управління ризиками на підприємстві може бути ство­рений відділ управління ризиками, головне завдання якого полягає у здійсненні планування і регулювання втрат від ризиків, а також плануванні коштів для їхньої компенсації. Однією з головних функцій відділу є прогнозування ризиків, їх оц­інка і планування відповідних страхових операцій. У планах виз­начаються обсяги страхових виплат, вибір страхових агентів і бро­керів, узгодження позицій при укладанні страхових угод, а також ведення справ, пов'язаних з ризиками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]