Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Інженерне обладнання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
894.98 Кб
Скачать

Лабораторна робота № іі-2

ВИЗНАЧЕННЯ РОЗРАХУНКОВИХ ВИТРАТ СТІЧНИХ ВОД ВІД ПОСТІЙНО ПРОЖИВАЮЧОГО НАСЕЛЕННЯ

Мета роботи: знаючи місце розташування населеного пункту, чисельність населення та ступінь благоустрою сельбищної зони, навчитись визначати розрахункові витрати стічних вод від постійно проживаючого населення.

Вихідні дані: генеральний план населеного пункту із зазначенням горизонталей через 1-2 м, чисельність населення, ступінь благоустрою житла.

Хід роботи. Від постійно проживаючого населення стічні води надходять у каналізаційну мережу в одній або декількох точках сконцентровано та в різних кількостях. Однак, при розрахунках виходять із припущення, що стічні води від постійно проживаючого населення надходять пропорційно площі стоку, тобто від кожного кварталу або його частини. Крім того, умовно вважають, що всі витрати стічних вод від кварталу попадають в верхню частину початку ділянки мережі. За таких умов витрати стічних вод на кожній із ділянок є величина постійна. Завдяки цьому, гідравлічний розрахунок мережі можна вести за формулами гідравліки для рівномірного, сталого руху. В такому випадку розрахункові витрати стічних вод, л/с, визначаються за формулою

( ІІ.8 )

де: n – питоме середньодобове водовідведення від одного жителя, визначається за табл. 3[6];

Р – щільність жителів населеного пункту, люд/га;

86400 – кількість секунд у добі;

F – площа стоку, га;

Кwtot – загальний коефіцієнт нерівномірності притоку стічних вод, визначається за табл. 2[6].

Для районів міста, що мають однакову щільність житлової забудови та норму питомого середньодобового водовідведення

( ІІ.9 )

Ця величина показує, яка кількість води надходить у водовідвідну мережу з 1га за одиницю часу, і називається питомою витратою або модулем стоку, л/(с· га)

( ІІ.10 )

Таким чином, формулу ( ІІ.8 ) можна представити у вигляді

( ІІ.11 )

Ця формула дійсна для міст або для великих районів. Для окремих житлових кварталів розрахункові витрати, визначені за формулою ( ІІ.11 ), можуть бути або завищеними, або заниженими. Це пов’язано з тим, що в загальне питоме середньодобове водовідведення входить і та частина води, яку жителі витрачають не дома, а в обслуговуючих їх комунальних і громадських підприємствах ( у лазнях, пральнях, поліклініках, лікарнях, клубах, театрах, навчальних закладах, їдальнях, ресторанах тощо), розташованих за межами даного кварталу.

Витрати стічних вод від комунальних і громадських будівель значно перевищують витрати від житлових будинків, тому для уточнення розрахунку витрати стічних вод від обслуговуючої населення мережі вважають сконцентрованими.

Питомі витрати (модуль стоку) слід визначити за питомим водовідведенням, л/(с· га):

( ІІ.12 )

тут: n0= n – nгрпитоме середньодобове водовідведення , л/(доба· люд.) [7];

nгр – питоме водовідведення, що припадає на комунальні та громадські підприємства, л/(доба· люд.), визначаються за формулою

( ІІ.13 )

де: ΣQw – сумарна кількість стічних вод від обслуговуючої населення мережі, м3;

Nж кількість жителів у районі, люд.

В кінцевому вигляді залишкове питоме водовідведення

( ІІ.14 )

Середні витрати qwmid слід визначати за залишковими витратами, л/с:

qwmid = qnum· F ( ІІ.15 )

Розрахункові витрати, л/с, визначаються за формулою

( ІІ.16 )

Для визначення залишкових питомих витрат необхідно встановити площі стоку, кількість жителів. Залишкові питомі й середні витрати з площі стоку визначаються за формулами ( ІІ.14 ) і ( ІІ.15 ).

Кількість жителів визначається за формулою

Nж= P · F ( ІІ.17 )

Всі розрахунки ведуть у табличній формі (див. табл. ІІ-1)

Таблиця ІІ-1