Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Інженерне обладнання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
894.98 Кб
Скачать

Практичне заняття № ііі-2

Гідравлічний розрахунок теплових мереж

Розрахункові витрати мережевої води для визначення діаметрів труб у водяних теплових мережах при якісному регулюванні відпуску теплоти слід визначати окремо для опалення, вентиляції та гарячого водопостачання за формулами, наведеними в п. 5.2 [10], з наступним сумуванням цих витрат за формулами, наведеними в п. 5.3 [10].

Розрахункові витрати води, кг/год., слід визначати за формулами:

а) на опалення

; (ІІІ. 9)

б) на вентиляцію

; (ІІІ. 10)

в) на гаряче водопостачання в відкритих системах теплопостачання:

середній

; (ІІІ. 11)

максимальний

; (ІІІ. 12)

г) на гаряче водопостачання в закритих системах теплопостачання:

середні, при паралельній схемі приєднання водопідігрівачів

; (ІІІ. 13)

максимальні, при паралельній схемі приєднання водопідігрівачів

; (ІІІ. 14)

середні, при двоступеневих схемах приєднання водопідігрівачів

; (ІІІ. 15)

максимальні, при двоступеневих схемах приєднання водопідігрівачів

. (ІІІ. 16)

У формулах (ІІІ. 9) – (ІІІ. 16):

Q0 max - максимальний тепловий потік на опалення при t0 , Bm;

Qυ max - максимальний тепловий потік на вентиляцію при t0 , Bm;

Qhm - середній тепловий потік на гаряче водопостачання в середню добу за

тиждень в опалювальний період Bm;

Qhmax - максимальний тепловий потік на гаряче водопостачання за добу найбільшого водоспоживання за період із середньодобовою температурою зовнішнього повітря 8 ºС і менше (опалювальний період), Bm;

τ1 - температура води в подаючому водопроводі теплової мережі при розрахунковій температурі зовнішнього повітря t0 , ºС;

τ2 - те саме, в зворотньому трубопроводі теплової мережі, ºС;

th - температура води, що надходить у систему гарячого водопостачання споживачів, ºС;

τ1' - температура води в подаючому трубопроводі теплової мережі в точці зламу

графіка температури води, ºС;

τ2' - те саме, в зворотньому трубопроводі теплової мережі після системи

опалення будівель, ºС;

τ3' - температура води після паралельного включення водопідігрівача гарячого

водопостачання в точці зламу графіка температур води; рекомендується

приймати τ13 = 30 ºС.

Примітка: з навчальною метою дозволяється приймати Q0 max = Q10 max , Qυ max = Q1υ max , Qhm = Q1hm , Qh max = Q1h max , із попереднього практичного заняття; аналогічно приймається значення tс.

Сумарні розрахункові витрати мережевої води, кг/год., у двотрубних теплових мережах у відкритих і закритих системах теплопостачання при якісному регулюванні відпуску теплоти слід визначати за формулою (17) [8]

Gd= G0 max + Gυ max + K3 · Gihm ,

де K3 - коефіцієнт, що враховує долю середніх витрат води на гаряче водопостачання при регулюванні за навантаженням опалення, слід приймати за табл. 2 [8] (див. додаток 7). При регулюванні за суміщеним навантаженням опалення та гарячого водопостачання коефіцієнт Кз приймається рівним 0.

Практичне заняття № ІІІ-3

Режим, норми споживання та розрахункові витрати гарячої води й тепла

Робота системи гарячого водопостачання тісно пов’язана із системою холодного водопостачання. Графік споживання гарячої води аналогічний графіку споживання холодної вод. Максимальне споживання в житлових будинках спостерігається з 20 до 23 год. в суботні, вихідні та передсвяткові дні. В промислових будівлях пік споживання гарячої води припадає на першу годину після закінчення зміни, коли робітники приймають душ, умиваються і т. ін. У зв’язку з тим, що гарячою водою користуються рідше, ніж холодною, коефіцієнт нерівномірності в цих системах вище, ніж у холодному водопостачанні.

Система гарячого водопостачання в основному працює в режимі водорозбору, тобто подає воду споживачу. У більшості систем для підтримки розрахункової температури (50 – 60 ºС) передбачається робота системи в режимі циркуляції. Ці режими звичайно не співпадають у часі. Але в системах з більшою протяжністю трубопроводів тепловитрати можуть бути значними, що виникає потреба вводити циркуляцію і при водорозборі.

Норми витрат гарячої води в житлових будівлях визначаються ступенем благоустрою будівель, видом використовуваного санітарно-технічного обладнання, способом приготування і роздачі води і т. ін. У виробничих системах норми водоспоживання визначаються вимогами технологічного процесу.

В зв’язку з тим, що споживач використовує воду із системи гарячого водопостачання звичайно для змішування її з холодною водою й отримання води заданої температури, витрати гарячої води із системи залежить також і від її температури: чим вище температура, тим менші витрати, і навпаки.

Норми витрат води погодинні qТЗгод. витр., л/(люд. – год), і добові qТЗдоб. витр,, л/(люд. – доба), для середньої температури у водорозбірних стояках tТЗ= 55 ºC наведені в додатках 1 і 2 [10] (див. додатки 8 і 9). При tТЗ= 65 ºC (в системах з безпосереднім водорозбором) норми слід приймати з коефіцієнтом 0,85.

Розрахункові витрати води в розподільних трубопроводах визначаються за тією самою методикою, що і витрати холодної води, з використанням вихідних даних для систем гарячого водопостачання (див. додатки 8 і 9).

Добові витрати води залежать від норм водоспоживання qТЗдоб. витр. і кількості споживачів Nспож., м3/доба

qТЗдоб.= qТЗдоб. витр.·Nспож./ 1000, (ІІІ. 1)

де 1000 – перевідний коефіцієнт літрів у м3.