Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр. пр..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
492.54 Кб
Скачать

№37. Зґвалтування (Стаття 152).

1. Зґвалтування, тобто статеві зносини із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи, - кар. позбавл. волі на строк від 3 до 5 р.

2. Зґвалтування, вчинене повт. або ос., яка раніше вчинила б.-який із зл., передб. ст.ст. 153 - 155 цього Кодексу, - кар. позбавл. волі на строк від 5 до 10 р.

3. Зґвалтування, вчинене групою осіб, або зґвалтування неповнолітньої чи неповнолітнього - кар. позбавл. волі на строк від 7 до 12 р.

4. Зґвалтування, що спричинило особливо тяжкі наслідки, а також зґвалтування малолітньої чи малолітнього - кар. позбавл. волі на строк від 8 до 15 р.

Це статеві зносини із застос. фіз. насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої ос. Безпос. об'єкт – статева свобода або статева недоторканість. Об'єкт. сторона – статеві зносини із застос. фіз. насильства, погрози його застос. або з викор. безпорадного стану потерпілої ос. Хоча б одна з ознак. Зл. закінчений – з моменту початку статевих зносин. Дії, безпосередньо спрямовані на вчинення статевого акту, але не доведені до його початку з причин, що не залежать від волі винного, утворять собою замах на зґвалтування. Використання безпорадного стану потерпілої особи – вчиненні статевого акту, за якого, наприклад, жінка не могла розуміти характеру і значення дій, що чиняться над нею, або хоча і розуміла, що відбувається, але не мала можливості чинити опір насильникові. Суб'єкт. сторона - пр. умисел, мотив сексуальний. Суб'єкт – ос. 14р.

№38.Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача (Стаття 157.)

Перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з підкупом, обманом або примушуванням.

Безпос. об'єкт – право громад. брати участь в упр. держ справами, референдумі... Перешкоджання здійсненню виборчого права - об'єкт. сторона: 1) у перешкодж. вільному здійсн. громадянином права обирати і бути обраним; 2) у перешкодж. здійсненню права вести передвиборну агітацію. Зл. закінч. з моменту перешкодж. Суб'єкт. сторона – пр. умисел. Суб'єкт - 16р. Неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів. Об'єкт. сторона - 1) видачі членом виборчої комісії виборчого бюлетеня особі, яка не внесена до списку виборців, 2) вчиненні підлогу(б-я ос 16р) 3) використанні завідомо підробленого виборчого документа. Суб'єкт-член виборчої комісії. Порушення таємниці голосування -Суб'єкт-член виборчої комісії або ін. службова ос. Порушення законодавства про референдум. Предмет-документи референдуму. Об'єкт. сторона:1). у перешкоджанні вільному здійсненню громадянином права брати або не брати участь у референдумі, вести агітацію до дня проведення референдуму (ч. 1 ст. 160) 2) в підробленні документів референдуму, приписуванні, завідомо неправильному підрахунку голосів, порушенні таємниці голосування (ч. З ст. 160).