Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр. пр..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
492.54 Кб
Скачать

№41. Поняття і система зл проти власності.

Об'єкт - суспільні відносини власності. Предмет - приватне, колективне або держ. майно. Майно має озн: 1) юр. – право на майно належить певному власнику. Для винного майно є чужим; 2) економ. – певну матеріальну цінність, мати певну вартість.3) фіз. – це предмети, речі, які можна вилучити, привласнити, спожити, пошкодити, знищити тощо. Предметом можуть бути право на майно, а також дії майнового характеру. Об'єкт. сторона - більшість з матер. складом.

Система: 1). корисливі: пов'язані із обертанням чужого майна на користь винного або ін. ос; не пов'язані із обертанням чужого майна на користь винного або ін. ос.; 2) некорисливі Суб'єкт. сторона всіх зл характеризується пр. умислом, корисливими мотивом і метою.

42. Крадіжка.(Стаття 185)

Таємне викрадення чужого майна. Об'єкт. сторона: дії – таємному незаконному, безоплатному, поза волею власника вилученні чужого майна. Суб'єкт. сторона – пр. умисел,винний усвідомлює, що вилучає чуже майно таємно. Зл. закінчений - з моменту вилучення майна і отримання винним можливості хоча б початкового розпорядження вилученим Суб'єкт -14р. Ч.2-або за попередньою змовою групою осіб.Ч.3-поєднану з проникненням до житла, іншого приміщення чи сховища або що завдала значної шкоди потерпілому.Ч.4,5-у великому і особливо великому розмірі.

43. Грабіж(Стаття 186).

Об'єкт. сторона - у відкритому викраденні-вилученні чужого майна в присутності власника або ін. осіб, які усвідомлюють те, що вчиняється. Винний також усвідомлює, що його дії помічені Закінченим зл. - з моменту вилучення майна і отримання початкової можливості розпорядитися ним як своїм власним.Ч.2-поєднаний з насильством(фіз., псих), яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства. Ч.3. – повторність, за попередньою змовою групою осіб, з проникненням у житло, інше приміщення, завдання значної шкоди, а також у великих і особливо великих розмірах, організованою групою. Суб'єкт -14р.

№44. Розбій ( Стаття 187).

Напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства (розбій). Обов'язк. додатк. об'єкт – життя і здоров'я потерпілих. Об'єкт. сторона – в нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаному із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я ос., яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства. Насильство носить реальний характер: здатне подавити волю потерпілого і примусити його передати майно винному. Під фізичним насильством, небезпечним для життя чи здоров'я розуміється легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності, середньої тяжкості, тяжке тілесне ушкодження, замах на вбивство, вбивство. Закінченим з моменту нападу, тобто з моменту застос. насильства, незалежно від того, чи вдалося винному заволодіти майном. Суб’єкт - 14р.

№45. Вимагання (Стаття 189).

Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання).

Безпосер. додатк. об'єкт - відносини у сфері охорони безпеки життя, здоров'я, честі, гідності, особистої недоторканності потерпілих. Предмет - майно, право на майно,дії майнового хар-ру. Об'єкт. сторона – у вимозі передачі чужого майна чи права на майно або вчинення б-я дій майнового хар-ру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їх майна або майна, що перебуває в їх віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці. Ч-ни – вимагання службовою особою, з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень; пов'язане з пошкодженням чи знищенням майна (ч. 2); вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи (ч. 3), а також поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження. Суб’єкт – 14 р.