Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр. пр..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
492.54 Кб
Скачать

№25. Побої та мордування. Їх відмінність від тілесних ушкоджень. (ст. 126).

1. Умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень, - кар. штрафом до п'ятдесяти НМДГ або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року. 2. Ті самі діяння, що мають характер мордування, вчинені групою осіб, або з метою залякування потерпілого чи його близьких, - кар. обмеж. волі на строк до п'яти р. або позбавл. волі на той самий строк.

Умисне нанесення удару, побоїв або вчинення ін.. насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень. Під ударом слід розуміти одноразовий вплив тупим предметом на тіло людини, що заподіяв фізичний біль. Побої характеризуються багаторазовими ударами. Під ін. насильницькими діями мають на увазі фіз. вплив на людину (крім ударів і побоїв), що викликав больові відчуття (придушення частин тіла, виривання волосся та ін.).

№26.Катування (ст. 127).

1. Катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою примусити потерпілого чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, у тому числі отримати від нього або іншої особи відомості чи визнання, або з метою покарати його чи іншу особу за дії, скоєні ним або іншою особою чи у скоєнні яких він або інша особа підозрюється, а також з метою залякування чи дискримінації його або інших осіб - кар. позбавл. волі на строк від двох до п'яти р.. 2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, - кар. позбавл. волі на строк від трьох до семи р..

Вкл. до КК відповідно до Міжнародної Конвенції проти катувань. Об'єкт. сторона – в заподіянні сильного фізичного болю або фізичних чи моральних страждань шляхом нанесення побоїв, мучення або ін.. насильницьких дій. Суб'єкт. сторона – не тільки умислу, а й встановлення спец-ої мети – спонукати потерпілого або ін особу вчинити дії, що суперечать їх волі. Суб'єкт-16р.Ч.2-повторно або за попередньою змовою групою осіб.

№27. Погроза вбивством.(Стаття 129).

1. Погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози, - кар. арештом на строк до шести місяців або обмеж. волі на строк до двох р.. 2. Те саме діяння, вчинене членом організованої групи, - кар. позбавл. волі на строк від трьох до п'яти р..

Об'єкт. сторона – під погрозою вчинити вбивство слід розуміти виявлений зовні намір позбавити ін. людину життя. Вчинене як словесно, письмово, за допомогою різного роду дій. Погроза має бути реальною, тобто сприйматися потерпілим як така, що може здійснитися. Реальність її встановлюється судом у кожному окремому випадку. При цьому необхідно враховувати як суб'єктивний ,так і об'єктивний критерії. Погроза має бути звернена до конкретної особи і висловлена особисто потерпілому або через третіх осіб. Зл. є закінченим – коли погроза була доведена до відома потерпілого. Суб'єкт. сторона – пр. умисел. Суб'єкт – 16р.Ч.2-членом організованої групи.