Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
як писати курсову 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
274.94 Кб
Скачать

Правила оформлення курсової роботи

Загальні вимоги

Основними вимогами по викладу матеріалів курсової роботи є суворо послідовний, логічно взаємопов’язаний і науково-аргументований виклад.

Курсову роботу виконують у рукописному варіанті або за допомогою комп’ютера на одній стороні аркуша білого паперу формату А 4 (210 х 297 мм). Параметри сторінки (береги): ліве поле – 30 мм, праве поле – 10 мм, верхнє і нижнє поля – 20 мм. Абзацні відступи дорівнюють 10 мм, вирівнювання по ширині сторінки.

При використанні комп’ютера текст набирається з використанням шрифтів текстового редактора Microsoft Word розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом. Шрифт (Times New Roman) повинен бути чітким, стрічка – чорного кольору, середньої жирності, щільність тексту повинна бути однаковою. При написанні вручну мінімальна висота букв 1,8 мм. На сторінці повинно бути 29 рядків.

Друкарські помилки, описки, графічні неточності, які виявилися під час написання роботи, можна виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою та нанесенням на тому ж місці між рядками виправленого тексту (фрагменту малюнка) машинописним способом. Допускається не більше двох виправлень на одній сторінці.

Текст основної частини роботи поділяють на розділи, підрозділи, пункти та підпункти. Заголовки структурних частин роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкуються великими літерами симетрично до набору. Переноси слів у заголовках не дозволяються. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розбивку в підбір до тексту. В кінці заголовка, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка.

Загальний обсяг курсової роботи повинен складати 30-35 сторінок. До загального обсягу роботи не входять додатки, список використаних джерел, таблиці та рисунки, які повністю займають площу сторінки. Але всі сторінки зазначених елементів підлягають суцільній нумерації. При загальному обсязі до 25 сторінок робота повертається на доопрацювання без прочитання. Якщо обсяг якогось з розділів складає менше 7 сторінок, то така курсова може також бути забракованою. Не бажано перевищувати обсяг за 40 сторінок, оскільки це може сприйматись, як невміння автором концентровано і лаконічно передавати думки.

Курсова робота виконується українською мовою.

Робота повинна бути зброшурована (тобто аркуші повинні бути скріплені) у твердій обкладинці. Можна розкласти кожний листок в окремі файли в спеціальних папках для курсових робіт.

Титульний лист оформляється згідно з встановленими вимогами (додаток А). Текст титульного листа заповнюється стандартним шрифтом або друкується на комп’ютері, підписується студентом і керівником курсової роботи. На наступній сторінці розміщується зміст роботи (її план). Зміст курсової роботи, що відображає її структуру, містить вступ, розділи, параграфи, висновки, список літератури, додатки (у разі потреби) із зазначенням їх сторінок. Усі розділи і підрозділи плану мають бути виділені в тексті заголовками та підзаголовками (додаток Б).

Розподіл текстового матеріалув за розділами має бути приблизно рівномірним, а вступ і висновки не повинні перевищувати 20 відсотків загального обсягу тексту курсової роботи.

У тексті роботи кожен з розділів починається з нової сторінки із заголовка. До формулювань заголовків розділів і підрозділів курсової роботи висуваються такі основні вимоги: стислість, чіткість, синтаксична різноманітність у побудові речень з переважанням простих; послідовне та точне відображення внутрішньої логіки змісту роботи.

Нумерація

Нумерацію сторінок, розділів, пунктів, підпунктів, рисунків (малюнків), таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок. На титульному аркуші номер сторінки не ставлять, на наступних – номер проствляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Такі структурні частини курсової роботи, як «ЗМІСТ», «ВСТУП», «ВИСНОВКИ», «список використаних джерел» не мають порядкового номера. Звертаємо увагу, що всі аркуші, на яких розміщені згадані структурні частини роботи, нумерують звичайним чином. Не нумерують лише їх заголовки, тобто не можна друкувати: «1. Вступ» або «Розділ 5. Висновки». Номер розділу ставлять після слова «РОЗДІЛ», після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу2.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: «1.2.» (другий підрозділ першого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок підрозділу.

Ілюстрації (карти, схеми, графіки тощо) і таблиці необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці.

Ілюстрації позначають словом «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках.

Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Наприклад: Рис. 1.2 (другий рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назва і пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією.

Назви ілюстрацій розміщують після їхніх номерів. За необхідності ілюстрації доповнюють пояснювальними даними (під рисунковий підпис).

Приклад наведення ілюстрацій:

Рис. 3.1. Динаміка безробіття в Україні, %

Фотознімки розміром, меншим за формат А4, наклеюють на стандартні аркуші білого паперу формату А4.

Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) у межах розділу. У правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис «Таблиця» із зазначенням її номера. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: «Таблиця 1.2» (друга таблиця першого розділу).

При перенесенні таблиці на інший аркуш (сторінку) слово «Таблиця» і номер вказують один раз праворуч над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова «Продовження табл.» і вказують номер таблиці, наприклад «Продовження табл. 1.2».

Кожна таблиця повинна мати назву, котру розміщують над нею і друкують симетрично до тексту. Назву і слово «Таблиця» починають з великої літери. Назву не підкреслюють.

Таблицю розміщують після першого згадування про неї в тексті так, щоб її можна було читати без повороту переплетеного блоку або з поворотом за стрілкою годинника. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на інший аркуш.

Статистичний матеріал, як правило, повинен оформлюватися у вигляді таблиць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]