Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Материалы 3_1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
38.33 Кб
Скачать

Індикатор-сигналізатор дп-64.

Індикатор-сигналізатор ДП-64 призначено для безперервного контролю за радіоактивним зараженням місцевості в слідкуючому режимі. По досягненню потужності дози гамма-радіації 0,2 Р/г автоматично включаться включається звукова і світова сигналізації. Час спрацювання сигналізації не перевищу 3 с. Живлення приладів здійснюється від мережі перемінного струму частотою 50 Гц і напругою 6В. Маса приладу 5 кг.

Принцип дії індикатора-сигналізатора полягає у наступному. При включенні приладу в мережу і тумблеру КОНТРОЛЬ-РОБОТА в положення РОБОТА на газорозрядний лічильник і неонову лампу, включену в ланцюг інтегруючого ланцюжка порогового пристрою, подається напруга. При наявності гамма-випромінення в ланцюзі газорозрядного лічильника виникають імпульси струму, які поступають на конденсатор інтегруючого контуру порогового пристрою. По досягненні на конденсаторі напруги, рівній потенціалу запалювання неонової лампи, вона загоряться і одночасно включаться звукова сигналізація. Спалахи неонової лампи і клацання в динаміку свідчать про наявність гамма-випромінення.

При роботі приладу в слідкуючому режимі контроль працездатності слід проводити один раз на добу. Щоденне технічне обслуговуван­ня приладу складається з перевірки комплектності, працездатності і виконанні поточного ремонту.

Вимірювач потужності дози дп-зб.

Вимірювач потужності ДП-ЗБ призначено для вимірювання потужності, дози гамма-випромінювання при веденні радіаційної розвідки на автомобілях. Він може установлюватися також на стаціонарних об'єктах.

Діапазон вимірювання від 0,1 до 500 Р/г розбито на чотири піддіапазони: перший - від 0,1 до 1 Р/г (положення перемикача х1), другий - від 1 до 10 Р/г (положення перемикача х10), третій - від 10 до 100 Р/г (положення перемикача х100), четвертий - від 50 до 500 Р/г (положення перемикача 500).

Живлення приладу здійснюється від мережі постійного струму напругою 12 або 26В. Прилад допускає безперервну роботу на протязі 8 г. Погрішність вимірювань приладу не перевищує + 15% на першому піддіапазоні і + 10% на решті піддіапазонів від кінцевого значення шкали. Маса реєстратора не більше 3 кг, маса блока детектування не більше 1,4 кг.

Принцип дії приладу. При взаємодії гамма-проміння буде іонізуватися повітря, що знаходиться в іонізаційній камері. Під дією електричного поля заряджені частинки будуть рухатися до електродів камери. Таким чином, між електродами буде протікати електричний струм, величина якого знаходиться в прямій залежності від потужності дози гамма-випромінення. Вимірювання потужності дози гамма-випромінення зведено до вимірювання величини іонізаційного струму, яке здійснюється по принципу інтегрування (підсумування) кількість циклів "заряд-розряд" конденсатора в одиницю часу.

Підготовка приладу до роботи включає зборку приладу, підключення кабелю живлення до бортової мережі і перевірку його працездатності. При зборці приладу необхідно установити реєстратор і блок детектування на робочі місця та підключити до них з'єднувальний кабель.