Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Материалы 3_1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
38.33 Кб
Скачать

Військовий прилад хімічної розвідки (впхр).

Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР) призначений для виявлення отруйних речовин в повітрі, на місцевості, техніці та на інших об`єктах.

Його маса 2,3 кг. Основними частинами приладу є ручний насос, індикаторні трубки, захисні ковпачки, протиаерозольні фільтри, грілка з нагрівальними патронами.

Ручний насос поршневого типу служить для прокачування повітря через індикаторні трубки. Індикаторні трубки, маючі однакове маркування, укладаються в касети по 10 шт. На лицьовому боці наклеєна етикетка при наявності в повітрі ОР, і вказано порядок роботи з даною трубкою. В комплект ВПХР входять чотири касети індикаторних трубок для виявлення наступних ОР: заріну, зоману, ві-ікс, фосгену, хлорціану, синильної кислоти, іприту і психохімічних ОР типу Бі-зед.

Індикаторна трубка непридатна, якщо минув строк придатності, обламано один або два кінця трубки, розбита ампула, наповнювач пересипається по трубці, змінився колір наповнювача трубки з одним жовтим кільцем з жовтого на оранжевий, змінився колір рідини ампули в трубці з трьома зеленими кільцями з безбарвного на жовтий, змінився колір рідини в нижній ампулі трубки з одним червоним кільцем і точкою з жовтої на рожеву або червону.

Індикаторна плівка ап-1

Індикаторна плівка АП-1 (аерозольна плівка) призначена для виявлення наявності в повітрі ОР типу ві-ікс в аерозольному стані в момент осідання її на обмундирування, техніку та інші поверхні.

Індикаторна плівка АП-1 являє собою поліетиленову підкладку з нанесеним на один її бік індикаторним шаром ( матова поверхня). В підрозділи індикаторна плівка поступає в комплекті, які складається з двох поліетиленових пакетів, що знаходяться в конвертах з світлонепроникаючого паперу, в кожному з яких укладено по 10 плівок. На конверті наклеєно кольоровий еталон для оцінки кількості і розміру кольорових плям, що з`являються на плівці при впливі аерозолю ОР.

Плівка кріпиться липкою стрічкою, що є на обох кінцях, до поверхні предметів, що добре видно особовому складу при виконанні бойового завдання (стальний шолом, рукав обмундирування, вітрове скло автомобіля і та інше.)

Щоб прикріпити індикаторну плівку до поверхні предмета, необхідно: очистити від пилу, грязі, масла, інею, льоду і протерти насухо; розкрити послідовно зовнішній та внутрішній поліетиленові мішки; витягнути плівку з внутрішнього мішка; обережно відділити папір-накладку від липкої частини індикаторної плівки, при цьому стежити, щоб липкі краї плівки не торкалися індикаторного шару.

При низьких температурах (нижче мінус 10о С) комплект індикаторних плівок необхідно зберігати у внутрішній кишені обмундирування.

У випадку ненадійного кріплення індикаторних плівок за допомогою липкого шару допускаються способи кріплення за допомогою місцевих засобів: на обмундирування – шпильками, тасьмою, цвяхами, кнопками та ін.

При діях на відкритій місцевості, виявивши на плівках п`ятна синє-зеленого кольору з щільностями вище вказаних на еталоні, треба негайно подати сигнал оповіщення, доповісти командиру, а потім провести обробку відкритих ділянок шкіри обличчя і рук, використовуючи ІПП, і перевести засоби індивідуального захисту в “бойове” положення.

Плівки підлягають заміні через дві доби після приклеювання і негайно після впливу дощу і дегазуючої рецептури.

Комплект індикаторних плівок видається на відділення (екіпаж). Застосування (наклеювання) індикаторних плівок проводиться за розпорядженням командира підрозділу. Після видачі АП-1 особовому складу пакет з еталоном знаходиться у командира взводу (відділення).

Найбільш доцільними місцями розміщення АП-1 є:

  • на людях – на лівому рукаві вище манжети, лівому нагрудному клапані, шоломі (2-3 шт.);

  • на техніці – на капоті перед водієм, вітровому склі, кронштейні дзеркала заднього виду ( 3-4 шт.)

  • на танках – на броні перед люком механіка – водія, башти спереду і праворуч від люка командира (3-4 шт.)

Робоча частина АП-1 при розміщенні повинна бути розміщена під кутом 30-60о відносно поверхні землі

Виявлення і оцінка радіаційної і хімічної обстановки за даними розвідки дозволяє командирами підрозділів у порівняльно короткий строк намітити найбільш доцільні способи дій з тим, щоб в умовах радіоактивного і хімічного зараження втрат в особовому складі були мінімальними. Проте для швидкої і грамотної оцінки РХО необхідно не тільки мати тверді навички і знання, але й уміти організовувати мобільну і стійку систему збору і виявлення даних. Усвідомлення основ теорії і практики виявлення і оцінки РХО допомагає офіцерам в умовах складної обстановки правильно організовувати захист особового складу від вражаючої дії РХЗ, зберегти боєздатність підрозділів і забезпечити виконання поставлених перед ними бойових завдань.

На наступному занятті ви будите вивчати роботу з приладами РХР і радіаційного контролю, склад і завдання поста РХБ спостереження, дії поста РХБ спостереження при веденні радіаційної і хімічної розвідки.

7