Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Материалы 3_1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
38.33 Кб
Скачать

Комплект військових вимірювачів дози дп-22в.

Комплект військових вимірювачів дози (дозиметрів) ДП-22В призначено для вимірювань доз гамма-випромінювання. Комплект ДП-22В складається з 50 прямо показуючих військових вимірювачів дози (дозиметрів) ДКП-50А і зарядного пристрою ЗД-5.

Військовий дозиметр ДКП-50А забезпечує вимірювання доз гамма-випромінювання в діапазоні від 0 до 50Р при потужності дози від 0,5 до 200 Р/г. Відрахунок вимірюємих доз проводиться по шкалі, відградуйованій в рентгенах. Ціна ділення шкали 2Р.

Саморозряд дозиметра в нормальних умовах не перевищує двох ділень на добу, а погрішність вимірювання дози не перевищує -10% від максимального значення шкали.

Живлення зарядного пристрою здійснюється від двох елементів 145У, які забезпечують його безперервну роботу на протязі не менше 30г. Маса одного дозиметра 35г, зарядного пристрою - 1,4 кг, комплекту ДП-22В в укладці - 5,5 кг.

Комплект військових вимірювачів дози ИД-1.

Комплект військових вимірювачів дози ИД-1 призначений для вимірювання доз гамма-нейтронного випромінювання, на основі яких проводиться оцінка боєздатності особового складу в радіаційному відношенні. Комплект складається з 10 прямо показуючих вимірювачів дози ИД-1 іонізаційного типу і одного зарядного пристрою. Він призначений замість комплекту ДП-22-В (ДП-24).

Діапазон вимірювання доз від 20 до 500 рад при потужності доз до 360000 Р/г. Відносна погрішність вимірювань + 20%. Маса вимірювача дози 40г., зарядного пристрою - 540г, маса комплекту у футлярі не перевищує 2 кг.

Зарядний пристрій складається з литого корпусу, в якому розташовані чотири пьєзоелементи з механічним пристроєм, ручки механічного пристрою, розрядника, зарядно-контактного вузла і поворотного дзеркала.

Індивідуальний вимірювач дози ИД-11.

Індивідуальний вимірювач дози ИД-11 призначено для вимірювання дози гамма-нейтронного випромінювання. Він поступає замість хімічного дозиметра ДП-70МП (ДП-70М). Вимірювач дози ИД-11 складається з тримача з скляною пластиною (детектором) і корпусу, до якого прикріплено шнур у формі петлі. Діапазон вимірювання доз гамма-нейтронного випромінювання від 10 до 1500 рад. Відносна погрішність вимірювань ± 15%. Маса вимірювача дози 25г.

Вимірювач дози дозволяє накопичувати дозу при періодичному опроміненні і зберігати набрану дозу протягом 12 місяців. При постійному ношенні він розміщується в годинниковій кишені брюк і кріпиться шнурком. Для реєстрації дози іонізуючого випромінювання використовується радіофотолюмінісцентний метод. Для освітлення скляної пластини і вимірювання інтенсивності люмінесцентної (дози опромінення) використовується вимірювальний пристрій. Цими пристроями забезпечуються медико-санітарні підрозділи та установи.

Третє навчальне питання: “Призначення, загальна будова і принципи дії приладів хімічної розвідки ”

Засоби хімічної розвідки і контролю.

Виявлення отруйних речовин в повітрі, на місцевості, військовій техніці, обмундируванні і на інших об'єктах здійснення за допомогою приладів хімічної розвідки, індикаторних плівок або шляхом взяття проб і наступного аналізу їх в хімічних лабораторіях.

Виявлення і кількісне визначення ОР в польових умовах в повітрі та на різних об'єктах здійснюються хімічним методом, заснованим на здібності отруйних речовин при взаємодії з деякими реактивами утворювати хімічні з'єднання з визначеним кольором. Поява такого кольору свідчить про наявність отруйних речовин, а по інтенсивності її порівнянням з спеціально кольоровими еталонами можна судити про концентрацію отруйної речовини.

В зв`язку з надзвичайно високою токсичністю фосфорорганічних ОР (ФОР) їх виявлення проводиться більш чутливим, біохімічним методом, який дозволяє виявити ФОР в мало небезпечних концентраціях.

Для зручності проведення аналізів, реактиви, що застосовуються в приладах хімічної розвідки, наносяться на пористий наповнювач (силікагель) або поміщаються в скляну ампулу. Наповнювач і відповідна кількість ампул з реактивом розміщується в скляну трубку, яка з обох кінців запаюється. Така трубка називається індикаторною.

Для виявлення ОР індикаторна трубка і ампули, що в ній знаходяться, розпечатуються, через трубку прокачується заражене повітря. ОР вступає у взаємодію з реактивом, викликаючи відповідну зміну кольору наповнювача.

В індикаторній плівці використовуються тверді реактиви, які наносяться на її поверхню. При попаданні на неї аерозолю ОР змінюється колір. Для виявлення ОР використовується також іонізаційний метод, приведений при описуванні ПРХР і який дозволяє автоматизувати процес виявлення ОР.