Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

Білет №4

1. Охарактеризуйте релігійне життя аборигенів Австралії

У релігії австралійців переважав тотемізм, а поруч з ним по­бутували ще й магія та анімізм. Тотемізм аборигенів був всеохо-плюючим, тобто проник у всі сфери життя. Почуття споріднено­сті чи близькості з тотемом проявлялося, перш за все, у тотеміч­ній табуації, тобто у забороні вбивати свій тотем і споживати його в їжу. Віра у спорідненість людей зі своїми тотемами засві­дчувалася міфами і переказами про перевтілення, про зв'язок предків зі священними предметами (чурінгами, амулетами), то­темічними центрами і обрядами.

Значне місце в релігійному житті австралійців посідала ма­гія. Вони дуже боялися шкідливої магії, і всі хвороби, нещастя і смерть розглядали як результат чарів ворогів. Менш поширеною була любовна та шлюбна магія, що ставила за мету причарувати людину протилежної статі.Якщо шкідлива і любовна магія вва­жалися доступними всім, то лікувальна магія вимагала особли­вих знань і спеціалістів — знахарі. Вона нерозривно пов'язана з первісною медициною. В ній широко використовувалися різні трави, припарки, перев'язки, масажі, натирання жирами, кро­вопускання тощо. Професія знахаря вимагала довготривалої під­готовки, а оточуючі вірили у зв'язок знахаря з духами.

З практикою магії (шаманізму) пов'язані повсюдно поширені анімістичні вірування. Уявлення про духів у австралійців доволі розпливчасті. У них розрізнялися духи померлих і духи живих.

Народна творчість, особливо фольклор, дуже тісно пов'яза­ний з релігійними віруваннями. Але в них було чимало творів, якы не мали релігійних мотивів. Для австралійців дуже характе­рними були колективні, наслідувальні, культові і розважальні танці, які європейці об'єднували загальною назвою короборі. Танці супроводжувалися співом, але відомі й примітивні музичні ін­струменти.

2. Визначте специфіку звичаїв та традицій японців

До 19-го сторіччя, основний вплив на японське мистецтво робили Китай і Корея, але естетика, що відрізняла японців, була присутня у цієї нації з самого початку розвитку. Вони как-би уміють розмовляти з природою і ефемерним, що породило мистецтво ікебани, в якому без оздоб навчилися повторювати форми і хаотичність природи. Також японці славляться своїми карикатурами, від ранніх Zen картин, пісанних чорнилом, до коміків сучасності. Простежується якась дикість і пристрасть в їх гротеску, від сувоїв буддиста, що зображає всі жахи пекла до висококваліфіковано зображених органів тіла людини в друкарських виданнях за старовинною технологією друку на деревяном блоці, періоду Edo.

Працьовитість і пов'язане з ним старанність у всіх сферах трудової діяльності - найважливіша риса японського національного характеру.

Відомо прагнення японців рано (в п'ятдесят чи в п'ятдесят із гаком років) віддалятися від справ і вдаватися до естетичної насолоди природою - деревами, квітами, птахами, вітром і місяцем - відповідно до фурюу (фурюу складається з ієрогліфів фу - вітер і рю - потік, поняття «вітру потоку» передає почуття прекрасного).

Японці добре зберегли свою народну творчість: легенди і пе­рекази, поезію, живопис, мистецтво чаювання, оформлення бу­кетів (ікебану), архітектуру і мистецтво декоративних садів, тра­диційну оперу, ляльковий тетр, храмовий театр, світський театр (кабукі) і т.ін; Японці дбайливо оберігають пам'ятки історії і культури, свята і обряди. Дотримання давніх традицій вважа­ється необхідною умовою гідності кожного японця. Не втратило свого значення й прикладне мистецтво, зокрема однотонна поли­вна і розписна кераміка; виготовлення ляльок із дерева, паперу, соломи і глини; плетення віял із бамбука.

У сучасній Японії з великою увагою ставляться до традицій, до далекого минулого, до пам'ятників старовини. Японці посилено прагнуть зберегти незмінними успадковані від попередніх поколінь і норм поведінки, форми культури. Для них характерне дбайливе ставлення до сформованого укладу життя як до культурної спадщини, увагу не тільки до змісту поведінки, але і до зовнішніх проявів, до стилю, завдяки чому форма поведінки залишається особливо стійкою. Нинішня ситуація в Японії свідчить про живучість традицій у політичному мисленні і соціальну поведінку японців. Японський традиціоналізм надає багатоаспектне вплив на суспільно-політичне життя країни.

Сучасні японці доволі прагматичні в релігії. Так, у синтоїстсь-ких храмах вони одружуються, а похорон здійснюють за буддист-ськими обрядами. Синтоїзм— це своєрідне поєднання культу сил природи з культом предків, особливо з культом предків імпера­торської родини. Він проповідує вічність японської держави, бо­жественне походження імператора (мікадо). Японський буддизм запозичив з індійсько-китайського буддизму та синтоїзму ряд бо­жеств, проповідує "будду майбутнього" Амітабу. В країні значного поширення набули буддистські та синто-тибетські секти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]