Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

50. Пенсії за віком згідно зу «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Призначення та виплата пенсій особам, потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС, регулюється двома Законами України: "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", яким передбачено визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (ст. II, 14), порядок визначення стажу та віку виходу на пенсію, розмірів пенсій по інвалідності та у разі втрати годувальника, та „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", що регулює порядок обчислення розмірів пенсій та їх виплати, строки призначення пенсій та порядок їх перерахунку.

Відповідно до Порядку використання коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20 червня 2000 р. № 987 (зі внесеними змінами) та ст.65 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", всі пільги, передбачені цим Законом, та компенсаційні виплати надаються лише за наявності посвідчення потерпілої особи, що підтверджує віднесення її до однієї із категорій потерпілих осіб.

Відповідно до них Законів призначаються пенсії ю віком, по інвалідності та у зв'язкузі і втратою годувальника. Призначення пенсій за віком

Особи, які були евакуйовані в 1986 році із 1О-кілометрової зони відчуження, користуються правом дострокового виходу на пенсію із зменшенням пенсійного віку на 10 років. Факт евакуації з 10-кіломегрової зони відчуження підтверджується: евакуаційним листом; довідкою паспортного відділу; довідкою сільської (селищної) ради; довідкою про відселення.

Згідно з пунктом 2 етапі 55 Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", особи, які були евакуйовані з 30-кілометрової зони відчуження, користуються правом виходу на пенсію за віком із зменшенням пенсійного віку, передбаченого ст.26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які відпрацювали на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим у встановленому порядку (чоловіки 10 років і більше, жінки 7 років 6 місяців і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково па 3 роки понад передбачений цією статтею.

У разі звернення зав призначенням пенсії зі зниженням пенсійного віку, визначеного Законом, крім посвідчення потерпілої особу /, //, ///, ІV категорій необхідно подати: учасникам ліквідації І категорії: посвідчення учасника ліквідації аварії на ЧАЕС, в якому має бути штамп про його перереєстрацію, дату її проведення та вкладка до посвідчення; довідку за ф.І22; первинні документи, що підтверджують періоди перебування в зоні відчуження: довідки про період роботи в зоні, табелі обліку робочого часу за період роботи в зоні, шляхові листи, копії відомостей (особових рахунків) на виплату заробітної плати; особи, які були призвані на військові збори, можуть підтвердній виконання робіт в зоні довідками військових частин, архівними документами Міністерства оборони: потерпілим особам II, III, IV категорій разом з посвідченням мають подати документи, що підтверджують їх робочу чи проживання на зазначених територіях.

При визначенні права на пенсію періоди роботи з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС зараховуються до страхового стажу, а також до стажу роботи, що лаг право па призначення пенсій за Списком №1: з 20.04.1986 по 01.01.1988 рр. в потрійному розмірі, а з 01.01.1988 по 01.01.2006 рр. (постанова Кабінету Міністрів України №1.47 від 29.01.2003 р.). Однак у зв'язку з тим, що з 1 січня 2004 року набрав чинності Закоті України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", стаття 24 якого передбачає з 01.01.2004 р. обчислення страхового стажу лише в одинарному розмірі, період роботи в зоні відчуження зараховується в пільговому, тобто в півтора кратному обчисленні, лише по 01.01.2004 р., оскільки до приведення законодавства у відповідність до цього Закону нормативно-правові акти та закони України застосовуються в частині, що не суперечить зазначеному Закону.

При цьому відповідно до н.4 етапі 24 зазначеного Закону за кожний повний рік стажу роботи до набрання чинності цього Закону на роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких давала право на пенсію на пільгових умовах (до них віднесено і роботу в зоні відчуження), до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

При призначенні пенсії особам, потерпілим внаслідок аварії па ЧАЕС, коефіцієнт страхового стажу, що застосовується для обчислення розміру пенсій, заокруглюється до п'яти знаків після коми і визначається за формулою:

Кс=См х Вс /100%х12де

Кс - коефіцієнт страхового стажу;

См сума місяців страхового стажу;

Вс - визначена відповідно до цього Закону величина оцінки одного року (у відсотках). За період участі тільки в солідарній системі величина оцінки одного року страхового стажу становить 1%, а за період участі в солідарній і накопичувальній системах пенсійного страхування -0,8%. При цьому коефіцієнт страхового стажу з урахуванням періодів до набрання чинності Закону не може перевищувати показник 0.75, а враховуючи стаж роботи за Списком №1, - 0,85.

Пенсії по інвалідності згідно ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством. В усіх випадках розмір середньомісячної заробітної плати для обчислення пенсії за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках не може перевищувати 3,0 тис. карбованців.

Обчислення і призначення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи із заробітку за межами іони відчуження провадиться на загальних підставах відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

В усіх випадках розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено зв'язок з Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими: по І групі інвалідності -10 мінімальних пенсій за віком; по II групі інвалідності - 8 мінімальних пенсій за віком; по ІІ1 групі інвалідності - 6 мінімальних пенсій за віком; дітям-інвалідам - З мінімальних пенсій за віком.

Особам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС \ 1986 році, а також в евакуації населення на добровільній безплатній основі і спіли інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, що підтверджено відповідними документами, пенсія по інвалідності за їх бажанням обчислюється з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.

Пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплачуються в повному розмірі без урахування одержуваного заробітку (доходу).

Пенсії військовослужбовцям призначаються з їх грошового забезпечення згідно з цим Законом та іншими законодавчими актами. Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, призначається відповідно до сг.51 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Військовослужбовцям пенсії по інвалідності, а членам їх сімей пенсії у і в'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за їх бажанням можуть призначатися на умовах і в порядку, визначених законодавством України для осіб, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, що їх вони дістали при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків) або відповідно до ст.54 цього Закону.

Особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок чого стали інвалідами, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням цих осіб з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.