Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

92. Професійна діяльність в сфері надання соціальних послуг (ліцензування)

Професійна діяльність у сфері надання соціальних послуг визначається - це дія­льність на постійній основі із застосуванням персоналом відповідного рівня квалі­фікації знань, навичок та методів соціальної роботи, дотримання її цінностей і прин­ципів, за яку виплачується винагорода.

Відповідно до ст.. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господар­ської діяльності» професійна діяльність у сфері надання соціальних послуг підлягає ліцензуванню.

Ліцензії видаються суб'єктам господарювання:

- фізичним особам - підприємцям, які провадять професійну діяльність у сфері надання соціальних послуг на всій території України;

- юридичним особам - зареєстрованим в установленому законодавством по­рядку незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, що про­вадять професійну діяльність у сфері надання соціальних послуг на всій території України і не мають на меті отримання прибутку, крім органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Суб'єкт господарювання, що надає соціальні послуги особам, зобов'язаний про вадити професійну діяльність у сфері надання соціальних послуг відповідно до Лі цензійних умов провадження професійної діяльності у сфері надання соціальних послуг, затверджених наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства праці та соціальної політики України 11.11.2008 N 141/519

Ліцензування професійної діяльності у сфері надання соціальних послуг здійс­нюють Мінпраці, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.

Ліцензія на професійну діяльності у сфері надання соціальних послуг, видана Міністерством праці та соціальної політики України, діє на всій території України.

Ліцензія на професійну діяльності у сфері надання соціальних послуг, видана Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севасто­польською міськими державними адміністраціями діє на території відповідної ад міністративно-територіальної одиниці.

Суб'єкти, що надають соціальні послуги, здійснюють свою діяльність на профе­сійній основі відповідно до положення про них або їх статуту, де обов'язково зазна­чаються перелік соціальних послуг, категорій осіб, яким вони надаються, умови та порядок їх надання.

Ліцензія видається для провадження професійної діяльності у сфері надання комплексу соціальних послуг, перелік яких визначений у Законі України „Про соці­альні послуги"та формі встановленій цим же законом, а саме: за місцем проживання особи (вдома); у стаціонарних інтернатних установах та закладах; у реабілітаційних установах та закладах; в установах та закладах денного перебування; в установах та закладах тимчасового або постійного перебування; у територіальних центрах соціального обслуговування; в інших закладах соціальної підтримки (догляду).

Ліцензія може бути видана суб'єкту господарювання,який провадить професій­ну діяльність у сфері надання соціальних послуг, не в повному обсязі, а частково або з окремих видів послуг, про що зазначається в заяві. Ліцензійні умови в такому випадку поширюються на ліцензіата в частині встановлених вимог до професійної діяльності з надання вказаного виду послуг.

В залежності від форми надання та видів соціальних послуг встановлюються: По-перше, організаційні та інші спеціальні вимоги до суб'єкта, який провадить професійну діяльність у сфері надання соціальних послуг (відповідність профілю закладу, відповідність санітарно-гігієнічним нормами, забезпечення водо-теплопо- стачання, облаштування для безперешкодного доступу для людей з обмеженими можливостями);

По-друге, кваліфікаційні вимоги до працівників, які безпосередньо надають со­ціальні послуги (відповідна спеціальна освіта, рівень освіти, стаж роботи). Напри­клад, працівники юридичної особи, фізичні особи - підприємці, які надають психо­логічні (соціально-педагогічні, соціально-медичні, юридичні послуги), повинні мати базову вищу освіту або повну вищу освіту відповідного напряму підготовки. Стаж роботи за фахом - не менше 1 року.

Для запровадження механізму ліцензування розроблено та затверджено наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 18.03.2009 № 106 „Про деякі питання організації роботи щодо видачі, переоформлення та анулювання ліцензії Міністерства праці та соціальної політики України на провадження професійної ді­яльності у сфері надання соціальних послуг", яким затверджено склад Комісії мініс­терства праці та соціальної політики України з питань ліцензування професійної діяльності у сфері надання соціальних послуг, Положення про Комісію Міністерства праці та соціальної політики України з питань ліцензування професійної діяльності у сфері надання соціальних послуг та Регламент роботи щодо порядку видачі, пе-реоформлення та анулювання ліцензії Міністерства праці та соціальної політики України на провадження професійної діяльності у сфері надання соціальних послуг.